Tribuna
Astra Film Festival 2013
”Matthew's Law” marele câştigător
Alexandra CHEŞCU
1493 vizualizari
”Matthew's Law” marele câştigător
Birocraţia nemiloasă a statului protector combinată cu emoţia, sensibilitatea şi o extraordinară putere de pătrundere în universul unui personaj aflat în suferinţă, dar şi respectul cu care regizorul Marc Schmidt s-a apropiat de acesta au fost, toate, motivele care i-au adus filmului ”Matthew’s Law” marele premiu al Astra Film Festival. Distincţia a fost anunţată de Emil Hurezeanu şi de regizorul Cristi Puiu, în cadrul Galei de decernare a premiilor AFF, desfăşurată sâmbătă seară la Sala Thalia.
Cadrul elegant oferit de Sala Thalia a fost locul perfect pentru seara specială a Astra Film Festival care, la cei 20 de ani ai săi,  şi-a premiat, cum a făcut-o întotdeauna, cei mai buni participanţi la competiţie. Tonul Galei a fost dat la fel ca în prima seară a evenimen­tului, de filmul de prezentare al AFF şi al celor 20 de ani scurşi de când el se desfăşoară. ”Ce ne-am propus a fost să punem Sibiul pe harta filmului european; ce ne propunem în continuare: să facem imposibilul ca şi până acum”, mărturisea Dumitru Budrala, directorul fondator al festivalului, în filmul de prezentare a AFF, pregătind publicul prezent la gală pentru noi emoţii.

Zece poveşti, premiate

Zece filme şi zece poveşti au reuşit să ajungă la sufletul juriului AFF în cadrul ediţiei din acest an, în afara Marelui Premiu, alte nouă producţii fiind, de sâmbătă, mai valoroase cu o distincţie. Nouă dintre distincţii - Premiul de debut oferit unui regizor din România; Premiul Astra Film pentru imagine competiţia Student; Premiul special acordat unui documentar românesc; Pre­miul pentru imagine competiţia România; Premiul pentru cel mai bun documentar secţiunea Student; Premiul Astra Film pentru cel mai bun documentar seciunea România; Premiul pentru cel mai bun documentar secţiunea Europa Centrală şi de Est; Premiul pentru cel mai bun documentar secţiunea Internaţional şi Marele Premiu al AFF 2013 - au fost acordate de un juriu format din zece membri, specialişti ai documentarului, distincţia pentru cel mai bun documentar secţiunea Eco Cinematograff fiind oferită de  cinci liceeni coordonaţi de antropologul şi profesorul Vintilă Mihăescu.

Premii din partea celor două jurii

Aşadar, dacă cei cinci liceeni sibieni au fost impresionaţi de ”Little Land” (regia: Nikos Dayandas), căruia i-au oferit Premiul Astra Film pentru cel mai bun documentar, competiţia EcoCinematogrAFF, o adoles­centă a reuşit să fure inima juriului ”mare”. Este vorba despre Elena Borcea, regizorul filmului ”Familia mea, pe scurt”, care datorită energiei, prospeţimii sale şi a determinării cu care s-a apucat de treabă, a obţinut, la doar 16 ani, Premiul de debut oferit unui regizor din România.
Juriul format din: Cristi Puiu (RO), Gaby Babic (GER), Lesedi Oluko Moche (Africa de Sud), Pawel Kloc (POL), Hussain Currimbhoy (UK), Elena Danilko (RUS), Petr Lom (CAN), Michael Stewart (UK), Cristian Niţulescu (RO) şi Grit Lemke (GER) a mai acordat celelalte opt premii: Premiul Astra Film pentru cel mai bun documentar, competiţia International - ”Dancing Alone” (regia: Biene Pilavci); Premiul Astra Film pentru cel mai bun documentar, competiţia Central & Eastern Europe - ”Anatomy of a Departure”; Premiul Astra Film pentru cel mai bun documentar, competiţia Romania - ”În numele primarului” (regia: Anca Hirţe); Premiul Astra Film pentru cel mai bun documentar, competiţia Student - ”Clinical Romance”; Premiul pentru imagine, competiţia Romania - ”Valea Plângerii” (regia: Mihai Andrei Leaha, Iulia Hossu, Andrei Crişan); Premiul special acordat documentarului românesc - ”Afacerea Tănase. Leapşa pe murite” (regia: Ionuţ Teianu); regizorul Yu-Shen Su primind Premiul pentru imagine, competiţia Student, pentru filmul său ”Man Made Place”.

Astra Film Festival 2013, o sărbătoare

Seara de sâmbătă a încununat sărbă­toarea filmului documentar de care s-a bucurat publicul Astra Film Festival întreaga săptămână trecută, trupa Szilvasi Gipsy Folk Band din Budapesta revenită la AFF după 13 ani, încheind apoteotic Gala de Decernare a Premiilor Astra Film.
Şi dacă sâmbătă a fost vremea premiilor, duminică a fost  ziua premianţilor, pentru că ieri la Casa de Cultură a Sindicatelor au fost proiectate toate producţiile câştigătoare ale acestei ediţii a AFF, în paralel cu ultimele proiecţii din program - ”Alethea”, ”Părintele Arsenie Boca în duh şi adevăr” şi ”Spitalul”.

De la specialişti la marele public

Ediţia aniversară de 20 de ani a Astra Film Festival desfăşurată în perioada 14-20 octombrie, a adunat la Sibiu sute de profesionişti din lumea filmului documentar. Evenimentul a mai cuprins, pe lângă filme, şi conferinţe, mese rotunde, sesiuni de masterclass, proiecţii Retro 20, concerte şi expoziţii. Astra Film Festival 2013, Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Sibiu este organizat de Astra Film - CNM ASTRA şi Fundaţia Astra Film.comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

Grant pentru capital de lucru TURTHA & SAVOURY SRL

Comunicat_de_Presa_Fagus ROM

Comunicat_de_Presa_ELLIXIRZ BAR

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia