Tribuna
Mica Unire, sărbătorită la Agnita
I. BÂRSAN
1197 vizualizari
Mica Unire, sărbătorită la Agnita

Actul istoric de la 24 ianuarie 1859, prin care Moldova şi Ţara Românească, alegându-l pe Alexandru Ioan Cuza ca domn unic ,au pecetluit unirea celor două principate într-un singur stat, a fost sărbătorit la Agnita atât la Muzeul Văii Hârtibaciului cât şi la Casa de Cultură „Ilarion Cocişiu”.
Vineri la ora 11,00,în Muzeul de Istorie „Valea Hârtibaciului” elevi ai Colegiului A.T.Laurian, pregătiţi de profesoara Ionela Jecan au prezentat un spectacol solemn cu poezii şi cântece patriotice din creaţiile dedicate Unirii Principatelor. Din spectacol n-a lipsit sceneta cu Moş Ion Roată şi Cuza Vodă.
Profesorul Virgil Băra a făcut o scurtă prezen­tare a evenimentelor care au precedat Mica Unire.
Tânăra Paula Moldovan, purtând un splendid costum popular reprezentativ de pe Valea Hârtibaciului, a impresionat spectatorii cântând „Doamne, ocroteşte-i pe români”.
Cei prezenţi au fost invitaţi apoi să viziteze o expoziţie de picturi având ca temă Unirea Principatelor, după care în curtea muzeului
şi-au dat mâna, au cântat şi au dansat Hora Unirii.
Spectacolul de la Casa de Cultură „Ilarion Cocişiu” a fost unul de sărbătoare, în care poeziile şi cântecele dedicate unirii au alternat cu suite de jocuri populare de pe Valea Hârtibaciului.
Elevii de la Gimnaziul G.D. Teutsch, pregătiţi de profesoara Nicoleta Gavriliu au recitat poezii şi au jucat scena disputei dintre Moş Ion Roată şi boierul susţinător al privilegiilor celor puternici.
Grupurile vocale pregătite de profesoara Doina Părău au creat cadrul muzical al acestui spectacol comemorativ, iar ansamblurile Hârtibaciul şi Cununa au bucurat spectatorii cu suitele de jocuri populare de pe Valea Hârtibaciului
În holul Casei de Cultură, interpretul de muzică populară, Marcel Părău şi-a etalat o parte din minunata colecţie de costume populare reprezentative de pe Valea Hârtibaciului şi de pe Târnave, ca şi alte obiecte de patrimoniu: ţesături, perne, chindeie, vălitori, multe dintre ele fiind mai vechi de 100 de ani.
Frumoasa expoziţie a fost un cadru adecvat pentru fotografii cu copiii îmbrăcaţi în costume populare.                                         






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA