Tribuna
Resturile Porţii Ocnei ies din nou la iveală
Dumitru CHISELIŢĂ
2578 vizualizari
Resturile Porţii Ocnei ies din nou la iveală

Săpăturile lucrărilor de la reţeaua de canalizare care au loc pe str. Ocnei au reuşit să scoată la lumină alte câteva aspecte interesante din istoria Sibiului.
În zona din faţa Liceului Independenţa, excavaţiile au adus la suprafaţă resturile zidului de fortificaţie a vechii Porţi a Ocnei, putându-se astfel identifica detalii privind modul de construire a acestuia.
Datorită terenului nisipos, cauzat de faptul că pe aici, în trecut, curgea pârâul Valea Mare - un canal al Cibinului, a fost nevoie de folosirea de piloţi de lemn, înfipţi vertical în sol, peste care, după aceea, s-a construit fundaţia şi baza din piatră a zidului, continuându-se apoi ridicarea acestuia din cărămidă. Asemenea metodă de „stabilizare” a terenului nu este o premieră pentru Sibiu, dr. Petre Beşliu-Munteanu, arheolog la Muzeul Naţional Brukenthal, declarându-ne că folosirea de piloţi de lemn în fundaţiile zidurilor de fortificaţii a mai fost identificată în săpăturile arheologice de la mijlocul/finele anilor 80, în zona străzilor Constituţiei şi Funarilor, unde au fost descoperite resturi ale zidurilor de fortificaţie ale cetăţii Sibiului.
Tot în Zona Porţii Ocnei au mai fost descoperite urmele podului de lemn (databil în jurul secolului al XV-lea) de peste Valea Mare, bârnele folosite la construirea acestuia, scoase la lumină de săpături, urmând a fi conservate în cadrul Muzeului ASTRA.
Având în vedere faptul că lucrările de canalizare vor progresa înspre Strada Ocnei, mai mult ca sigur că excavările vor ajunge şi în zona fundaţiilor Turnului Porţii Ocnei, unde sunt şanse de noi descoperiri interesante.      
comentarii
3 comentarii

si se conserva ceva?
io
18.09.2010 10:07
Nu cumva e vorba de piloni?
Ank
18.09.2010 12:08
nu cumva ai facut scoala pe branza si bani?
for ank
18.09.2010 19:38
Din aceeasi categorie
SEVIS

Compa

Clinica Saneos

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA