Continental
Tribuna
Medicina naturistă
Calculoza urinară
C. MIERLUŞCĂ
1387 vizualizari

Această boală se carac­terizează prin prezenţa de calculi în canalele renale şi ve­zica urinară. Calculii se dato­rează unor tulburări de metabolism, avitaminoza A, hiper­paratiroidism sau infec­ţie. Un rol important îl are ali­mentaţia bogată în carne care va aci­dIfia prea mult urina şi va fa­voriza precipitarea fos­faţilor şi carbonaţilor. Alimen­tarea bogată în dulciuri şi car­tofi va favoriza precipitarea oxala­ţilor. Litiaza renală poate fi bilaterală şi atunci este des­tul de grav. Această afec­ţiune poate recidiva. Se indică cea­iuri, regim dietetic, apite­rapie, tratament balneoclima­teric.
Se vor bea multe lichide şi se vor evita consumul de car­ne, orez, prăjituri, ouă, grăsi­me.
În litiaze sunt recomandate următoarele fructe: afine, agri­şe, cireşe, alune, coacă­ze, fragi, migdale, lămâi, por­tocale, pere, pepene verde.
În litiaza urică se reco­mandă următoarele alimente: castraveţi, ceapă, dovleac, fa­sole, morcovi, năsturel, hrean, păstârnac, praz, ri­dichi, salată, usturoi, ţelină; unele se pot consuma şi sub formă de suc. Dintre ceaiuri, în litiaza urică, frunzele de merişor. Se beau două căni pe zi, se va adăuga şi un vârf de cuţit de bicarbonat. Se ia câte o lingură din 3 în 3 ore.
Frunzele de mesteacăn - scad acidul uric şi coleste­rolul. Muguri de pin - se beau 2-3 căni pe zi. Mătase de porumb - se beau 2-3 căni pe zi.
În litiaza cu oxalaţi - se bea ceai din frunze de urzică, 2-3 căni pe zi; ceaiul de coada şoricelului - se bea în cure mai îndelungate după mesele principale.
În litiaze mixte şi orice fel de litiază, ceaiul de măceşe, din care se beau 2 căni pe zi.
Ceai diuretic, din 100 g ceapă dată pe răzătoare. Se fierbe la foc domol 15 minute într-un vas acoperit. Se lasă la răcit, se strecoară, se adau­gă 50 g de miere şi se amestecă. Se bea domol toată cantitatea înainte de culcare. Se repetă până la vindecare.
Reflexoterapie
Sunt indicate staţiunile Că­limăneşti, Căciulata Olăneşti, Govora, Slănic Moldova, Tuşnad, Borsec, Buziaş, Va­tra Dornei, Herculane, Sinaia (Izvorul Valea Câinelui).
Expulzarea calculilor se poate face şi în timpul curei sau în două luni după aceste cure, mai ales după apele sul­fatate, calcice de tipul Olă­neşti şi Govora.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia