Tribuna
Aoleu, vine canicula! După aia va pleca, tot canicula
Dumitru CHISELIŢĂ
575 vizualizari
Aoleu, vine canicula! După aia va pleca, tot canicula

 

Înainte de a accesa informaţiile meteo sosite de la meteorologii sibieni, citisem o ştire din seria "o să fie vai de noi" cum că, la începutul săptămânii în curs, vom avea, aoleu, caniculă. E clar că încălzirea globală îşi face tot mai mult de cap şi că e nevoie să mai tăiem ceva pomi şi să-i înlocuim cu piste de biciclete, pentru a fi cât se poate de "verzi". Interesant e că acum vreo peste 10 ani, când la umbră erau peste 40 de grade iar în Hipodrom, pe la mijlocul lui Mihai Viteazu, erau chiar peste 50 (de grade) la cum te uscai instant, nu era atâta vânzoleală publică. O ardeai că Sibiul are pădurea de la Păltiniş şi Pădurea Letea din Delta Dunării şi era OK, toţi se linişteau. Ideea e de fapt că după puţinul şi micul puseu de caniculă, vremea se va răci şi vom avea iar peste 20, în loc de peste 30. Sigur e de la încălzirea globală, pentru că fumăm ţigări clasice şi consumăm astfel oxigenu' şi mai ales că mergem pe jos, nu cu trotineta electrică.  

 

Luni, vremea va fi călduroasă, izolat caniculară după-amiaza. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări temporare la munte după orele prânzului. Pe arii restrânse, la munte şi izolat în rest, sunt condiţii de averse însoţite de descărcări electrice. Vântul va sufla slab la moderat, cu unele intensificări în sudul judeţului şi la munte. Temperaturile maxime se vor încadra între 33 şi 35 de grade, iar cele minime între 14 şi 19 grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi local pragul critic de 80 de unităţi.

 

Marţi, vremea va fi călduroasă şi va deveni în general instabilă. Cerul va fi variabil în prima parte a zilei şi va prezenta înnorări temporar accentuate după-amiaza, seara şi noaptea. În cursul zilei, local în zonele montane şi submontane, iar în cursul serii şi al nopţii pe arii mai extinse, se vor semnala averse, însoţite de frecvente descărcări electrice, de intensificări ale vântului ce vor avea şi aspect de vijelie şi izolat căderi de grindină. Pe arii restrânse cantităţile de apă vor fi însemnate. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare, îndeosebi în timpul averselor. Temperaturile maxime se vor încadra între 31 şi 33 de grade, iar cele minime între 15 şi 17 grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge izolat pragul critic de 80 de unităţi la orele prânzului.

 

Miercuri, vremea se va răci accentuat şi va fi în general instabilă. Cerul va fi mai mult noros. Pe arii relativ extinse se vor semnala averse, însoţite de descărcări electrice şi de intensificări ale vântului. Vor fi condiţii de grindină. Pe arii restrânse, cantităţile de apă vor fi însemnate. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare, mai susţinute la munte. Temperaturile maxime se vor încadra între 21 şi 23 de grade, iar cele minime între 10 şi 12 grade. Dimineaţa, izolat vor fi condiţii de ceaţă.

 

Joi, vremea va fi uşor instabilă şi va intra într-un proces de încălzire. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări temporare, îndeosebi la munte. Pe arii restrânse la munte şi izolat în rest, se vor mai semnala averse ce pot fi însoţite de descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări izolate. Temperaturile maxime se vor încadra între 25 şi 27 de grade, iar cele minime între 9 şi 13 grade. Dimineaţa, pe arii restrânse se va semnala ceaţă.

 

În weekend, vremea va continua să se încălzească uşor şi va fi în general frumoasă. Izolat se vor mai semnala averse în zonele montane.

 

Prognoza meteo ne-a fost oferită de meteorologul Udo Reckerth, de la CMR Transilvania Sud Sibiu.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
SEVIS

E-pneu

PARCUL MEMORIAL  MULTICULTURA

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Muzeul Astra
codul postal
VISA MEDICA
Comunicat de presa
Licitatie publica

accentmedia