Tribuna
Trei zile până la debutul Astra Film Festival 2009
Alexandra CHEŞCU
872 vizualizari
Trei zile până la debutul Astra Film Festival 2009

Expoziţie de fotografie, filme realizate de studenţi şi regizori consacraţi, invitaţi de marcă din lumea filmului documentar din România şi din străinătate, programe speciale dedicate copiilor, frânturi din realităţile altor meleaguri sunt doar câteva dintre piesele care vor constitui întregul evenimentului care ia startul săptămâna viitoare, la Sibiu. Ediţia jubiliară a Astra Film Festival, Festivalul Internaţional de Film Documentar se desfăşoară în perioada 26 octombrie-1 noiembrie 2009, la Casa de Cultură a Sindicatelor şi va aduna în oraşul nostru o altă lume: cea a filmului care pătrunde uneori în cele mai intime unghere ale vieţii oamenilor, spunând o poveste pe care oricine o poate pătrunde, prin mijlocirea imaginilor.

Sărbătoarea filmului documentar

"Acest eveniment este unic în România şi poate printre puţinele din Europa care au o asemenea anvergură", a declarat Valer Olaru directorul CNM Astra, care a adăugat că Astra Film Festival a adus, cu fiecare ediţie, instituţia pe care o conduce, la un nivel mai înalt. Potrivit lui Dumitru Budrala, directorul festivalului, evenimentul care în acest an a ajuns la cea de-a zecea ediţie, a început cu aproape 20 de ani în urmă, reprezentând "o sărbătoare a filmului". Astra Film Festival cuprinde în acest an 80 de premiere şi o multitudine de programe speciale care, după cum consideră Dumitru Budrala, se vor bucura de un real succes. Numai pentru programul special "Dimineţile lumii", care li se adresează celor mici s-au înscris peste 4.000 de copii. Din acest motiv filmele care spun poveşti din ţări precum Finlanda, India, Mexic, S.U.A, Cambodgia, Maroc, Japonia şi Senegal, vor fi proiectate de două ori pe zi. În cadrul programului dedicat lor, copiii vor participa şi la un concurs de desene pe tema filmelor vizionate, cele mai bune lucrări urmând a fi premiate.

Programe speciale şi workshop-uri

Pe lângă expoziţia de fotografie, care va prezenta lucrările fotografilor Iosif Bergman şi Emil Fisher, pe lângă programele speciale "Turcia, vecinul necunoscut", "Dimineţile lumii", "20 de ani de film documentar românesc la Sibiu", "Noul val şi filmul documentar", "Interesul public pe agenda mea" şi "Panorama", Astra Film Festival va cuprinde patru secţiuni competiţionale, pe temele: Student, Internaţional, Europa şi România, jurizate de personalităţi din lumea filmului românesc şi internaţional. Totodată, în cadrul festivalului este organizat şi workshop-ul "Before you go", care se desfăşoară în perioada 20-24 octombrie, fiind condus de regizorul britanic Michael Yorke. El va iniţia doctoranzi în ştiinţele sociale şi jurnalistică din patru ţări în misterele producţiei de film documentar.
Astra Film Festival 2009 este organizat de Astra Film Sibiu şi de CNM Astra Sibiu, cu sprijinul Consiliului Judeţan Sibiu, al Primăriei Sibiu, al Prefecturii Sibiu, al Uniunii Europene – Prin Programul Media Desk al Centrului Naţional al Cinematografiei, Ministerului Culturii şi Cultelor şi al Inspectoratului Şcolar Sibiu.





comentarii
1 comentarii

se poate si fara bucur?
intrebare
23.10.2009 10:46
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA