Tribuna
O istorie a Sibiului în ... vederi (4) - Piața Mare (IV)
O istorie a Sibiului în ... vederi (4) - Piața Mare (IV)

Piața Mare nr. 4 Muzeul Național Brukenthal (continuare). Faţada principală a palatului, ieşită mai în faţă în comparaţie cu frontul celorlalte clădiri din piaţă, are ca element central, ancadramentul de piatră al portalului. Portalul principal se deschide spre pasajul de trecere (compartimentat în trei travee) prin care se poate accede în curtea palatului. Portalul principal este susţinut de coloane deasupra cărora se ridică antablamentul care este decorat cu elemente de plastică, precum blazonul aurit al lui Samuel von Brukenthal şi alte elemente decorative baroc: urne, rozete şi festoane. Portalul este opera sculptorului clujean Simon Hoffmeyer, stabilit la Sibiu. Palatul are un plan dreptunghiular, închizând între laturile sale o curte interioară. Un al doilea portal se află în fundalul primei curţi. Deşi are un concept similar cu cel al primului portal, nu este susţinut de coloane ci de atlanţi. Prin acest portal se face trecerea în curtea a doua, unde iniţial se aflau grajdurile şi alte anexe gospodăreşti.

  Alţi meşteri de seamă care şi-au dat concursul la realizarea acestui impunător edificiu au fost: pictorul Antom Hertzum şi meşterul constructor şi dulgher Franz Burger. Planurile au aparținut arhitectului vienez Joseph Franz Martinelli.

Colecţiile iniţiale ale baronului von Brukenthal constând din pinacoteca și cabinet de stampe, biblioteca şi colecţie numismatică, au luat naştere, in principal, în intervalul 1759-1774, perioadă petrecută de acesta la Curtea Imperială de la Viena. După revenirea sa la Sibiu, în calitate de Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei (1777-1787), baronul şi-a adus şi colecţiile.

Pe parcursul timpului colecţiile s-au îmbogăţit atât prin achiziţii, cât şi prin donaţii. Colecţiile de artă europeană ale baronului Brukenthal au fost deschise publicului încă din 1790, cu trei ani înaintea inaugurării Muzeului Louvru din Paris. Potrivit dispoziţiei testamentare a fondatorului său, deschiderea festivă a Muzeului Brukenthal a avut loc la 25 februarie 1817, devenind cel mai vechi muzeu din România şi printre primele din Europa.

În acest moment, la etajele I si II ale Palatului Brukenthal, devenit un veritabil Muzeu de Artă, se află exponate din Galeria de Artă Natională. Palatul găzduieşte şi Biblioteca Brukenthal, care are, in acest moment, aproape 300.000 unităţi de bibliotecă (manuscrise, incunabule, carte străină rară, carte românească veche, transilvanice, carte curentă şi reviste de specialitate). (va urma)

ing. Ioan Dejugan

 

 

 

 

 

 





comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

Comunicat de presa

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna