Tribuna
Prima stradă SMART din România! Bănci cu încărcător USB, stâlpi de iluminat cu wi-fi, staţii de încărcare pentru trotinete şi biciclete şi o şosea de două ori mai mică
Rareș BIŢU
2222 vizualizari
Prima stradă SMART din România! Bănci cu încărcător USB, stâlpi de iluminat cu wi-fi, staţii de încărcare pentru trotinete şi biciclete şi o şosea de două ori mai mică
Întrerupem programul de dedicaţii muzicale pentru o ştire cum alta nu-i. Un strop de atenţie, se poate? ... Aloo, acolo-n spate, se-aude? Domnu` cu ghiul, cu tine vorbesc! Scoate-l domne din nas, nu-l mai tot ascunde ... pentru forat n-ai auzit că cineva a inventat petroliştii? Bun. Aveam alt început, înadins pregătit, dar văd că nu mai e în sertar:

I-auzi ia: să-ţi tragi sufletul pe-o bancă de la care să-ţi încarci telefonul! Cum de unde? De la încărcătorul USB înadins instalat. Pare aproape SF sau vreo banalitate din parcuri nipone, nu? Ai venit cu trotineta şi te lasă bateria? Nicio problemă: o staţie de încărcare abia aşteaptă să-ţi sară în ajutor. Singura condiţie e ca trotineta să fie electrică. Dacă se întâmplă ca şi bicicleta să fie tot electrică, sunt staţii de încărcare şi pentru ele. Ba chiar şi pentru maşini se găsesc soluţii. Iar stâlpii de iluminat cu LED-uri inteligente sunt împodobiţi nu doar cu muşcate, ci cu ... wi-fi! Nu sună rău, nu?
Vestea bună e că asta va "păţi" prima stradă SMART din România, după întâlnirea cu nişte oameni deştepţi şi nişte fonduri europene. Vestea proastă e că strada asta nu va locui în Sibiu, aşa cum eraţi  - poate - tentaţi să (nu) credeţi, ci la Cluj.
Molnar Piuariu este numele primei străzi SMART amenajată în România, stradă care va avea mult spaţiu pietonal pe lângă facilităţi şi dotări aferente unei astfel de artere: iluminat inteligent, bănci cu încărcător USB, wi-fi, etc.

Modernizarea şi reamenajarea străzii Molnar Piuariu costă  5.965.823 lei şi a fost aprobată, recent, de Consiliul Local din Cluj-Napoca.  Primăria Cluj a anunţat că, dacă proiectul va fi un succes, va construi străzi high tech şi în alte cartiere.

"S-au aprobat documentaţia şi indicatorii tehnici pentru modernizarea străzii Molnar Piuariu, în vederea atragerii de fonduri europene nerambursabile. Este o premieră naţională, va fi prima stradă SMART din România, o stradă inteligentă, cu toate facilităţile şi dotările tehnologice aferente unei astfel de artere. De asemenea, va avea mult spaţiu pietonal, un model de stradă inteligentă şi de realizare a unor structuri urbane din România, pe care îl vom replica şi în alte părţi ale oraşului” a spus primarul Clujului, Emil Boc, potrivit Mediafax.
"Sunt propuse bănci cu încărcare electrică pentru mobile, sunt stâlpi de iluminat cu tehnologie LED de ultimă generaţie care au încorporate sisteme pentru WIFI pentru internet în spaţiu public, dar şi dotări precum staţii de încărcare electrice pentru biciclete sau trotinete", a declarat Ovidiu Câmpean pentru Digi24.ro.
Spaţiul verde va găsi şi el un aliat de nădejde: proiectul de reamenajare a străzii include şi plantarea a 50 de arbori.
Mai rămâne ca mârletele să nu dea iama şi să nu-i treacă prin cap să ducă acasă încărcătorul USB de la bancă. Iar dacă nu va încerca să "reamenajeze" banca direct la el în fundul curţii e perfect. Dobitocii care au scris "Adina + Vali= Love" pe Masa Tăcerii  ştiu de ce. Dacă nu, n-au decât să-i întrebe pe "descurcăreţii" care au smuls bolovani de la Sarmizegetusa ca să-şi repare gardul de acasă. Şi exemplele pot continua.

 

comentarii
1 comentarii

Chelului, tichie de margaritar... dar cu curatenia cum stau?
gigi contra
06.04.2019 15:53
Din aceeasi categorie
sevis

ADR CENTRU

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Pastravaria Laita
Licitatie publica

accentmedia