Tribuna
PNL
Mauritius von Kimakowicz, omagiat la Muzeul de Istorie Naturală
Mauritius von Kimakowicz, omagiat la Muzeul de Istorie Naturală

"Mauritius von Kimakowicz (1849-1921) – colecţionarul de istorie naturală" este numele seriei de evenimente omagiale care va avea loc la Muzeul de Istorie Naturală, pe 25 iulie, de la ora 16.

Anul acesta Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu comemorează 170 de ani de la naşterea marelui naturalist sibian Mauritius Hieronymus von Kimakowicz-Winnicki (1849-1921). În 1886 Mauritius von Kimakowicz devenea custodele Colecţiei Zoologice a Muzeului de Istorie Naturală înfiinţat de Societatea Ardeleană de Ştiinţele Naturii din Sibiu, cu excepţia colecţiei de Lepidoptere. Devenind custodele Colecţiei Zoologice a Muzeului a inclus şi colecţia sa particulară în patrimoniul muzeului. În calitatea de custode al colecţiilor de zoologie ale societăţii a lucrat în special la înnoirea şi mărirea colecţiilor. Astfel, în 1899, a donat muzeului 300 de piese aparţinând la 180 de specii de animale şi a donat coleoptere din Transilvania. Actuala colecţie de Ortoptere a muzeului a fost iniţiată de Mauritius von Kimakowicz, care a donat 2600 de exemplare colectate din Transilvania. Meritul alcătuirii colecţiei de Diptere îi revine aceluiaşi Kimakowicz, care a donat 600 de specimene colectate din Transilvania şi Istria. În plus, a contribuit alături de A. v. Sachsenheim şi dr. D. Czekelius la realizarea colecţiei de peşti din Marea Adriatică, este în mare măsură responsabil pentru numărul actual de amfibieni şi reptile prezente în patrimoniul muzeal, - a realizat lucrări de taxidermie pentru colecţia ornitologică a muzeului şi a donat colecţiei de mamifere un craniu de elefant african şi un dinte de narval.
Activitatea sa publicistică în domeniul ştiinţelor naturii a fost caracterizată, în primii ani, prin lucrări dedicate cercetărilor malacologice ce au fost publicate în Revista Societăţii Ardelene "Verhandlungen und Mitteilungen des Siebenbürgischen Vereins für Naturwissenschaften" şi în jurnale din străinătate, mai ales din Germania. Mauritius von Kimakowicz a fost membru corespondent al Societăţii de Cercetări ale Naturii Senkenberger din Frankfurt. A colaborat şi întreţinut corespondenţă cu numeroşi oameni de ştiinţă din ţară şi străinătate. În 1907 a devenit custodele colecţiei arheologice a Baronului Brukenthal şi trezorierul Muzeului Brukenthal. În momentul decesului, survenit la vârsta de 72 de ani, era directorul Muzeului de Istorie Naturală şi al Societăţii Ardelene de Ştiinţele Naturii din Sibiu şi custodele colecţiei arheologice din cadrul Muzeului baronului Brukenthal.
Activităţile comemorative desfăşurate în onoarea lui Mauritius von Kimakowicz vor cuprinde prelegeri tematice, etalarea materialelor-tip din colecţia malacologică Kimakowicz şi dezvelirea basoreliefului realizat de artistul mexican Carlos Marin. Invitaţi de onoare vor fi Ioana Kirculescu von Kimakowicz, strănepoata lui Mauritius von Kimakowicz şi dr. Miklos Szekeres, renumit malacolog.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
jidvei

qhouse sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia

Publica anunturi