Tribuna
Agenda vieţii spirituale

* O dată cu sărbătoarea Floriilor se încheie Postul Mare şi începe Săptămâna Mare a sfintelor şi mântuitoarelor patimi ale lui Iisus. Este ultima parte a urcuşului duhovnicesc pe care Postul Paştilor ne-o pune în faţă, înaintea praznicului Învierii. În această perioadă ne reamintim şi retrăim ultimele zile din viaţa pământească a Mântuitorului cu întreaga tensiune şi dramă lăuntrică.
În fiecare zi din Sptămâna Mare, Biserica comemorează câte un fapt din istoria mântuirii: Luni - se face pomenirea Patriarhului Iosif şi a smochinului neroditor pe care Iisus l-a blestemat şi l-a uscat; Marţi - ne aducem aminte de pilda celor zece fecioare, cinci înţelepte şi cinci nebune şi de pilda talanţilor; Miercuri - ne sunt puse înainte două personaje paradoxale: o desfrânată care, spălând picioarele Mântuitorului cu pocăinţă se mântuieşte, şi un apostol Iuda Iscarioteanul, care trădând se osândeşte. Miercurea este deci, ziua trădării. Zi de adâncă întristare pentru fiecare suflet care Îl trădează pe Hristos, devenind prizonierul păcatului.
Joi - ne aducem aminte de Cina cea de Taină. Este ziua întemeierii celei mai mari taine de pe pământ: a Sfintei Euharistii, prin care Hristos se dăruieşte pe Sine lumii întregi. Vineri - asistăm la mântuitoarele patimi ale Domnului Hristos. Mântuitorul este judecat şi condamnat pe nedrept la moarte. În această zi, cerul se întunecă, soarele îşi ascunde faţa, neputând să îndure cumplita suferinţă. Pământul se cutremură pătruns de fiorul înfricoşatelor patimi. Seara în biserici se oficiază slujba de înmormântare a Domnului (Prohodul).
Sâmbătă - îl vedem pe Hristos stând aşezat în mormânt nou prin strădania lui Iosif din Arimateea. Cu trupul, în mormânt fiind, Hristos se pogoară cu sufletul în adâncul iadului, căruia îi sfărâmă porţile şi încuietorile şi îi scoate pe Adam şi Eva împreună cu toţi cei care au dormit în nădejdea mântuirii.
Hristos deschide porţile Raiului tuturor celor ce şi-au pus nădejdea mântuirii în El şi dăruieşte din nou oamenilor şansa de a trăi împreună cu Dumnezeu, în împărăţia Sa.

* În această săptămână suntem chemaţi cu toţii să urmăm Domnului nostru Iisus Hristos pe drumul Crucii, care pentru noi, este drumul vieţii, al iertării, al mântuirii.
Noi, cei de astăzi, nu putem rămâne simpli spectatori la o punere în scenă a unor fapte mântuitoare în săptămâna aceasta, ci suntem actori cu roluri precise. De aceea, vrem, nu vrem, prin atitudinea şi faptele noastre, suntem fie un pom roditor care face roadă, fie un smochin plin de frunze care se usucă; suntem fie un păcătos care se pocăieşte, fie un trădător ca Iuda; suntem fie un Simon din Cirene care-i ajută lui Iisus să-şi ducă Crucea, fie un spectator indiferent care Îl persiflează batjocoritor, ca şi iudeii cei necredincioşi.
De aceea, pentru adevăraţi credincioşii creştini, Săptămâna Patimilor este o perioadă de rugăciune fierbinte şi post aspru. În fiecare seară bisericile răsună de frumoasele slujbe ale deniilor, slujbe care ne ajută să străbatem drumul Crucii împreună cu Hristos. Prin post, rugăciune, spovedanie, împărtăşanie şi fapte bune, credincioşii creştini îşi răstignesc pornirile şi faptele rele, străduindu-se să dea morţii pe omul vechi al păcatului din viaţa lor şi să învie împreună cu Hristos.




comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA