Tribuna
Agenda vieţii spirituale

* Suntem în săptămâna a 2-a după Sf. Paşti. Pericopa evanghelică a săptămânii (in 20, 19-31) ne prezintă o nouă întâlnire a lui Iisus cel înviat cu Apostolii, de această dată fiind prezent şi Ap. Toma. Acesta până acum n-a vrut să dea crezare colegilor săi, cu privire la învierea Mântuitorului, spunând că: "Dacă nu voi vedea, în mâinile Lui, semnul cuielor... şi dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede" (In 20, 25).
Prin această îndoială, Toma a rămas în istorie, find cunoscută şi astăzi proverbiala expresie: "Toma necredinciosul". Prin această catalogare, Sf. Ap. Toma i s-a făcut o mare nedreptate, pentru că de fapt el a fost credincios şi se numără printre cei mai mari sfinţi ai Bisericii.
Toma, ca orice om, s-a îndoit, însă pe moment până a găsit răspunsul. De aici şi până a-l numi necredincios este o cale lungă. Opt zile a fost chinuit Sf. Ap. Toma de îndoială, căci: "După opt zile, ucenicii Lui erau iarăşi împreună, şi Toma era împreună cu ei. Şi a venit Iisus, uşile fiind încuiate, şi a stat în mijloc şi a zis: Pace vouă!" Apoi a zis lui Toma: "Adu degetul tău încoace şi vezi mâinile Mele şi adu mâna ta şi o pune în coasta Mea şi nu fi necredincios, ci credincios". Uluit şi copleşit de evidenta realitate, Toma n-a mai putut decât să exclame: "Domnul meu şi Dumnezeul meu". Prin aceste cuvinte, Toma se înalţă mai presus de sine, mărturisind dumnezeirea lui Iisus. El nu numai că a recunoscut învierea lui Iisus, ci a mers mai departe cu raţionamentul şi a tras concluzia că un astfel de om înviat nu poate fi numit om, ci Dumnezeu. El este cel dintâi care afirmă în mod hotărât că Iisus Hristos este Dumnezeu.
* În fiecare an, pe 11 aprilie, calendarul Bisericii noastre face pomenirea Sf. Ierarh Calinic de la Cernica. El este primul sfânt canonizat de Biserica Ortodoxă Română în toamna anului 1955, fiind preţuit atât de călugări, cât şi de ierarhi şi credincioşi. De călugări, ca un mare părinte şi povăţuitor duhovnicesc. De ierarhi este preţuit ca primul ierarh român canonizat. Iar de mireni este preţuit ca un mare făcător de minuni şi vindecător al suferinţelor omeneşti. Sf. Ierarh Calinic s-a născut pe 7 octombrie 1787 în Bucureşti, primind la botez numele de Constantin. La vârsta de 20 de ani a intrat ca frate la Mănăstirea Cernica. După un an de ucenicie la marele duhovnic Pimen este călugărit sub numele de Calinic, iar pe 3 decembrie 1808 este hirotonit diacon. După 5 ani, datorită vieţii sale alese este hirotonit preot. Postea zilnic şi se ruga neîncetat; se spune că dormea doar trei ore şi atunci se odihnea pe un scaun. După doi ani, în 1815, Cuv. Calinic a fost făcut duhovnic de mitropolitul Mectarie al Ungro-Vlahiei, care mai târziu a ajuns să se spovedească la Sf. Calinic. Căci, Cuviosul a devenit unul dintre cei mai mari duhovnici ai ţării, fiind căutat de toată lumea, de la mitropilit până la cel din urmă mirean.
În anul 1816, după moartea stareţului Timotei, Cuviosul Calinic este ales stareţ al Mănăstirii Cernica, pe care o va conduce cu pricepere timp de 33 de ani, până în 14 septembrie 1851, când este ales episcop la Râmnicu Vâlcea. Aici va păstori vreme de 17 ani, învăţând cuvântul Evangheliei, vindecând numeroşi bolnavi şi organizând mănăstirile din eparhie. În anul 1863 a întemeiat renumita Mănăstire Frăsinei cu rânduială atonită, în care nu intră femei.
Împovărat de ani şi obosit, Sf. Ierarh Calinic se retrage din scaunul de episcop în anul 1867, la Cernica. Aici va mai trăi încă un an în boală şi pregătire pentru veşnicie. Iar în zorii zilei de 11 aprilie 1868 şi-a dat sufletul în mâinile lui Hristos, la vârsta de 81 de ani, fiind plâns de călugări, preoţi şi credincioşi.
comentarii
1 comentarii

divinitatea fiind absoluta,eterna si lipsita de transformare,face ca nimic sa nu se poata naste sau anhila altfel decit in mod iluzoriu,la fel de iluzoriu ca si falsa inchipuire ca este posibil sa scrii un articol despre:viata spirituala.
popa prostu
12.04.2010 17:50
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA