Tribuna
Sevis
Ar trebui să salveze cineva un ursuleţ pe aici, ca să ia cineva oarecari măsuri, nu?
Dumitru CHISELIŢĂ
889 vizualizari
Ar trebui să salveze cineva un ursuleţ pe aici, ca să ia cineva oarecari măsuri, nu?

Primim la redacţie, de la un cititor de-al nostru: "Salutare. Aş vrea, cumva, să semnalez un adevarat dezastru ecologic pe valea raului Seviş, atât în dreptul schitului (de unde probabil s-au aruncat resturile de construcţii), cât şi în dreptul mai noului parc Şopa, unde autorităţile locale au curăţat doar la vedere, iar cetăţenii fără spirit civic aruncă gunoiul după grătare.
Nu are rost să spun că întregul câmp e plin de resturi de plastic, ambalaje şi deşeuri provenite din construcţii. Mai mult decât atât, deşeurile aduse de râu din amonte, pe parcursul anilor, par să se fi sedimentat, iar in loc de o albie curată avem o adevărată groapă de gunoi. Adevarate insule de PET-uri s-au creat pe albia râului. Mai mult decât atât, persoane irresponsabile folosesc această curgere de apă ca pe propria groapă de gunoi.

Ataşez un link, probabil valabil doar câteva zile, în care o să gasiţi mult mai multe poze. Vă rog să publicaţi un articol pe această temă, doar împreună putem face ceva pentru curăţarea şi ocrotirea acestei zone. În articol, părerea mea, ar trebui subliniată nu doar nesimţirea celor care aruncă gunoiul ci şi indolenţa autorităţilor locale şi lipsa unor măsuri legislative dure, care să decurajeze total aceste practici (sau neaplicarea lor)".

*
Bine, deci vom scrie un articol. Scuze pentru linkul de la poze, nu le-am descărcat şi mi se pare că sunt pe formatul raw Nikon (.NEF) care nu ne ajută. Dar cu ce era la "preview", stimate concetăţean, ne-am făcut o primă idee despre ce super este dincolo de Sibiu, într-o zonă care, amenajată, ar concura cu Sub Arini-ul şi Dumbrava ca locuri de agrement.
Am spus "o primă idee" pentru că a doua idee ne bate în cap ce cateva luni, în continuu, d efiecare dată când trecem de frontiera Văii Săpunului pentru a mai lua ceva aer curat cu arome de BMW-uri care merg sau se întorc de la taclalele de lângă Troiţă. Am făcut şi noi nişte poze, pe care nu le-am publicat în speranţa deşartă că autorităţile locale şelimbărene care-s foarte deschise când e vorba de trântit blocuri în câmp împreună cu cele de mediu care sunt şi ele foarte pe fază când e vorba de salvat ursuleţi, vor face ceva. Evident că aşa cum mă şi aşteptam, totul a rămas la fel. Adică de cum traversezi Valea Săpunului. Trăieşti întro groapă de gunoi cu blocuri, şosea şi ceva boscheţi.
Dumneata cititorule ne-ai dat poze de pe la Seviş. Noi avem de pe lângă Avantgarden. OK, ambii nu avem imagini cu jupuieli de la oi (cam tot din aceeaşi zonă, nu?), dar cu materiale de construcţie avem.
Despre nesimţirea celor care aruncă nu comentăm, e o chestie cunoscută că românului, înclusiv speciei ăsteia de super-ardelean, i se rupe de tot ce nu e pe proprietatea lui. Despre nepăsarea autorităţilor, vă spun că aici, la Sibiu, măsurile luate sunt subiect de ştiri de prima pagină, nu faptul că există gunoaie unde nu trebuie să existe aşa ceva, ceea e o chestie cotidiană. Poate dacă cineva va salva un ursuleţ pe aici, s-or lua oarecari măsuri, nu?


comentarii
2 comentarii

Sarbatori fericite, redactore!
Sa vina iepurasul sau iepurita!
01.05.2021 15:20
Ar fi posibil ca undeva în apropiere sá fie fácutá o împrejmuire din "sârmá ochiuri" (pt. a fi vizibil ce este înáuntru) de 2 x2 x2 metrii? Voluntarii sá arunce PETurile adunate de prin prejur în aceasta. Când se umple sá se mai adauge 2 m. Poate asa se vor trezii "super-ardelenii" si constientizeaza ce mizerie lasá pe unde trec. De primárie s-ar putea organiza un concurs de idei pe tema aceasta. Scopul fiind evitarea acumulárilor de deseuri din cauza nesimtirii. Dacá s-ar vrea, sigur s-ar gási mijloace de educare a "super-ardelenilor" ;-)
Propunere de sibian cârcotas
02.05.2021 16:48
Din aceeasi categorie
O istorie ragasita

sibiu-turism

Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Anunturi Tribuna

EVENIMENT TV

Comunicat_de_Presa_benef-finali-2 - finalizare

comunicat-incheiere-proiect-dabo

Vacanta Eurotrip
info
PORTAL MEDICAL
Licitatie publica

accentmedia