Tribuna
Pe la Mall şi prin jurul lui. Prin spate se lucrează, la trotuare s-a cam luat pauză
Dumitru CHISELIŢĂ
3063 vizualizari
Pe la Mall şi prin jurul lui. Prin spate se lucrează, la trotuare s-a cam luat pauză

Mai ştiţi când vă ţineam la curent cu stadiul în care se aflau lucrările la noul mall de la gară plus celelalte „mişcări” din jurul lui? Ei bine, asta facem şi acum. Păi, veţi zice, s-a inaugurat, deci e gata. Că vorba aia, oficialităţile erau ultra-încântate săptămâna trecută, s-a deschis festiv, s-a înghesuit lumea de la intrare până la shaorme, muzica a urlat ca la nuntă, traficul a fost ca la nebuni în tot weekendul.

Da, noul mall e gata, dar nu complet gata. Pe dinăuntru, e funcţional. A, detaliile cu autorizaţii ba de la ISU, ba de la alte instituţii care dau autorizaţii, sunt insignifiante, iar cumpărătorilor sau vizitatorilor nu le pasă de ele. A fost inaugurat? A fost! Deci merge. Prezenţa reprezentanţilor autorităţilor care au vorbit discursuri confirmă că e OK, nu? Noa, e OK. Deci putem merge pe acolo să vedem ce frumos e să vezi totul gata şi că nu mai e maidanul acela rămas după ce s-a demolat Mecanica.

 

Străzile din jur: „reabilitate” şi nu prea

 

Şi pentru că toate autobuzele duc la Mall, iau 12-le, care sigur duce acolo, deşi aş fi încercat 1 sau 11-le, ca să verific afirmaţia. Circulaţia este (a)normală în sensul cotidian al Sibiului: coadă pe Mihai Viteazu, coadă pe Dumbrăvii, de pe Coposu se mai răreşte. E clar că criza rutieră din zonă de la finele săptămânii trecute, s-a cam dus. Acum, totul e normal. Nu tu coadă la Podul Gării, nu tu ambuteiaj la giratoriul de la Tineretului. 

 

Când am stat sâmbătă în părculeţul acela numit pe Goolge Maps „Parcul Policlinicii”, mi s-a părut ceva suspect la aleile acelea: „relieful” era cam denivelat. Dar mi-am zis că o fi noapte sau că mi s-o fi părut. Acum pe ziuă, nu mi se mai pare nimic: Parcul Policlinicii e aproape asfaltat. Asta ca să nu spunem că aleile sunt asfaltate doar parţial, iar semne că ar fi lucrat cineva nu am văzut, că erau la fel de parţiale şi sâmbătă. Înspre Fabricii, o altă „baltă de asfalt”, pusă aşa, mai mult ca sigur pentru că a rămas după ce s-a lucrat la respectiva stradă. Oricum e zonă pietonală, deci nu contează, ca şi în cazul altor zone pietonale.

Pe Fabricii – strada, carosabilul este OK. Chiar şi trotuarul, deşi e cam îngust, că s-au amenajat locuri de parcare. Asta până la intersecţia cu Lector, unde nu mai e OK ci îţi dă impresia clară de treabă neterminată. Găuri, asfalt-da asfalt-ba, un şanţ îngust care poate fi spaţiu verde. Exact de unde începe mallul pe partea cealaltă.

Zicem „bine” şi facem stânga pe Lector. Carosabilul e în ordine, avem două benzi pe acelaşi sens. La capăt se montează un semafor abia acum. Trotuarul e tot pe „stil vechi” pe partea cu case, dar măcar e. Pe partea cu mallul mai mult nu e, dar avem indicator cu „parcarea interzisă” aşa că ne-am liniştit. De la capătul lui Lector totul e OK, că deja suntem în faţă, la intrare. Unde e foarte puţină agitaţie, doar ceva persoane la o cafenea şi altele odihnind pe nişte bănci.

 

Mallul: terminat din faţă, şantier în spate

 

Am vaga bănuială că la inaugurarea festivă de săptămâna trecută, s-a intrat prin faţă. Pentru că arată mai festiv. În spate însă, pe strada Socului, şantierul încă mai există, cu utilaje şi muncitori cu tot. Excavatoarele şi alte vehicule de specialitate se amestecă, frumos şi colorat, cu maşinile de aprovizionare. O schelă mobilă marchează locul de unde s-a scos linia ferată a Mocăniţei (mă repet cu asta? Păi spuneau că o pun la loc, nu?). Alte utilaje sunt parcate. Aici nu poţi vorbi de niciun trotuar sau spaţiu verde. De aceea nici nu aţi văzut vreo poză aici la inaugurarea de joi. Nu-i nimic, vă oferim noi imagini de marţea asta. Iar cu „gata”, mai aşteptăm.

Altceva? Ar fi fost bine pentru Sibiu ca acest mall, aşa cum e el, să fi fost inaugurat atunci când TOTUL era gata, până la ultima alee, şi ultimul centimetru de gazon. Ar fi fost bine ca acest mall să fi avut toate documentele de funcţionare în ordine, atât în totalitatea lui cât şi pe fiecare spaţiu. Aşa, a ieşit ce a ieşit, nu?

Să sperăm şi că porţiunile neterminate din jurul acestui obiectiv să se şi termine, nu de alta, dar au suportat destule şi oamenii aceia care locuiesc în zonă şi deja nu-i mai invidiez că „stau la casă”.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia