Tribuna
O carte care ne trebuia ca sibieni: o toponimie a străzilor oraşului
Dumitru CHISELIŢĂ
2637 vizualizari
O carte care ne trebuia ca sibieni: o toponimie a străzilor oraşului

În Sibiu există sindromul acesta de a te da mare sibian, a-i înjura pe „venetici”, a o arde festiv cu lozincuţe locale despre ce vechi, ce frumos, ce istoric, ce burg, ce nemaipomenit este oraşul de pe Cibin, luându-te de guler cu toţi cei care au o virgulă împotriva super-imaginii de super-oraş al Galaxiei a acestui municipiu. Dar, când e vorba de lucruri mai profunde, de săpat în istoria lui, de mişcat puţin ca să afle lumea ceva nou, deja multora le piere amorul acesta şi se fac pierduţi. Pentru că una e să iubeşti din gură la paranghelii oficiale sau nu, alta e să te îngropi în documente, bibliografii, să umbli în teren,  să cauţi inclusiv pe net ca să descoperi ceva nou despre un oraş vechi, dar încă necunoscut.

Este ce a reuşit, printr-o muncă de neinvidiat dar cu un rezultat de care sunt invidios pe autor,  Aurelian Dobrotă. Nu ştiu cât a „tras” cu aşa ceva, cert este că la Honterus a apărut o carte-unicat despre Sibiul vechi şi nou: un „ghid” al tuturor străzilor, de la cele mai mult decât istorice ca Centumvirilor ori Nouă, la „ultimele achiziţii” din cartierele Tineretului şi Veteranilor. „Străzile Sibiului. Dicţionar explicativ al denumirii străzilor” este o carte „completă”. Adică acoperă complet subiectul, fie bulevard, fie alee sau fundătură. Şi este interesant să vezi cum a „evoluat” Sibiul (fiecare stradă are trecut anul „atestării documentare”) şi cum s-au schimbat numele străzilor, în funcţie de cine era la putere. La fel, constaţi, cu tristeţe, că multe nume de sibieni care chiar au meritat (indiferent de etnie)  să fie imortalizaţi în numele unei străzi, au fost efectiv „zburaţi” din nomenclator pentru că ori sunau „săseşte”, ori erau personalităţi religioase ori „burghezo-moşiereşti” şi înlocuiţi cu „eroi ai clasei muncitoare”.

Deci: fiecare stradă, mică sau mare, are, în cartea lui Aurelian Dobrotă, următorul tratament: datarea, istoria ei, numele purtate de-a lungul timpului cu explicaţie la fiecare, de la, de exemplu, Samuel von Brukenthal la Donka Simo, inclusiv lungimea ei şi cartierul. Am mai făcut şi eu asta pe vremuri, când am scris despre diverse cartiere, dar autorul cărţii a fost mai harnic şi mai răbdător, ceea ce nu poate decât să mă bucure. La fel cum  m-a bucurat şi când la bibliografie am găsit articole din Tribuna.

Ce să spunem decât că „Străzile Sibiului” e o carte necesară şi folositoare pentru orice sibian care simte ceva pentru istoria locului acestuia.

comentarii
1 comentarii

Cartea se distribuie prin Forumul Democrat German din Sibiu.
Dobrota Aurelian
06.04.2019 09:05
Din aceeasi categorie
sevis

ADR CENTRU

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Pastravaria Laita
Licitatie publica

accentmedia