Tribuna
Muzeul ASTRA promovează patrimoniul cultural al României, la Havana
Liuba STARII
2636 vizualizari
Muzeul ASTRA promovează patrimoniul cultural al României, la Havana
Muzeul ASTRA participă în aceste zile la expoziţia internaţională ”Măştile Lumii” (Mascaras del Mundo). Este vorba despre un eveniment cultural de amploare, organizat de Ambasada României la Havana, capitala Cubei. În cadrul expoziţiei sunt expuse 32 de măşti tradiţionale româneşti, alături de exponate din şapte state de pe trei continente.

Țin să menţionez că am fost prezenţi într-un cadru deosebit la vernisajul expoziţiei 'Măştile Lumii'. Spaţiul ales este o fostă mănăstire franciscană, un centru cultural situat în centrul istoric al Havanei. La vernisaj au participat înalţi diplomaţi din America Centrală şi de Sud, dar şi din Asia, împreună cu oameni de cultură din ţările implicate în proiect. Toţi cei prezenţi au observat în expoziţie măiestria artisitcă a ţăranului român, reliefată prin simbolistica şi teatralitatea măştilor expuse. 14 dintre cele 32 de măşti expuse fac parte din colecţia Muzeului ASTRA. Delegaţia noastră a participat la mai multe ateliere de lucru în Cuba, conferinţe, cercetări, emisiuni radio şi schimburi de experienţă. De altfel, noi vom organiza ateliere meşteşugăreşti şi educaţionale în unităţile de învăţământ din Havana pe tot parcursul prezenţei noastre aici. Implicarea noastră activă într-un astfel de proiect, duce din nou Muzeul ASTRA peste hotare şi reconfirmă acest spaţiu ca fiind un pol al culturii şi al diversităţii culturale“, spune Ciprian Anghel Ştefan, managerul Muzeului ASTRA din Sibiu.

Pe lângă măştile expuse, Muzeul ASTRA este prezent la Havana şi cu Ioana Negoiţă, un meşter popular, creator de măşti tradiţionale româneşti. Cu prilejul acestui proiect, delegaţia Muzeului ASTRA realizează în Cuba cercetări de teren, expediţii, în diferite zone, respectând 'urmele' exploratorilor Emil Sigerus şi Franz Binder. Colecţiile acestora reprezintă componente esenţiale ale patrimoniului cultural pe care Muzeul ASTRA îl promovează . În expoziţia organizată la Havana, Cuba, Muzeul ASTRA reprezintă România alături de Muzeul Bucovinei şi de Muzeul Naţional al Ţăranului Român.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Festivalul Gradinilor Sibiu

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA