Tribuna
Chevron şi gazele de şist au pus pe jar publicul AFF
Alexandra CHEŞCU
1093 vizualizari
Chevron şi gazele de şist au pus pe jar publicul AFF

”Într-o zi, oamenii dintr-o aşe­zare de doar 50 de familii din estul Poloniei, lângă graniţa cu Ucrai­na, au aflat că Chevron, a patra corporaţie energetică ca mărime din lume, intenţionează să ex­ploa­teze gaze de şist în apro­pierea satului lor. Iniţial, fermierii nu au avut nimic împotriva acestei exploatări, însă după ce şi-au dat seama că fermele lor vor avea de suferit, au început să se mobilizeze şi să se revolte”, este doar o parte din descrierea filmului ”Drill Baby Drill (Blestemul gazelor de şist)”, care a bătut marţi, la Astra Film Festival, un record. Este vorba des­pre timpul acordat întrebărilor şi răspunsurilor de după film, care l-au ţinut pe regizorul Lech Kowal­ski, în faţa publicului timp de trei ore.

Discuţii până după miezul nopţii

Controversatul subiect al ex­ploa­tării gazelor de şist în Polonia şi SUA prin tehnici cu efecte devastatoare asupra mediului i-a ţinut pe cinefili în sală până din­colo de miezul nopţii, pe parcursul celor trei ore Lech Kowalski răs­punzând întrebărilor publicului incitat şi interesat de problema cu care se confruntă nu doar Polonia, ci şi alte state din Europa şi America. Discuţiile s-au purtat în jurul conflictului dintre marile corporaţii şi comunităţile locale, pe de o parte compania ameri­cană Chevron pusă faţă în faţă cu fermierii polonezi. „Ceea ce mă interesează pe mine este să fiu povestitor, nu activist, deoarece consider că majoritatea produc­ţiilor cinematografice nu pot schim­ba lumea. Cu toate aces­tea, unele filme pot avea un impact, dar ideea principală este să creezi un spaţiu de dialog”, a declarat regizorul Lech Kowalski.
Întâlnirea record dintre regizor şi public face parte din reţeta de succes a AFF, evenimentul inter­na­ţional de film documentar fiind, de altfel, primul festival românesc care a iniţiat discuţii informale la final de proiecţie între regizor şi publicul din sală.

30 de filme în 12 ore

”Blestemul gazelor de şist” nu a fost singurul documentar care a rulat marţi pe ecranele Astra Film Festival, întrucât în a doua zi a evenimentului au luat startul proiecţiile de film din cele cinci secţiuni competiţionale. 30 de filme au fost proiectate timp de 12 ore în patru săli de cinema, peste 2.000 de elevi participând încă de la primele ore ale dimineţii la Astra Film Junior.
Totodată, pasionaţii de docu­mentar au mai avut ocazia să discute şi cu alţi regizori: Dmytro Sukholytkyy – Sobchuk (”Sărbă­toarea Malanka la Krasna”), Maria Cătălina – Andrieş (”Combinatul”, proiectat în premieră absolută), John Haptas (”Tokyo Waka”), Bianca Rotaru (”RIO 2016”) şi Ana Maria Vîjdea (”Clubul de bridge”).
 
De la ”Afacerea Tănase”,   la Maria Tănase

Maratonul filmelor bune conti­nuă şi astăzi, în a patra zi a AFF, una dintre producţiile care vor suscita cu siguranţă atenţia iubitorilor de documentare fiind ”Afacerea Tănase. Leapşa pe murite”, în regia lui Ionuţ Teianu. Personajele principale ale pro­duc­ţiei sunt disidenţii Virgil Tă­nase şi Paul Goma. Cei doi alături de spionul Matei Haiducu parti­cipă, prin mărturii actuale sau din epocă, la reconstituirea celebrei afaceri de spionaj din 1982, numită de către presa fran­ceză a vremii ”Afacerea Tănase.” Docu­mentarul ne dezvăluie faţa ascun­să a României ceauşiste în planul relaţiilor externe, pre­cum şi mij­loacele criminale la care Securi­tatea nu ezita să recurgă pentru reducerea la tăcere a opozanţilor.
Tot în această seară, de la ora 21, în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor, folkistul Mircea Florian o va aduce în mijlocul AFF pe celebra Maria Tănase.
Programul Astra Film Festival 2013
Astăzi, 17 octombrie
Sala Marshall
*ora 15        - City Tour (Romania)
*ora 16.30        - Jucării de pluş (Central& Eastern Europe)
*ora 18        - Afacerea Tănase. Leapşa pe murite (Romania
*ora 19.30        - Anul dragonului (Romania)
*ora 21.30        - Dansând de unul singur (International)
Sala Săucan
*ora 12        - Construire (Student)
*ora 13        - Clubul de bridge (Student)
*ora 13.30        - Rio 2016 (Student)
*ora 14        - După fel şi chip (Student)
*ora 15        - Gangsterul iubirii (Central&Eastern Europe)
*ora 17        - Familia mea, pe scurt (Made in Romania)
*ora 17.30        - Maria ()Made in Romania
*ora 18        - Ziua cea mare (Student)
*ora 19.30        - Cântece pentru un muzeu (Made in Romania)
*ora 21        - Speranţe la vânzare (Romania)
*ora 22.30        - Leviatan (International)
Sala Studio
*ora 12        - Spitalul (Central&Eastern Europe)
*ora 13.30        - Nicolae al lui Ion al lui Iacob. Nicolae Piţiş din Lăpuş (Romania)
*ora 14.30        - Combinatul (Romania)
*ora 16.30        - Zilele fânului (Made in Romania)
*ora 17.30        - 8 Martie (Romania)
*ora 19        - În numele primarului (Romania)
*ora 20.30        - Coreea de Nord, nimic de invidiat (Incredibil)
*ora 21        - Valea plângerii (Romania)
*ora 22.30        - Char... Insula nimănui (International)
Astra Film Cinema
*ora 19        - Sindromul Veneţia (Eco Cinematograff)

Descarca suplimentul Astra Film Fest Nr. 3 -click aici-:

Bucuriile si responsabilitãtile unui programator de festival


În Perth, pe vremea studen]iei, a]I început sã regiza]i filme, dar ulterior a]i trecut la selec]ia de filme pentrufestivaluri. Care a fost motivul din spatele acestei decizii?
S` v` spun sincer, la început am vrut s` fiu jurnalist, dar apoi am descoperit c`
de fapt ce îmi doream era s` fac filme.
A[a c` m-am înscris la facultatea de film [i am [i avut câteva încerc`ri. Apoi am urmat cursurile de master [i am mai f`cut alte câteva filme….
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

Grant pentru capital de lucru TURTHA & SAVOURY SRL

Comunicat_de_Presa_Fagus ROM

Comunicat_de_Presa_ELLIXIRZ BAR

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia