Tribuna
Sevis
"Raimonda" - un spectacol pe sufletul sibienilor
Alexandra CHEŞCU
1078 vizualizari
Coregraful şi regizorul Valentin Barteş, împreună cu dansatorii Teatrului de Balet Sibiu, nu s-au dezminţit nici de această dată. Ei le-au oferit în premieră iubitorilor dansului un spectacol plin de energie şi de savoare, care i-a încântat pe toţi cei care s-au aflat marţi seară la Casa de Cultură a Sindicatelor. Cea mai nouă producţie a Teatrului de Balet Sibiu, "Raimonda", i-a ţinut cu respiraţia tăiată pe spectatorii care la finalul spectacolului au izbucnit în ovaţii.
Farmec medieval, în secolul XXI

Valentin Barteş, remarcabil în rolul şeicului sarazin Abderahman, a redat cu multă energie şi dramatism gesturile cuceritorului respins de Raimonda, încercările sale de a o fermeca pe tânără şi momentul morţii sale, făcând deliciul publicului. Acelaşi lucru se poate spune şi despre însoţitorii săi, sarazini şi sclavi, care au adus în mijlocul poveştii medievale un uşor fior oriental, condimentând atmosfera. "Raimonda" spune o poveste de iubire des întâlnită în lumea medievală. Tânăra Raimonda, îndrăgostită de Jean De Brienne, plecat la război, încearcă să facă faţă cu diplomaţie avansurilor şeicului sarazin, care nu poate fi oprit decât de iubitul tinerei, care întors din luptă, îl ucide într-un duel. Asami Kasuya i-a dat viaţă unei Raimonde pline de expresivitate, care se face remarcată mai ales în scena visului, alături de Doamna în Alb, care intră în scenă din spatele unui tablou înceţoşat.
Povestea care se petrece atât în vis cât şi în realitate a adunat pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor un număr impresionant de dansatori: balerinii Teatrului de Balet Sibiu, ai Şcolii de Balet Young şi Cavalerii Ordinului Transilvaniei, înveşmântaţi în costume medievale. Ei au adus în realitatea sibiană de început de secol XXI, farmecul Evului Mediu.

Poveşti clasice pentru iubitorii dansului

Numărul mare al spectatorilor, care au ocupat aproape toate locurile sălii mari de la Sindicate, a arătat încă o dată pasiunea publicului sibian pentru poveştile de balet clasice. "Raimonda", cea mai nouă producţie a Teatrului de Balet Sibiu, care s-a dansat marţi, 18 mai şi miercuri, 19 mai, vine, astfel, să întregească repertoriul bogat al instituţiei sibiene, care satisface gustul pentru dans al sibienilor. Premiera spectacolului, în regia şi coregrafia lui Valentin Barteş, după Marius Petipa, s-a bucurat de prezenţa, în sală, a unei delegaţii din partea Marelui Ducat de Luxembourg conduse de ministrul Culturii, Octavie Modert.

comentarii
5 comentarii

am fost ieri, mi-a placut, da nu foarte. mai mult un joc de glezne frumoase...
...
20.05.2010 08:30
Un spectacol minunat in care jocul prestat de tinerii balerini, alaturi de costumele incantatoare si de decorul bine realizat, au pus in valoare o coregrafie de inalta clasa si munca asidua a celor care s-au dedicat acestui eveniment artistic. BRAVO LOR si cat mai multe spectacole cu sala plina!!!
un oarecare
20.05.2010 11:46
De ce nu spuneti cat a costat "minunea" asta pe care o platim noi, sibienii? Tara arde si baba se piaptana sau tiganul cand moare de foame, canta! Astora le arde de dansat pe banii nostri...
florin
20.05.2010 12:14
ce prostii vorbesti, florin. nu am decat un singur lucru de spus: somnul ratiunii naste monstri.
"minunea" de care vorbesti a fost facuta exact pentru sufletul nostru, al sibienilor. pacat ca burdihanul e mai important pentru unii. cum ziceam: somnul ratiunii....
un cititor pentru mai florine, mai
20.05.2010 13:48
Asa zisul teatru de balet de la Sibiu este o spalatorie perfecta de bani pentru Dragoman, directorul Casei de Cultura a Municipiului si marele fiu al Sibiului, personalitate de talie mondiala, geniu al carpatilor maria sa Klausi Iohannis
***
20.05.2010 15:20
Din aceeasi categorie
PORTAL MEDICAL

Postare anunturi

venactiv

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia