Tribuna
European Best Destinations
Un singur abator pentru toţi mieii din judeţ
Alexandra CHEŞCU
3960 vizualizari
Un singur abator pentru toţi mieii din judeţ
*De Paşti, în judeţul Sibiu, funcţionează un singur abator autorizat pentru sacrificarea mieilor, aflat în municipiul Sibiu* Au mai rămas doar două zile (până în 10 aprilie inclusiv - s.n.) în care autorităţile locale şi asociaţiile crescătorilor de ovine pot depune la DSVSA Sibiu cereri pentru amenajarea unor puncte temporare de sacrificare a mieilor* Oierii care taie miei în spaţii neautorizate, ori în gospodăriile proprii, în scopul comercializării, riscă amenzi de până la 5.000 lei şi confiscarea cărnii* Preţurile sunt aceleaşi ca şi anul trecut: 25-28 lei kilogramul, în funcţie de mărime şi calitate* Se înmulţesc ofertele de vânzare - cumpărare pe internet*
Suspiciunile din ultima vreme privind comercializarea unor sortimente de carne au deter­mi­nat o creştere a vigilenţei spe­cialiştilor veterinari cu privire la sacrificarea şi comercializarea cărnii de miel, aflate la mare căutare în această perioadă. Conform HG 984 cu modificările ulterioare, crescătorii de ovine care nu depozitează, transportă şi comercializează carnea de miel în conformitate cu nomele sanitar-veterinare în vigoare riscă amenzi între 1.000 şi 5.000 lei şi confiscarea cărnii. În acest sens, conducerea DSVSA Sibiu atrage atenţia oierilor sibieni că, în pe­rioada sărbătorilor de Paşti, sa­crificarea mieilor şi valorificarea cărnii rezultate sunt admise strict în conformitate cu legislaţia în vigoare. Carnea va fi marcată cu o ştampilă ovală şi poate fi va­lorificată în unităţi autorizate, atât pe piaţa locală cât şi naţională.
La ora actuală, în judeţul Sibiu, este autorizat un singur abator pentru tăierea mieilor, care funcţionează în municipiul Sibiu, însă există posibilitatea înfiinţării unor puncte temporare de sacri­ficare. Autorităţile locale şi aso­ciaţiile crescătorilor de ovine care doresc să amenajeze puncte temporare de sacrificare a mieilor sunt obligate să depună până la 10 aprilie, inclusiv, o cerere în acest sens, la sediul DSVSA Sibiu. În cerere trebuie să se specifice datele de identificare a solici­tantului, locaţia şi capacitatea de sacrificare, precum şi numărul estimativ de miei care vor fi sacrificaţi. "Au­torizarea sanitar-veterinară tem­porară a acestor spaţii de tăiere - declară dr. Ioan Penţea, purtător de cuvânt al DSVSA Sibiu - se va acorda numai în condiţiile în care sunt asigurate spaţii de cazare a mieilor înainte de sacrificare, apă potabilă (caldă şi rece), sistem de canalizare, precum şi facilităţi de colectare a subproduselor rezultate în urma sacrificării şi a materialelor de risc (splina şi ileonul) şi dirijarea aces­tora pentru distrugere. Carnea va fi marcată cu ştampilă rotundă şi se poate valorifica direct la con­sumatorul final". Totodată, "cen­trele temporare de tăiere vor func­ţiona numai în perioada 11-19 aprilie 2014", mai precizează dr. Ioan Penţea.
Asociaţiile şi autorităţile locale nu s-au prea înghesuit să ame­najeze astfel de puncte, pentru că până ieri a fost înregistrată o sin­gură cerere de autorizare pentru un centru de tăiere a mieilor în piaţa din Mediaş.

Se estimează că...
Estimările specialiştilor din ca­drul DSVSA Sibiu arată că pentru anul acesta vor fi sacrificaţi de Paşti, în gospodăriile din judeţ, în jur de 35.000 de miei şi alţi 5.000 de miei pentru piaţă.
Mieii sacrificaţi în gospodăriile individuale trebuie consumaţi în familie. Cu toate acestea, cei care cumpără miei vii, prin intermediul Internetului, sau direct din târguri, îi pot sacrifica pentru consumul propriu, doar în aceste centre temporare.
Marcel Andrei, preşedintele Aso­­ciaţiei Judeţene a Crescă­torilor de Ovine "Mărginimea"             ne-a declarat că: "Oierii sibieni au destui miei în acest an pentru a acoperi atât cererea internă cât şi solicitările la export". El susţine că pentru a-şi acoperi costurile, cio­banii ar trebui să vândă kilo­gramul de carne de miel în viu la un preţ de minim 15 lei pe kilogram, iar carcasa de miel la minim 25 de lei kilogramul.
12 lei pe Internet
Cu mai puţin de două săp­tămâni înaintea Paştilor, numărul ofertelor de vânzare a mieilor pe Internet a început să crească, preţurile mieilor variind, la viaţă, între 12 şi 13 lei kilogramul. Aşa­dar, un miel viu "de Şoroştin" între 15-20 de kilograme costă 13 lei kilogramul, în timp ce într-o altă ofertă, mieii "crescuţi eco" se dau cu 12 lei (kilogramul). Tot în ju­deţul Sibiu mieii între 15-25 de kilograme pot fi cumpăraţi cu 12-14 lei, preţul fiind, şi el, negociabil.
De pe piaţa virtuală nu lipsesc nici iezii, care au un preţ de 13 lei la kilogram (în viu).

Iedul, mai căutat decât mielul
În ultimii ani, de Paşti, s-a ob­ser­vat o creştere în rândul consu­matorilor sibieni a preferinţei pentru carnea de ied, care, spun nutriţioniştii, poate fi chiar mai valoroasă decât carnea de pui. Printre proprietăţile sale se nu­mără: bogăţia în proteine de cali­tate, conţinutul a tuturor celor opt aminoacizi esenţiali, vitaminele din grupul B, zinc şi fier, fiind tot­odată o carne slabă, cu o aromă mai uşoară. La gust, ea aduce mai mult cu vita decât cu mielul şi are mai puţin colesterol.
comentarii
4 comentarii

sunt eu prost sau nu inteleg bine;;.....care este numele abatorului?
ionut
08.04.2014 00:18
Mari au ajuns ca sa vanda pe internet ,nevinovata si crestineasca,carne de miel!Si la ce preturi! Cam penibil.
Observator,
08.04.2014 09:00
no las ca mancam magaru...ca are si o bucata mai mare...
miei p.ula
08.04.2014 20:24
Deunazi directorul Pietei Agroalimentare Medias anunta ca nu a primit autorizatie pentru punctul de sacrificare miei amenajat anul trecut in incinta pietei, asa ca miei se vor vinde in viu pe platorul Welter si dupa aia fiecare se descurca cum poate.Ca doar n-o sa mearga cu mielul la abator la Sibiu!Deci faptul ca exista o singura cerere de autorizare a punctelor temporare de sacrificare miei formulata de Medias nu mai este de actualitate.Sau s-o fi revenit intre timp si cu interventii urmeaza a se obtine autorizatia de functionare a punctului de sacrificare din piata Medias?
executorul
08.04.2014 20:48
Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia