Tribuna
Fabrica Sevis
Bradu: "Împreună, pentru un râu curat, de la izvor la vărsare!”
Bradu:
Zilele trecute, pe teritoriul satului Bradu s-a desfăşurat acţiunea " Împreună, pentru un râu curat, de la izvor până la vărsare!", prin care s-a ecologizat o porţiune aparţinând albiei pârâului ce traversează localitatea. Activitatea, inclusă în proiectul "Ecologizarea râului Oştimpocii (Valea Bradului), afluent al Oltului, şi reamenajarea pentru educaţie ecologică şi popas ecoturistic a unui sector poluat al albiei acestuia", s-a desfăşurat la iniţiativa grupului ARNI Bradu şi a avut ca scop principal reducerea cantităţii de deşeuri care ajung în râul Olt, dar şi redarea acestei zone comunităţii locale, pentru găzduirea unor activităţi de ecoturism sau a unor evenimente locale şi regionale de tipul şcoala naturii, observare floră şi faună, activităţi sportive etc.

Acţiunea a debutat în 26 iunie, iar voluntarii participanţi au reuşit ecologizarea unui sector în lungime de 1.000 metri, de pe Valea Bradului.
"Am început proiectul prin a organiza un eveniment de ecologizare, cu implicarea autorităţilor şi comunităţilor locale, urmat de un picnic câmpenesc şi de activităţi sportive pentru copii.  Acest eveniment este primul
dintr-o serie de şase evenimente, care sunt programate a se desfăşura în această vară şi toamnă.  Invităm toţi brădenii să se implice voluntar în realizarea acestor obiective, care aparţin satului şi care contribuie la o frumoasă dezvoltare a localităţii.
Succesul acestui eveniment se datorează Primăriei Avrig, reprezentată în teren de consilierul local Dan Santinel, comunităţilor locale din Bradu, mobilizate de Parohia Greco-Catolică Bradu şi Scoală Generală Bradu şi celor doi ghizi de turism din Sibiu, Florin de la Work from Nature şi Petre de la Transylvania Tour Guide. Ei au intervenit în locurile-problemă, unde unii dintre săteni aruncă ilegal deşeuri, în mod repetat.
S-au ridicat 9 tone de deşeuri inerte, cu ajutorul unui excavator de mare tonaj. S-au adunat manual, de către cei 50 voluntari copii şi adulţi, în mod selectiv, deşeurile de plastic în 100 saci galbeni, iar alte deşeuri în 50 saci negri. Acţiunea a fost un dificilă şi a pus la încercare toţi participanţii: cantităţile mari de deşeuri şi diversitatea acestora, de la resturi de construcţii la resturi de obiecte electro­casnice mici şi mari, bucăţi de mobiler, toată gama din obiecte de plastic, până la articole igienice precum scutece pentru copii, erau depozitate în grămezi pe marginea drumului, dar şi aruncate pe pantele puţin accesibile către albia râului şi chiar în apa râului.
În urma acestor dificile acţiuni de curăţare, a fost pus în valoare cadrul natural al Văii Bradului, reprezentat prin versanţi cu pădure tânără de foioase, albia răului cu un curs uşor meandrat şi un susur lin al apei, cu vegetaţie de luncă şi de zone umede, un frumos peisaj dominat în fundal de crestele alpine ale Munţilor Făgăraş. Ghizii de turism prezenţi au apreciat acest potenţial natural şi au inclus Valea Bradului pe harta viitoarelor lor drumeţii cu turiştii români şi străini.
Am sărbătorit această realizare printr-un mini-eveniment, un picnic câmpenesc la iarbă verde, la umbra pădurii şi răcoarea răului, în arealul nou ecologizat.
Primarul Avrigului, Adrian Dumitru David, împreună cu viceprimarul Ciprian Stoişor au mulţumit oficial tuturor celor prezenţi pentru efortul depus, în special copiilor, şi au făcut planuri pentru acţiuni imediate de dezvoltare durabilă a comunităţii, prin îmbunătăţirea infrastructurii stradale din localitatea Bradu.
În mediul online vom face o campanie educaţională şi de conştientizare, în care vom evidenţia avantajele unui râu curat pentru comunitate, versus impactul plasticului în natură.
Problema poluării cu plastic este o problemă la nivel global şi poate fi rezolvată prin acţiuni locale şi prin atitudine civică responsabilă. Mările şi oceanele lumii au devenit gropile de gunoi ale omenirii, iar râurile sunt autostrăzi pentru gunoiul nostru de plastic: inainte ca o bucată de plastic plastic să ajungă in râuri, înainte că aceasta să se cufunde pe fundul apei, probabil că este aruncată de o persoană. În fiecare an, până la 8 milioane tone de plastic ajung în apă. Acest lucru este echivalent cu aruncarea conţinutului unui camion de gunoi în apă în fiecare minut, potrivit Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu", au precizat reprezentanţii grupului de iniţiativă ARNI,
într-un comunicat de presă.
Proiectul "Ecologizarea râului Oştimpocii (Valea Bradului), afluent al Oltului, şi reame­najarea pentru educaţie ecologică şi popas ecoturistic a unui sector poluat al albiei aces­tuia" face parte din programul "Cu apele curate" implementat de Grupul de Iniţiativă Locală ARNI, cu sprijinul Lidl România. (D.F.)

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
A.D.I. Eco Sibiu

Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

Guitar Meeting

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia