Tribuna
AFF
Donaţii pentru un muzeu în devenire

"Muzeul Industriilor este, cred, cel mai important proiect cultural din ultimii ani. Perimetrul Halelor Rieger este ultima zonă din Sibiu prezervată ca funcţionalitate industrială", aşa şi-a început ieri Sabin Adrian Luca, directorul Muzeului Naţional Brukenthal, pledoaria pentru proiectatul Muzeu al Industriilor din Sibiu. Aşa cum se ştie, se doreşte ca acesta să aibă două componente, una destinată transporturilor şi una - dedicată Sibiului industrial.
Spaţiile au fost deja găsite, dar unul din ele pune încă probleme: Halele Rieger care aşteaptă să fie clasate în categoria patrimoniu. Există aprobarea de clasare, procesul s-a încheiat, mai rămâne doar ca Ordinul de clasare să fie semnat de ministrul Culturii şi Cultelor, Theodor Paleologu. "Avem sprijin la Bucureşti pentru clasarea halelor şi crearea muzeului. Cred că ordinul de clasare s-ar putea semna, ceea ce ne-ar permite să începem acţiunile şi să solicităm bani pentru expropiere în interes naţional. Mai sunt doar patru luni până se încheie perioada, adică anul pe care îl avem la dispoziţie pentru clasarea halelor. Trebuie semnat ordinul, altfel vor cânta buldozerele ", spune Sabin Adrian Luca. Pentru clasare au fost propuse patru hale vechi şi o clădire administrativă, adică o suprafă de aproximativ 5500 metri pătraţi.
Ideea unui Muzeu al Industriilor a fost deja îmbrăţişată de destui oameni, iar unii nu au ezitat să facă donaţii importante pentru viitorul muzeu. "De la Biserica Evanghelică am primit nişte vechi regularizatoare de presiune, un generator de curent care funcţiona înainte să existe Centrala de la Sadu. Am primit de la Mediaş o maşină de făcut cizme şi ghete. E o maşină de firmă foarte veche şi foarte rară. S-ar fi putut lua bani frumoşi pe ea, dar au preferat să ne-o doneze. O fundaţie vrea să ne doneze primul troleibuz cu burduf", adaugă Sabin Adrian Luca.comentarii
2 comentarii

Faceti si voi un gest frumos pentru Sibieni: asiguati-le intrarea la muzeu la un tarif simbolic, pe baza de buletin, si strangeti grosul incasarilor din biletele pentru strainii orasului. Asa se procedeaza oriunde in occident! Si atunci veti avea mii de piese donate, pentru ca acel donator stie ca el si copiii lui nu trebuie sa isi dea salariul pe o zi ca sa isi poata revedea piesa donata. Stiati ca sunt multi sibieni care nu au vazut toate muzeele sibiene? Pentru sibienii care au copii interesati de tehnica, faceti bine si mergeti pe Valea Sadului, la Hidrocentrala Sadu I (5 km de Sadu)este Muzeul Energeticii Romanesti, cu intrare gratuita, un muzeu exceptional, in care veti putea descoperi de la cum arata un contoar de pe vremuri, pana la masini de socotit.
muzeu
20.02.2009 10:42
propun ca muzeul tehnicii sa se numeasca "Acad.Luca Sabin"-restul nu mai conteaza. Sau conteaza: obiectele care nu se vand la consignatie pentru ca-s gioarse ajung la muzeu spre fala si recunostinta.Si mai propun ca muzeul nou sa se numeasca Luka-Brukenthal-Ioanhanis
nasul Sandu
20.02.2009 15:52
Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

pensiunea casa buna

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
AFF
Licitatie publica

ACCENT MEDIA