Tribuna
Sibienii au văzut şi au gustat ce se mânca în perioada lui Brukenthal
Dumitru CHISELIŢĂ
2220 vizualizari
Sibienii au văzut şi au gustat ce se mânca în perioada lui Brukenthal
Vineri, la Palatul Brukenthal, s-a sărbătorit, într-un mod mai aparte, ziua de naştere a "gazdei", baronul Samuel von Brukenthal. Evenimentul a fost complex şi a satisfăcut gusturile atât ale iubitorilor de istorie, ale melomanilor cât şi ale amatorilor de mâncare "de epocă" pe care au putut-o vedea şi chiar gusta.

Astfel de la ora 11, a avut loc un recital de muzică baroc, susţinut de grupul "Huniadi Cantores", desfăşurat în curtea interioară a Palatului Brukenthal, care a oferit celor prezenţi un concert de atmosferă, cu muzică baroc, interpretată la instrumente vechi. "Huniadi Cantores" a fost înfiinţat în 2006 şi este alcătuit din Alin Bălescu, Mihaela Galamboş şi Dorin Săvulescu.
Tot vineri şi tot la Palatul Brukenthal, a avut loc activitatea educativă "Mic dejun cu mica Sophia". La activitate au participat copii cu vârste între 9 şi 13 ani, coordonaţi de Simona Marţi din partea Asociaţiei Elijah, care au fost iniţiaţi în eticheta la masă din perioada baroc, li s-au prezentat fructe exotice noi apărute în acea vreme, ca păstaia de cacao, ananasul şi citricele, alături de produse de patiserie preparate din aceste ingrediente. A mai fost  organizat un concurs de recunoaştere a fructelor exotice după gust şi miros, plus o vizită în saloanele baroc ale palatului.
De la ora 17, s-a lansat volumul "Palatul cu două bucătării: experienţe culinare baroc la reşedinţa Guvernatorului Transilvaniei" şi s-a vernisat expoziţia "Bucătăria Baroc". Expoziţia constă din prezentarea, în imagini, a elementelor ce definesc bucătăria baroc: ingrediente, moduri de preparare a acestora, tendinţele culinare ale barocului, şi imagini ale pieselor de bucătărie din secolele XVIII-XIX din colecţiile Tezaur, Bresle şi vecinătăţi şi Sticlă ale Muzeului de Istorie Casa Altemberger.
Ziua de naştere a lui Samuel von Brukenthal a culminat de la ora 18, cu o prezentare culinară de mâncăruri "de epocă", după reţete originale din secolele XVII-XVIII.
Putem spune că, aşa cum arăta, mâncarea "baroc" nu diferea cu mult de cea din restaurantele "gourmet" de acum (decât cu mici diferenţe), aceasta din cauză că, în acea perioadă, a avut loc o "revoluţie culinară" care, pe fondul produselor (legume, cereale, fructe, ingrediente, condimente) aduse din nou-descoperita "Lume Nouă" a transformat atât prepararea mâncării cât şi modul de servire a ei, influenţat mai ales de Franţa, atât ca mod de preparate a mâncării, cât şi de servire a ei. "Service a la Française" a fost cu repeziciune adoptat de curţile europene. La fel, la începutul secolului XVII, o parte dintre condimentele populare din bucătăria medievală deja dispăruseră iar, la jumătatea secolului, gustul dulce-acrişor a început să piardă treptat în preferinţe, pentru a fi înlocuit cu gusturi noi, mai subtile, bazate pe combinaţii de ierburi şi ingrediente pentru savoare. S-a îmbunătăţit şi modul de preparare a mâncării, focul deschis fiind înlocuit de sobe, unele pe cărbuni, cu care se putea controla temperatura la care se prepara mâncarea şi o îmbogăţire a instrumentarului de bucătărie.
Toate acestea au fost readuse în realitatea actuală de organizatorii de la Muzeul Naţional Brukenthal care au oferit publicului prezent ocazia rarisimă de a consuma nu atât ce consuma baronul von Brukenthal, cât mâncăruri care acum sunt  parte de istorie. Nu ne "ambalăm" să descriem fiecare fel în parte, dar imaginile de aici vă pot face o idee despre ce a fost pe masă, de ziua lui Brukenthal.

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

Pastravaria Laita

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia