Continental
Tribuna
Agenda vieţii spirituale
Gh. DOBRIN
764 vizualizari
Agenda vieţii spirituale

* Duminica a V-a din Postul Mare este închinată de Biserică pomenirii Cuvioasei Maria Egipteanca, o curtezană păcătoasă devenită simbol al pocăinţei şi al măreţiei conştiinţei feminine, capabilă de îndreptare mai mult decât şi-ar putea închipui oricine.
Deşi ziua pomenirii sale este pe 1 aprilie - ziua morţii ei - Biserica a rânduit ca şi în această duminică să i se facă pomenirea pentru a ne da un model de pocăinţă şi smerenie în această perioadă a postului.
Viaţa Sf. Cuv. Maria Egipteanca a fost scrisă de către Sf. Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, în secolul a VI-lea, şi ne arată cum, după 17 ani de trăire în păcat şi patimi, în Alexandria Egiptului, au urmat 47 de ani de pocăinţă, post şi asceză, în pustia Iudeii, unde nu doar a primit iertarea păcatelor, ci a dobândit sfinţenia.
Aşa de mult au ajutat-o pe ea pocăinţa, nevoinţele şi rugăciunea încât, atunci când se ruga, se ridica un metru de la pământ, fiind înconjurată de o lumină dumnezeiască. De asemenea, când trecea Iordanul, mergea pe apă ca pe uscat.
Din viaţa ei înţelegem că oricât de păcătos ar fi un om, el trebuie să nu deznădăjduiască, căci cu ajutorul lui Dumnezeu, prin rugăciune, post, pocăinţă şi fapte bune, poate să se ridice nu numai la starea avută mai înainte de păcat, ci şi mai sus, chiar la sfinţenie, ca dar de la Dumnezeu.
* Pericopa evanghelică a acestei săptămâni (Lc 7, 36-50), la rândul ei, ne prezintă pocăinţa femeii păcătoase, care aflând că Iisus se află în casa lui Simon fariseul, a luat un vas de alabastru cu mir de mult preţ şi a căzut la picioarele lui Iisus, după care a început să le spele cu lacrimi şi să le şteargă cu părul capului ei. Şi Îi săruta picioarele şi le ungea cu mir.
Văzând acest lucru, Simon, fariseul, gândea în sine: "Acesta de ar fi prooroc, ar şti cine e şi ce fel e femeia care se atinge de El, că este păcătoasă".
Iisus, însă, cunoscând gândul lui ascuns, i-a zis: "Simone, am să-ţi spun ceva... Un cămătar avea doi datornici. Unul era dator cu cinci sute de dinari, iar celălalt cu cincizeci. Dar neavând ei cu ce să plătească, i-a iertat pe amândoi. Deci care din ei îl va iubi mai mult?" Şi a răspuns Simon: "Socotesc că acela căruia i-a iertat mai mult!" Iar Iisus i-a zis: "Drept ai judecat". Şi întorcându-se către femeie, i-a spus: "Iertate sunt păcatele ei cele multe, căci mult a iubit. Iar cui i se iartă puţin, puţin iubeşte... Credinţa ta te-a mântuit, mergi în pace!".
Simon ştia numai că este o femeie păcătoasă, Iisus, însă, ca Dumnezeu, cunoştea nu doar faptele ei cele rele, ci şi sincera dorinţă de îndreptare, de schimbare a vieţii ei păcătoase. El cunoştea pocăinţa ei sinceră, pentru a se elibera de un trecut apăsător, de o conştiinţă încărcată. De aceea, Mântuitorul, după ce i-a dat o lecţie de smerenie fariseului Simon, învăţându-l să nu mai judece pe alţii, apreciind pocăinţa femeii, îi spune: "Iertate sunt păcatele tale".
Şi din această întâmplare vedem încă o dată cum Mântuitorul Iisus Hristos îi recuperează pe cei pierduţi, îi ridică pe cei căzuţi şi dăruieşte iertare şi demnitate celor dispreţuiţi de cei care se consideră mai buni şi mai drepţi decât ceilalţi oameni.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia