Tribuna
Ortodocşii au înălţat o cruce în Cimitirul Greco-Catolic din Fofeldea
I. BÂRSAN
4474 vizualizari
Ortodocşii au înălţat o cruce în Cimitirul Greco-Catolic din Fofeldea

Locul în care odată era centrul satului Fofeldea şi unde în 1854 credincioşii Bisericii Române Unite şi-au ridicat o biserică, este acum la marginea satului, năpădit de tufişuri.Doar câteva resturi de cărămizi rămase printre morminte cu crucile înclinate spre pământ dovedesc că aici a fost un loc sfinţit, un loc de rugăciune.
Mica biserică, din care puţinii credincioşi greco-catolici au fost izgoniţi de comunişti în 1948, a rămas la marginea satului neocrotită şi încet, încet ploile şi vântul i-au dărâmat acoperişul, după care localnicii din vecinătate i-au luat cărămizile şi locul a fost năpădit de buruieni şi arbuşti.
În această situaţie, este lăudabilă acţiunea Asociaţiei cultural – edilitare „August Treboniu Laurian” de a înălţa o cruce în acest loc în care odată se înălţau rugăciuni.
Prin strădania membrilor asociaţiei, a preşedintelui acesteia Ioan Gruncă şi a secretarului Ioan Chirtop, locul a fost curăţat , s-a nivelat drumul până acolo şi s-a ridicat o cruce din lemn de stejar.
În 14 sept. cu ocazia sărbătorii „Înălţarea Sfintei Cruci”, credincioşii ortodocşi din Fofeldea s-au bucurat de prezenţa în satul lor a P.S Andrei Făgărăşanu episcop – vicar al Sibiului care după ce a oficiat slujba de vecernie în biserica ortodoxă pictată de fraţii Grecu , a coborât în cimitirul greco – catolic unde, pe locul fostei biserici, a sfinţit crucea ridicată, redându-i acestui loc sacralitatea cuvenită. P.S. Andrei a dăruit, din partea Mitropoliei Ardealului, tabla cu chipul Mântuitorului care a fost pusă pe cruce.
După oficierea sfintei slujbe, preşedintele asociaţiei Ioan Gruncă i-a mulţumit P.S. Andrei pentru cinstea făcută locuitorilor din Fofeldea şi l-a rugat să-i ajute pentru reparaţile urgente necesare bisericii ortodoxe, monument istoric. P.S. Andrei a răspuns acestei solicitări citându-l pe părintele Arsenie Boca „Ajutaţi-mă ca să vă ajut”.
Asociaţia „A. T. Laurian” din Fofeldea are foarte multe probleme în care se implică şi pe care doresc să le rezolve.
În anul 2010 vor să sărbătorească 200 de ani de la construirea minunatei lor biserici, şi tot atâţia de la naşterea marelui cărturar. În acest sens fac demersuri în toate părţile, pentru ca printre ceilalţi nemuritori din parcul ASTRA , să-şi găsească locul binemeritat şi August Treboniu Laurian. De asemenea crucea de pe turnul bisericii este ameninţată să cadă din cauza lemnului putrezit, iar în zidurile bisericii sunt numeroase crăpături.În fosta bancă „Cordiana” vor să amenajeze un muzeu în care să adăpostească valorosul patrimoniu de obiecte religioase şi laice din casa parohială.
Toate acestea necesită în primul rând sprijin financiar , pentru obţinerea căruia membrii asociaţiei se adresează tuturor instituţiilor care sunt abilitate să-i ajute şi speră că vor fi ajutaţi.
comentarii
4 comentarii

la tiganimea si la saracia de acolo asta mai trebuia
17.09.2009 07:12
IN 2010 NU SUNT ALEGERI ASA CA SUNT PUTINE SPERANTE SA-I AJUTE CINEVA . DE LA MITROPOLIE SLABA SPERANTA
NEALEGATORUL
17.09.2009 11:07
e rau cu rau,dar e mai rau fara rau,asa ca haideti sa punem mina de la mina,sa-i ajutam in intenti lor
popa prostu
17.09.2009 19:17
DEOARECE SINT DIRECTORUL FIRMEI ANTOCONFDESIGN SI DOMENIUL DE ACTIVITATE ESTE CONFECTII METSALICE DESIGN FIER FORJAT BISERICI MANASTIRI,CRUCI TURNURI BISERICI,MANASTIRI CRED CA VOM PUTEA SPRIJINI INTR-O OARECARE MASURA LA UN PRET MULT SUB PRETURILE PIETEI PENTRU CONFECTIONAREA CRUCILOR DE PE TURNURILE BISERICII SAU MANASTIRII . VA MULTUMIM DETALIII 0231622363 <0765912075>
ANTONESEI COSTICA MUGUREL
08.08.2010 11:10
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia