Tribuna
După 15 ani şi planuri peste planuri
Teo Tulpan a cucerit Alaska
Ovidiu BOICA
2777 vizualizari
Teo Tulpan a cucerit Alaska
Alpinistul sibian Teodor Tulpan a urcat, la începutul acestei luni, pe cel mai înalt vârf din America de Nord, Vf. McKinley, situat în Alaska. "De 15 ani îmi doream să ajung pe acest vârf", afirmă sibianul.
Aventura cu numărul 14, prima după intervenţia chi­rur­gicală suferită la coloană, anul trecut, i-a îndeplinit sibianului Teodor Tulpan un vis de 15 ani. Iniţial, alpinis­tul ar fi trebuit să pornească ascensiunea Vf. McKinley, cel mai înalt de pe conti­nentul nord-american, în 2010, dar problemele de sănătate l-au ţinut pe loc. La puţin mai mult de un an de la acel accident, împreună cu un alt sibian, Adi Andone, şi cu 2 clujeni, Tulpan a luat drumul Alaskăi, iar la mai puţin de două săptămâni du­pă ce a început ascensi­unea, a atins vârful, la 6.194 metri, pe 2 iunie, la ora 14.00.
"Această expediţie era pro­gramată pentru anul trecut. Am amânat-o din cauza acci­dentului din aprilie 2010. Visam să ajung din '96 în Alaska, dar a trebuit să amân această aventură de fiecare dată, din raţiuni financiare. În sfârşit, îm­preună cu un alt sibian, Adi Andone, precum şi cu doi clujeni, Ovidiu Raţiu şi Vasile Cipcigan, am pornit în expediţia "Alaska 2011", iar pe 2 iunie, la ora 14.00, eram pe Vf. McKinley. Am reuşit să ajungem sus cu o săp­tămână mai devreme faţă de cum ne planifica­serăm. Chiar dacă vremea se anunţa una bună pentru ascensiune, am întâmpinat ceva probleme, vânt foarte puternic, de 80 de kilometri pe oră, ceaţă, temperaturi de minus 40 de grade şi ninsoare din plin. Eu unul am avut ceva degerături la nas şi obraji, iar ceva probleme au fost şi la picioare, din cauza bocancilor, nu am avut cea mai bună încălţăminte", a afir­mat Teo Tulpan, ieri, într-o conferinţă de presă găz­duită de Biblioteca Judeţeană Astra.

"Sita" cerne des

Teo Tulpan susţine că ascensiunea Vf. McKinley este una dintre cele mai dificile dintre cele la care a participat. "Din cei aproape 1200 de alpinişti care au încercat escaladarea Vf. McKinley în acest an, doar vreo 500 au reuşit să ajungă pe vârf, iar 7 au decedat. De vină sunt avalanşele dese, crevasele, căderile de pietre... Am mers tot timpul legaţi de coardă. De obicei, cei care vin în Alaska se pregătesc pentru Himalaya. Vârful, de 6.200 metri, are o climă ca la 7.000 de metri. În plus, e o gheaţă diferită, albastră la culoare, foarte dură, care face proble­me la mers, e greu să înfigi pioleţii. Tabăra de bază e situată pe gheţar, la 2.200 de metri, astfel că diferenţa de nivel este cea mai mare, faţă de celelalte vârfuri, de 4.000 de metri. Dacă mai pui la soco­teală că tot bagajul e cărat de către alpinişti, vreo 60-70 de kilograme de echi­pament. Am avut cu noi toa­lete portabile. Gunoiul îl strângeam în pungi speciale, pe care aveam voie să le aruncăm în crevase doar. Amenda e de 300 de dolari dacă arunci gunoiul unde nu trebuie", a mai spus Tulpan.

Am făcut câteva poze pe vârf cu steagul României, dar  când să-l bag la loc în rucsac mi l-a luat vântul. La fel a păţit şi croatul cu care am ajuns pe vârf, Dario". Teo Tulpan
Ajutor pentru... ajutor

Teo Tulpan a mărturisit că s-a temut înaintea acestei expediţii din cauza inter­venţiei chirurgicale suferite la coloana vertebrală în urmă cu un an. Alpinistul sibian a spus, cu această ocazie, că  la urcare a fost ajutat de către celălalt sibian din expediţie, Adrian Andone, care i-a preluat o parte din bagaj, dar că, la coborâre, rolurile s-au inversat. "La deal m-a ajutat Adi (n.a. Andone), la coborâre, a avut el nevoie să fie ajutat. Din cauza pantei abrupte şi a vizibilităţii reduse a căzut şi şi-a dislocat umărul. A stat cam o jumătate de oră până să ajungem la el, apoi l-am luat şi am mers cu el la rangeri, am stat pe loc vreo 2-3 zile, după care ne-am continuat drumul. Norocul lui că nu i s-a prins niciun nerv sau vreo venă când i-a fost pus umărul la loc. (...) Nu am avut probleme cu spatele. E drept că m-am şi antrenat destul de mult", a completat alpinistul sibian, care a ţinut să le mulţumească şi pe această cale medicilor care l-au tratat şi sponsorilor, firma de echipament sportiv Atta din Cluj-Napoca, Darel, International Marine, Host­vision, Gravity, Polisano, Consiliul Judeţean şi Ser­viciul Public Salvamont.

A schimbat prefixul în Alaska

La aproape două săptă­mâni de când a cucerit Vf. McKinley, Teo Tulpan a împlin­it 40 de ani. Alpinistul sibian ar fi vrut să-şi sărbă­torească pe vârf schimbarea prefixului, dar acest lucru nu a fost posibil. "Pe 14 iunie a fost ziua mea. Era prea mult timp să stăm atâta pe munte, după ce am ajuns pe vârf pe 2 iunie. Am fost sărbătorit de o familie de americani. Nevasta omului care ne-a dus cu microbuzul provine din civilizaţiile vechi din Alaska", a spus Tulpan.

"Majoritatea celor de acolo merg la pescuit cu puşti şi pistoale. Ursul stă de cealaltă parte şi, când vede că omul a prins ceva, iese din ascunzătoare şi îi ia peştele pescarului". Teo Tulpan
McKinley, în Top 7

Teo Tulpan a mai adău­gat că cel mai înalt vârf din Alaska face parte din Top 7, topul celor mai înalte vârfuri ale celor 7 conti­nente. McKinley este al cincilea vârf din Top 7 pe care a urcat alpinistul sibian. "Nu ţin neapărat să ajung în Antarctica sau în Papua Noua Guinee. Încă nu mi-am făcut planuri de viitor, nu ştiu care va fi următoarea expediţie", a încheiat Teodor Tulpan.comentarii
6 comentarii

Felicitări şi multă sănătate pentru Teodor Tulpan.
Teodor
01.07.2011 07:20
Felicitari , Prietene !
Norica
01.07.2011 08:43
Ma inclin in fata performantei Dumneavoastra!! Este formidabil ce reusiti sa faceti!
Pauly
01.07.2011 10:43
Felicitari pentru performanta.Ma bucur ca nu ai avut probleme cu coloana.Ai avut intradevar mare curaj sa pleci la drum dupa o asemenea interventie.
C.M.
01.07.2011 12:10
Felicitari Teo, si multa sanatate i-ti doresc. Deasemenea Dumnezeu sa te aibe in paza sa-ti poti indeplini si mai departe visele tale.Emil Muntean
emil
01.07.2011 13:46
Felicitari si mult succes in continuare.
noi
01.07.2011 14:08
Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

Tursib S.A

Comunicat de presa

Transportul Public Sibiu

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Sibiu Blues Nights 1st Edition
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA