Tribuna
Sevis
Un atelier de extragere a mierii din faguri, joi, la Muzeul ASTRA
Un atelier de extragere a mierii din faguri, joi, la Muzeul ASTRA
Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului îi invită pe sibieni şi nu numai joi, 17 iunie, între orele 10 şi 16, la un atelier interactiv de extragere a mierii din faguri, desfăşurat în curtea gospodăriei din Sebeşu de Jos.

 

În cadrul acestuia, vor fi utilizaţi patru stupi,  două buduroaie (stupi vechi), rame cu miere, zeci de lumânări din "ceară curată", făcută de boştinarii din Sebeşu de Jos. De asemenea, trei producători apicoli tradiţionali vor aduce mai multe borcane cu miere pentru a le oferi vizitatorilor spre degustare. Evenimentul face parte din programul cultural de punere în valoare a noului circuit expoziţional dezvoltat în cadrul proiectului Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA, finanţat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, APELUL Susţinerea expoziţiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate.

 

"Rolul acestui atelier apicol este de a arăta metodele apicole tradiţionale şi moderne, lucrul cu albinele, modul de folosire a uneltelor apicole, paşii de parcurs pentru extragerea mierii şi a lipirii fagurilor pe cadrul de lemn, folosirea afumătorului apicol, dar şi prezentarea diverselor produse apicole şi a frumoaselor lumânări din ceară curată. Gospodăria de boştinar este locul ideal în care, prin intermediul atelierelor practice şi al instrumentarului tradiţional, putem să parcurgem întreg drumul atât al apiculturii cât şi al boştinăritului. Cele două ocupaţii tradiţionale sunt strâns legate între ele, apicultorii, prin extragerea mierii din faguri, produceau boştina sau reziduurile de ceară care deveneau o resursă valoroasă pentru boştinarii care o transformau în sloiul de ceară, utilizat apoi la realizarea diverselor forme de lumânări", spune Mihaela Gherghel, muzeograf al Muzeului ASTRA.

Evenimentul este organizat de Muzeul ASTRA în cadrul proiectului "Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA", finanţat prin Granturile SEE. 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul Susţinerea expoziţiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate.

Proiectul “Utilizarea tehnologiei multi­media de ultimă generaţie în accesibili­zarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA” (CALL01-3) este organizat în parteneriat cu Museums of South Trondelag (MiST, Norvegia) şi beneficiază de un sprijin financiar nerambursabil de 606.977,60 lei, din care 515.930,96 lei (85%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Granturi SEE, iar 91.046,64 lei (15%) reprezintă valoarea eligibilă nerambur­sabilă din cofinanţare naţională, valoarea totală a proiectului fiind de 786.977,60 lei.  Mai multe detalii sunt disponibile pe www.astravr.ro . Granturile SEE reprezintă contribuţia Islandei, Principatului Liech­tenstein şi Regatului Norvegiei la reducerea disparităţilor economice şi sociale în Spaţiul Economic European şi la consolidarea relaţiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul şi sudul Europei şi Statele Baltice. Aceste mecanisme de finanţare sunt stabilite în baza Acordului privind Spaţiul Economic European, ce reuneşte statele membre UE şi Islanda, Liechtenstein şi Norvegia ca parteneri egali pe piaţa internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 şi 2014 şi €1,55 miliarde pentru perioada de finanţare 2014 - 2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org şi www.eeagrants.ro

 

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului şi are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice şi sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural şi managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de 29 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Comunicat de presa

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia