Tribuna
Cât costă un km de autostradă şi unul de drum judeţean în Sibiu?
12593 vizualizari
Cât costă un km de autostradă şi unul de drum judeţean în Sibiu?
Reabilitarea, modernizarea sau construcţia drumurior judeţene, naţionale şi autostrăzilor care străbat judeţul Sibiu sunt destul de costisitoare, fiind nevoie de sume importante de bani. Astfel, construcţia unui km de drum judeţean de la pământ şi până la ultimul strat de asfalt variază între 500.000 de lei şi 2.300.000 de lei, în timp ce un km din viitoarea autostradă Orăştie - Sibiu variază între 17,7 milioane de lei şi 28,5 milioane de lei. Din păcate, nu vă putem oferi cât costă un km de drum naţional în judeţ, deoarece în ultimii ani s-au făcut doar lucrări de întreţinere. Practic, nu s-a construit niciun km de drum naţional de la pământ şi până la stratul de uzură. Consiliul Judeţean şi Com­pania Naţională de Auto­străzi şi Drumuri Naţionale nu pot suporta astfel de investiţii din bugetul pro­priu, astfel că banii provin din fonduri europene.
Autostrada Orăştie - Sibiu este scumpă, dar confortabilă

Cei 82 de km ai viitoarei autostrăzi Orăştie - Sibiu, ce va fi inclusă în coridorul patru pan-european de transport, costă destul de mult, însă vor fi extrem de confortabili în momentul în care tronsonul va fi deschis circulaţiei rutiere. Acest tronson a fost împărţit de CNADNR în patru loturi. Astfel, primul lot are un cost mediu pe un km de drum construit de 22,9 milioane de lei (24 km lungime). Un km de drum pe lotul doi costă 17,7 milioane de lei (19 km), în timp ce lotul 3 are prevăzut un cost de 27,4 milioane de lei pe un km (22 km). În fine, ultimul lot necesită 28,5 milioane de lei pentru un km de autostradă construit. Costurile sunt calculate avându-se în vedere valoa­rea contractelor de execuţie semnate de CNADNR cu asocierile de constructori. Pentru această autostradă banii vin în proporţie de 75% de la Uniunea Europeană,iar restul de 25% de la bugetul de stat. Costurile au fost stabilite în urma licitaţiilor, însă diferă din cauza terenului pe care se construiesc kilometrii de autostradă, de unde sunt aduse materialele de con­strucţii sau depind de câte viaducte se află pe res­pectivul km. Un km de autostradă se poate construi, potrivit specialiştilor, într-un interval cuprins între o lună şi jumătate şi chiar un an, dacă sunt viaducte importante. Termenul de execuţie pentru autostrada Orăştie - Sibiu este de 24 de luni. Cheltuielile cu construcţia unui km de autostradă presupun pe lângă lucrările fizice şi plata consultanţilor, a diriginţilor de şantier şi a celor care su­pervizează investiţia. Spre comparaţie rămâne de văzut cât va costa un km din viitoarea autostradă Sibiu - Piteşti, în condiţiile în care aceasta va fi construită prin parteneriat public privat. Aceasta înseamnă că costurile vor fi suportate în mare parte de constructor, care apoi are dreptul de a decide asupra taxei de folosire a autostrăzii.

Drumurile judeţene consumă mult mai puţini bani

În ultimii doi ani, Consiliul Judeţean este prins în reabilitarea şi modernizarea a patru drumuri judeţene din fonduri europene. Acestea sunt Sibiu - Agnita, Jina - Şugag, Sadu - Sădurel şi Răşinari - Poplaca - Orlat. În afara acestor drumuri, nu se mai desfăşoară investiţii de proporţii în acest moment, ci doar lucrări de întreţinere şi reparaţii pe restul drumurilor judeţene. Pe DJ Sibiu - Agnita, un km costă în medie aproximativ 700.000 de lei, ceea ce înseamnă mate­rialele de construcţii, refa­cerea platformei drumului, costurile cu combustibilul şi transportul materialelor de construcţii, marcaje şi semne de circulaţie, plus plata dirigenţiei de şantier, a consultanţei şi a cheltuielilor aferente obţinerii finanţării pentru proiect. Sibiu - Agnita măsoară 53 de km.
În schimb, asfaltarea DJ Jina - Şugag este una destul de costisitoare. Pe lângă faptul că drumul se află în zona de munte, el mai nece­sită ziduri de sprijin şi lărgiri din cauza diferenţei de nivel. Aici, costul unui km se ridică la 2,3 milioane de lei. Jina - Şugag are 10 km. Costuri ase­mănătoare se regăsesc şi pe DJ Sadu - Sădurel, drum reabilitat tot într-o zonă turistică. Un km de drum judeţean în această zonă costă 1,2 milioane de lei. În fine, DJ Răşinari - Poplaca - Orlat, care se întinde pe 14 km, presupune, de ase­menea, investiţii majore, inclusiv construcţia unui pod important la intrarea în Răşinari. În medie, un km de drum judeţean din acest tronson se ridică la 1,25 milioane de lei. Aici este mai greu de estimat cât durează construcţia unui km de drum, deoarece lucrările sunt atacate în acelaşi timp pe mai multe tronsoane, iar stratul final de asfalt se pune concomitent pe întreaga lungime a drumului.



comentarii
1 comentarii

In ultima perioada de la Sibiu la Bucuresti, Brasov si Constanta am fost cu trenul. Este mai ieftin ca benzina.
andi
22.07.2011 00:18
Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna