Tribuna
Agenda vieţii spirituale
Gh. DOBRIN
1151 vizualizari

* Suntem în săptămâna a 23-a după Rusalii. Sf. Ev. Luca, în pericopa evanghelică a săptămânii (Lc 8, 26-39) ne prezintă minunea cu vindecarea demonizatului din Gadara.
Ni se spune că Mântuitorul, venind în ţinutul Gadarei spre a propovădui Evanghelia, la intrarea în cetate a fost întâmpinat de un om stăpânit de un demon, care de multă vreme nu mai punea haină pe el şi nu mai locuia în casă, ci în peşterile de îngropăciune.
Văzându-l pe Iisus, demonul care pusese stâpânire pe om a început să strige prin vocea acestuia: "Ce ai cu mine, Iisuse, Fiul lui Dumnezeu, rogu-te nu mă chinui" şi l-a întrebat Iisus care îi este numele. "Iar el a zis: Legiune. Căci demoni mulţi intraseră în el". După care demonii îi cereau să îi lase să intre în turma de porci care păştea pe malul lacului, lucru care li s-a îngăduit. Iar porcii ajunşi sub stăpânirea lor s-au aruncat în apă şi au pierit spre paguba stăpânilor lor. De aceea, locuitorii Gadarei îi cereau lui Iisus să plece din hotarele lor din pricina acestei pagube. Doar cel vindecat îl ruga pe Iisus să îl lase să-l urmeze. Însă, Mântuitorul l-a slobozit zicând: "Întoarce-te la casa ta şi spune cât bine ţi-a făcut ţie Dumnezeu".
Asistăm, deci, la o minune, la o vindecare spirituală, nu una medicală, care ne evidenţiază o nouă realitate - diavolul. După cum este de adevărat că există Dumnezeu, tot aşa de adevărat este că există demoni. Din înger bun, Lucifer şi mulţi alţii ca el, care l-au urmat, au devenit din mândrie, îngeri răi, demoni sau diavoli. De atunci, ei caută să pună stăpânire pe lume şi să denatureze tot ceea ce a creeat Dumnezeu. Din invidie şi din ură, demonii caută să umilească şi să desfigureze fiinţa umană creată după chipul lui Dumnezeu şi chemată la asemănarea cu El, respectiv la sfinţenie. Diavolul nu a fost creat ca duşman al nostru, ci a devenit duşman al nostru din invidie. Căci, văzându-se pe sine aruncat dintre îngeri - ne spune Sf. Vasile cel Mare - n-a suportat să vadă pe cel pământesc înălţându-se la treapta îngerilor.
Diavolul este cel care împarte, divide, cel care dezbină, cel care pune lucrurile să se ciocnească între ele, sădind ura în locul iubirii.
Observăm şi în acest caz că acest om ajuns sub stăpânirea lui caută singurătatea, nu apropierea de oameni. Viaţa lui este un chin, deşi viu, el trăia printre cei morţi, locuia în morminte. Era mort din punct de vedere spiritual şi social.
Din atitudinea acestui om demonizat vedem că păcatul înţeles ca lucrare a demonilor în viaţa noastră înstrăinează pe om de Dumnezeu, de semeni şi sine însuşi. Căci, omul este făcut de Dumnezeu după chipul Său şi este chemat la comuniune de iubire şi viaţă veşnică cu Dumnezeu şi cu semenii. Omul este chemat să devină nemuritor dacă iubeşte pe Dumnezeu şi pe semenii săi. Prin păcat, însă, omul se îndepărtează de Dumnezeu şi de calea ce duce spre viaţa veşnică. Omul uită de Creatorul său şi nu-l mai iubeşte. Această răcire a relaţiilor cu Dumnezeu atrage după sine şi o ruptură în relaţiile cu semenii şi cu natura înconjurătoare. Are loc o închidere egoistă în sine, iubitoare de sine, mai mult decât dăruire de sine altora, care duce spre moarte spirituală.
Minunea din această Evanghelie ne arată că în faţa lui Dumnezeu, salvarea de la pierzanie, chiar şi a unui singur suflet, valorează mai mult decât toate turmele pământului.




comentarii
3 comentarii

interpretari de texte corect sta in afara posibilitatilor omului obisnuit,chiar daca este poet la tribuna
popa prostu
21.10.2013 07:26
Si care ar fi interpretarea ta?
unul
21.10.2013 18:12
adevarata natura a omului este adevarul si iubirea ce nu au loc intr-o conditie naturala imaginara,cind,naturaletea este handicapata,deci nici nu sti ca nu sti si verbalizezi oarecum in ton,rimat,ritmat in barbi pina la briu,doar la dizolvarea iluziei poate realitatea sa revina la vedere,la Paris ai posibilitati mai adecvate,mai lamuritoare,cu siguranta,pari interesat
pp
21.10.2013 20:46
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA