Tribuna
PNL
Sibianul Bogdan Rotar, de la juniorii Interstarului, la Liga 2, via Șelimbăr, într-o singură vară! ”Sper ca evoluțiile mele de la Csikszereda să atragă privirile antrenorilor de la loturile naționale”
Ovidiu BOICA
5704 vizualizari
Sibianul Bogdan Rotar, de la juniorii Interstarului, la Liga 2, via Șelimbăr, într-o singură vară! ”Sper ca evoluțiile mele de la Csikszereda să atragă privirile antrenorilor de la loturile naționale”

După Ianis Gândilă, puștiul minune care cochetează mai nou cu naționala U16 a României, un copil crescut la clubul Interstar, a venit vremea să vorbim despre o altă speranță a fotbalului sibian, un jucător talentat, despre care nu numai cei care au lucrat cu el până acum, Neluțu Bulea - primul antrenor, Caius Băra, Dorin Zotincă, Florin Maxim de la Șelimbăr sau actualul lui antrenor de la divizionara secundă FK Csikszereda, Valentin Suciu, ci și alți oameni din fotbalul românesc au cuvinte frumoase. Este vorba despre Bogdan, unul dintre frații gemeni Rotar, născuți 2002, care au început fotbalul încă de la frageda vârstă de 7 ani, pe terenul Școlii Generale nr. 9 din cartierul Hipodrom 3.

Bogdan Rotar este născut pentru fotbal mai mult decât fratele său geamăn Adrian, care e tentat, în ultima vreme, să pună învățătura înaintea sportului. De la juniorat, în vara asta, Bogdan a făcut pasul spre echipa mare a Șelimbărului, echipă din Liga 3 cu obiectivul fixat promovarea în a doua divizie. Nici nu i s-a uscat bine cerneala pe noul contract că două amicale cu FK Csikszereda i-au schimbat destinul. Harghitenii, impresionați de evoluția jucătorului de 18 ani, s-au înțeles cu oficialii Viitorului și i-au pus pe masă lui Bogdan un contract pe 5 ani, pe care sibianul nu a întârziat să îl accepte. Așadar, în mai puțin de două luni, sibianul a făcut pasul de la juniorii Interstarului la o echipă din Liga 2.

Povestea lui Bogdan e una demnă de răsfoit. Sibianul e convins că va confirma la noua sa echipă și speră ca, într-o zi, să îi sune telefonul, iar la celălalt capăt al firului - expresie de mult uzată - să fie cineva din federație sau din staff-ul echipelor naționale. ”Au fost ceva tatonări în trecut, dar până acum nu am fost convocat la naționalele de junori. Sper să fac o treabă bună la Csikszereda și, în cele din urmă, să ajung la națională”, spune Bogdan.

 

Începuturile...

 

... au fost la vârsta de 7 ani, vârstă la care mulți dintre copilași, puși să șuteze-n minge, dau cu stângu-n dreptul. Nu a fost și cazul lui Bogdan, dar nici al lui Adrian, fratele său, care au fost remarcați de Neluțu Bulea, antrenorul de la Interstar, încă din prima zi. ”Îmi aduc bine aminte, de fapt parcă și acum îmi trece prin fața ochilor prima zi în care frații Rotar au venit la teren, la școala 9 (n.a. Șc. Gen. nr. 9). Pe atunci mama lor venea cu ei, dar îl știu și pe tatăl lor, pe Marius”, povestește antrenorul.

”De când am primit prima minge de la tatăl nostru, eu și Adrian ne-am simțit atrași de jocul ăsta. La fotbal am ajuns devreme, la 7 ani. Domnul antrenor Ioan Bulea a venit la noi, la școală, a făcut o selecție. Îmi aduc perfect aminte, primul antrenament a fost în sala de sport. Eram atât de entuziasmat, îmi doream să calc pe urmele unchiului meu, care a fost la Șoimii, Vasile Rotar. Din nefericire, nu am apucat să îl văd jucând, a murit mult prea devreme”, spune Bogdan.

”Și eu, și fratele meu Vasile am jucat la Șoimii. Eu m-am lăsat pe la 17 ani, dar Vasile a continuat, a ajuns la seniori, la Șoimii. Era în echipă cu Ucidău, cu Boboloț, Vasilică Armenean, Ion Gheorghe, cu frații Berța, Paul și Florin... Vasile era jucător de picior stâng, la fel ca Bogdan, acum”, își amintește și Marius Rotar tatăl lui Bogdan. 

După o perioadă petrecută la echipa pregătită de Neluțu Bulea, Bogdan a fost cooptat în lotul celor de 2001, grupă pregătită de Horațiu Băra-Graeff și de Florin Brătian. Echipa respectivă a Interstarului ar fi trebuit să joace finala mică a Campionatului Național cu Petrolul pentru a stabili cine completează podiumul, dar federația a decis ca meciul respectiv să nu mai aibă loc, astfel că sibienii și ploieștenii au împărțit locul al treilea.

O vreme, Bogdan a fost coleg de echipă cu fratele lui geamăn Adrian. ”Să joc împreună cu fratele meu în aceeași echipă a însemnat un plus pentru mine deoarece încrederea în joc era mult mai mare și simțeam mereu că am pe cineva în spate! A fost mereu o plăcere și o bucurie sufletească să joc alături de el!”, spune sibianul de 18 ani.

La juniori, Bogdan a evoluat în mod special pe postul de atacant, număr 9, cum se mai spune în lumea fotbalului, dar se simte la fel de bine și ca mijlocaș de bandă. Avantajul lui e că, a fel ca unchiul său de la Șoimii, lovește mingea și cu stângul la fel de bine ca și cu dreptul.

”Am multe amintiri plăcute la această echipă de juniori a Interstarului, au fost atât de multe emoții, bucurii, mai ales în ultima perioadă, pentru că aveam o echipă unită și puternică. Am mers la multe competiții, pe unele le-am câștigat, pe altele nu, dar ne-am clasat întotdeauna printre primii. Au fost multe meciuri bune! Sunt multe exemple, dar unul dintre ele este semifinala cu FC Brașov de la turneul final al Campionatului Național. Atunci am învins cu 2-1, iar eu am dat golul decisiv!”, adaugă fotbalistul, întrebat cu ce amintiri a rămas din perioada junioratului la Interstar.

 

Vara care i-a schimbat destinul

 

La începutul lunii august, Bogdan a făcut pasul spre o echipă de seniori. A ajuns aproape de Sibiu, la Șelimbăr. Viitorul lui Florin Maxim avea nevoie de un jucător ”sub vârstă” pe care să-l folosească în ofensivă și i-a plăcut de Bogdan, pe care l-a folosit și în amicalele cu divizionara secundă FK Csikszereda.

Numai că evoluțiile dezinvolte din cele două jocuri i-au atras privirile lui Valentin Suciu, antrenorul celor de la Miercurea Ciuc, iar de aici până la un transfer n-a fost cale lungă. Așa, în decurs de o lună, Bogdan bifa al doilea transfer, ajungând la echipa de Liga 2.

”A fost ceva rapid. Am avut evoluții bune în amicale, inclusiv în cele două în care am întâlnit actuala echipă, apoi a venit oferta și am acceptat această provocare”, mai spune juniorul sibian, care a semnat cu FK Csikszereda un contract valabil pe următorii 5 ani.

 

Prin ochii primului antrenor

 

Neluțu Bulea, primul antrenor al lui Bogdan, are numai cuvinte de laudă la adresa juniorului de 18 ani sibian. Totuși, profesorul de la FC Interstar crede că e nevoie de puțină răbdare pentru acomodarea cu rigorile Ligii 2 și meciurile de seniori.

”Are calități, are viteză de reacție, tehnică bună, viteză, stângul foarte bun. Driblează foarte bine unu contra unu, cam tot timpul m-a ajutat la așa ceva. (...) La toate jocurile, la toate turneele și competițiile la care participam tot timpul ieșea în evidență cu goluri, cu pase de gol... A dat multe goluri la juniorii noștri. E un copil bun și foarte serios, extrem de civilizat, respectuos. Are un caracter bun, de altfel toată familia e așa. Niște oameni... Nu ai ce să le reproșezi. Eu am încredere că poate să facă performanță”, a afirmat Bulea.

Cu Bogdan în echipă, grupa de 2002 a Interstarului a obținut mai multe rezultate notabile în țară. ”Am terminat, nu mai știu dacă la ”Gheorghe Olah” sau la ”Gheorghe Ene”, pe locul 4, am jucat semifinala și finala mică. Deci, locul 4 pe țară, la 4 plus 1, la sală. Pe urmă, la 8 plus 1, am terminat pe locul 7 pe țară, iar o dată, 11 la 11, am terminat pe 11 sau 12 pe țară. La momentul acela, la 11 contra 11, cred că numai echipa lui Hagi ne putea bate”, a mai spus antrenorul Interstarului.

 

S-a interesat Hagi de el. În probe la Arsenal

 

Neluțu Bulea a adăugat că Bogdan Rotar a fost aproape de a ajunge la Academia ”Gheorghe Hagi”. În plus, sibianul a participat la o serie de trialuri ale uneia dintre academiile celebrului club londonez Arsenal.

”S-a interesat Hagi! Academia ”Gheorghe Hagi” s-a interesat de el. Nu știu din ce motive nu a ajuns la Hagi. M-a sunat cineva de la ”Hagi” și m-a întrebat de Bogdan, să îi dau referințe despre jucător. A mai avut niște selecții pe la Academia lui Arsenal Londra, a mai făcut niște trialuri pe la Arad. Le-a plăcut! Voiau să-l ducă în Grecia. Arsenal avea trei academii, în Africa, în Grecia și încă una în Europa”, a mai spus Bulea.

 

 

Rețeta pentru Csikszereda: ”Mai multă pregătire fizică și tactică”

 

Primul antrenor al lui Bogdan la Interstar, Neluțu Bulea, e de părere că sibianul are nevoie de o perioadă mai lungă de acomodare la echipa din Miercurea Ciuc. În plus, ar mai fi nevoie de mai multă pregătire fizică și tactică: ”Are nevoie de o perioadă de acomodare. Se mișcă destul de bine. Încă nu interacționează așa bine cu echipa, încă nu îl bagă în joc cum ar trebui. Poate nu se cunosc foarte bine. Cred că mai are nevoie și de un pic de pregătire fizică, un pic și de pregătire tactică. Am văzut că nu își găsește așa bine locul în teren, dar eu zic că e spre bine Într-o jumătate de an o să vedem și mai multe de la el. Dar, are nevoie de acomodare. Oricât de talentat ești, nu poți ieși în evidență după numai o lună. Trebuie puțină răbdare”.

Despre trecerea la Csikszereda, echipa din Liga 2, a vorbit și Bogdan. ”A fost ceva nou pentru mine, deoarece am făcut trecerea de la juniori la seniori! Acolo am dat de un colectiv puternic, bine pus la punct, care avea în componență mulți jucători experimentați! Ei m-au ajutat să mă ridic cât mai mult și să progresez de la o zi la alta. M-au primit cu căldură și pentru asta țin să le mulțumesc jucătorilor, staff-ului și antrenorului care au fost lângă mine mereu în această perioadă”, a spus sibianul.

Despre momentul debutului la seniori, într-un meci oficial, Bogdan spune că a fost unul dintre cele mai importante momente din viața sa: ”Pe moment nu am conștientizat importanța momentului. Am debutat în Liga 2, am debutat la seniori cu FC ”U” Craiova 1948. Abia a doua zi am realizat că am debutat în fotbalul profesionist și că mi-am împlinit visul de a ajunge la televizor! A fost unul dintre cele mai frumoase momente din viața mea!”

 

Ambiție, dorință și personalitate

 

Bogdan spune că trei cuvinte îl caracterizează perfect, ambiția, dorința și personalitatea. ”Am o mare ambiție să ies tot timpul în față, să mă remarc prin tot ceea ce fac. Îmi doresc să ajung în echipele naționale, să joc la Liga 1 și mai apoi,mai departe, într-un campionat puternic cum ar fi cele din Spania ori Italia. E visul oricărui copil în momentul în care se apucă de fotbal. Personalitate? Caut întotdeauna să mă exprim pe teren, fie că e vorba de antrenament, de amicale sau de meciuri oficiale, să îmi arăt personalitatea. E o trăsătură de familie”, a adăugat sibianul.

Diferența dintre meciurile de juniori și cele adevărate, de seniori, din Liga 2? ”Este o diferență, dinamica jocului este mult mai mare, iar contactele fizice sunt mai dure”, mai spune Bogdan.

Execuția preferată? ”Nu am o execuție anume preferată, dar îmi place să șutez mult din afara careului, din toate pozițiile, fie cu stângul, fie cu dreptul”.

 

Cristiano Ronaldo și Real Madrid

 

Fotbalistul preferat al lui Bogdan este Cristiano Ronaldo. ”Pentru rezultatele obținute, pentru calitățile pe care le are și pentru profesionalismul de care dă dovadă pe teren”, spune Bogdan. Iar când vine vorba despre echipa preferată, sibianul spune că e Real Madrid. De altfel, era și greu de ”ghicit”, el purtând un tricou al campioanei Spaniei în momentul dialogului.

Regretul lui Bogdan este că nu a apucat să joace la seniori pentru echipa de acasă, FC Hermannstadt. ”Mi-aș fi dorit să joc pentru echipa orașului, să joc cu prietenii mei, cu familia în tribună, să joc (și) pentru ei. Nu e timpul pierdut, sunt convins că, la un moment dat, voi juca și acasă.

 

Planuri de viitor

 

”În primul și în primul rând, îmi doresc să fiu sănătos, asta contează cel mai mult. Apoi, să joc cât mai mult, să îmi ajut echipa și să progresez. Normal că următorul pas ar fi Liga 1, apoi poate un contract afară, dar toate la timpul lor. Nu ascund că îmi doresc să prind naționala, iar asta cât mai repede. Îmi place tare mult aici, la Csikszereda, și cred că, dacă voi evolua constant bine, aș putea intra în vederile domnului Adrian Mutu, la naționala de tineret. Ar fi o onoare și o mândrie atât pentru mine, ct și pentru ai mei din familie”, a adăugat, în încheiere, fotbalistul sibian.

 

 

 


comentarii
1 comentarii

BRAVO BOGDANE!!!!!!!!!!!!!
LUCI T.
20.10.2020 09:00
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia