Tribuna
PNL
Agenda vieţii spirituale
Gh. DOBRIN
692 vizualizari
Agenda vieţii spirituale

* Suntem în săptămâna a 5-a după Rusalii. Pericopa evanghelică a săptămânii (Mt. 8, 28-34) ne relatează minunea vindecării a doi oameni îndrăciţi.
Mântuitorul vine în ţinutul Gadarenilor, unde este întâmpinat de doi demonizaţi care locuiau în gropile care serveau pentru morminte şi care îi îngrozeau pe locuitorii acestei zone. De spaimă, aceştia i-au legat de mai multe ori în lanţuri, dar ei cu puterea diavolească au rupt de fiecare dată legăturile, astfel că nimeni nu-i putea stăpâni.
A venit Domnul şi, văzându-L de departe demonizaţii s-au apropiat, iar diavolii prin vocea acestor nefericiţi, pe care puseseră stăpânire, Îl rugau să nu-i pedepsească. "Ce ai Tu cu noi, Iisus, Fiul lui Dumnezeu? Ai venit aici mai înainte de vreme să ne chinuieşti?"
Mai mult, aceste duhuri rele Îi cer milă lui Iisus, în situaţia în care vor fi izgonite din cei doi, să nu se întoarcă în Iad, ci să li se îngăduiască să intre în turma de porci care păştea în apropierea mării. Acest lucru li se permite, iar turma ajunsă sub stăpânirea lor, căci erau foarte mulţi ("legiune"), s-a aruncat în apele mării şi s-a înecat spre marea supărare şi pagubă a stâpânilor care îi cer lui Iisus să plece din ţinutul lor.
Prin intermediul acestei minuni, asistăm la o vindecare spirituală care ne evidenţiază existenţa unei noi realităţi - diavolul.
După cum este de adevărat că există Dumnezeu, tot aşa de adevărat este faptul că există şi diavolul. Din înger bun, Lucifer şi mulţi alţii cu el, au devenit răi prin mândrie. Iar de atunci Satana caută să pună stăpânire pe lume şi să denatureze tot ce a lăsat Dumnezeu.
El este izvorul răului, duşmanul lui Dumnezeu şi al oamenilor. El a contribuit la căderea omului în Paradis şi de aceea se spune că diavolul dintru început a fost "ucigaş de oameni" (In 8,44). Iar de atunci, necontenit îi atrage pe oameni prin minciună şi viclenie, să facă poftele lui.
Învăţătura creştină ne spune că diavolul este o fiinţă spirituală care dispune de multe posibilităţi de înşelare.
Cu cel deştept e deştept, cu cel prost e prost. E un sfătuitor care şopteşte spiritului nostru, care ne îmbie la păcat, asigurându-ne întotdeauna că ne vrea binele. Practic, ne favorizează plăcerile, iar dacă îngăduim unui singur păcat să pună stăpânire pe trupul şi sufletul nostru, astfel spus unui singur demon să pătrundă înlăuntrul fiinţei noastre, suntem pierduţi. Căci, acel demon se va înmulţi, aducând după sine mulţime mare de draci. Iar intrarea noastră sub stăpânirea lor se aseamănă cu înrobirea toxicomanului de către drog. Că lucrurile stau aşa se poate observa şi din răspunsul dat de către demon întrebării Mântuitorului: care-ţi este numele?
Răspunsul a fost: "Legiune este numele meu, căci suntem numeroşi" (Mc. 5,9). Legiunea era o unitate militară romană formată din aproximativ 5.000-6.000 de soldaţi. De aici, pericolul demonismului care este o realitate.
Cu toate acestea, diavolul nu este mai tare decât Dumnezeu. El are numai atâta putere cât îi dăm noi.
Dumnezeu îi îngăduie existenţa pentru a ne pune la încercare libertatea şi responsabilitatea actelor noastre. Diavolul ne îndeamnă, dar nu ne poate obliga sau constrânge. Nu are putere decât de a ne înşela, de a ne induce în eroare şi de a-i păcăli pe cei slabi. El e tare numai atunci când îl acceptăm noi, când îl ajutăm.
De el ne apărăm crezând în ajutorul lui Dumnezeu şi împărtăşindu-ne cu Sfintele Taine, care ne întăresc prin harul Duhului Sfânt.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Comunicat de presa Miodent srl

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia