Continental
Tribuna
În Piaţa Mare, stema Sibiului a dat-o pe pacifism
Dumitru CHISELIŢĂ
1180 vizualizari
În Piaţa Mare, stema Sibiului a dat-o pe pacifism

Ştim cu toţii, sau ar trebui să ştim, ca sibieni, că stema oraşului nostru este destul de "belicoasă": are, printre alte elemente, două săbii. Pardon spade. Care apar, încrucişate şi cu vârful în jos, pe un fond de trei sau patru frunze de nufăr.

Aşa arată, de exemplu şi pe ornamentul stemă al Sibiului de la fântâna cu grilaj (şi robinete maltratate) din Piaţa Mare. Ele, spadele, aşa încrucişate şi cu vârful în jos, zice-se că semnifică luarea în posesie a pământului-terenului pe care e oraşul,  voința cetățenilor de a apăra municipiul și drepturile lor civice.

Ei bine, nu ştim de când, dar dacă te uiţi bine, aşa este, spadele acelea nu mai sunt "ca la carte", pardon ca la stemă/blazon, ci s-au cuminţit, dând-o pe "relax". Adică, fizic, zac în marginea stemei, ca două umbrele rezemate de cuier.

Dacă e s-o dăm pe metafore, am spune că prin stema oraşului - aşa cum e ea pe fântâna kitschoasă şi ea şi nu prea conformă cu originalul - sibienii au renunţat la dreptul de posesie asupra Sibiului, voinţa lor doarme frumos în cisme sau numa' stă, iar drepturile lor civice se rezumă la locuri de parcare şi votul când vin şmecherii ăia vechi sau noi să te fraierească cu ceva. Acu, pe bune, o fi destul de insesizabil, dar e vorba de stema oraşului nostru. Aduceţi-o la normal! (Ca de altfel şi pe unii ocupanţi ai oraşului)

comentarii
1 comentarii

Toate le vezi redactore!
20.03.2019 22:19
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia