Tribuna
Sevis
Răzvan Pleșca, la final de carieră (2): ”Le mulțumesc tuturor care mi-au fost alături în toți acești ani minunați”
Ovidiu BOICA
944 vizualizari
Răzvan Pleșca, la final de carieră (2): ”Le mulțumesc tuturor care mi-au fost alături în toți acești ani minunați”
© mirceahodarnau.ro

 

- Ai avut evoluții apreciate și în sezonul care tocmai s-a încheiat. Nu ți-au propus cei din conducere să mai continui încă un an?

- Nu se pune problema! Am știut de la început că acest an va fi ultimul. Mi-am concentrat toată energia pe finalul sezonului, pentru că a fost un sezon strâns, se putea întâmpla orice, oricine putea retrograda, cum a fost Astra, nu se aștepta nimeni. Cumva, evoluțiile bune de pe final de sezon au fost așa, mi-am spus că trebuie să mă motivez pentru aceste ultime meciuri. Să încep încă un sezon, nu mai am absolut niciop motivație, nicio dorință de a mai continua.

 

- Ai deveni ”veteranul” Ligii 1 odată cu retrogradarea Sibiului, pentru că Răzvan Dâlbea, și dacă va continua, o va face în eșalonul secund...

- Nu e ceva ce îmi doresc, să dobor recorduri... M-aș fi bucurat să mai fi jucat Răzvan pentru că nu mi-aș fi dorit să fiu eu cel mai bătrân.

 

- Dacă ai fi vrut să continui, după câte se vede, ”balamalele” te țin încă bine...

- Da, da, sigur, din punct de vedere fizic, aș fi putut continua. Dar, mă bucur că mă pot retrage așa când lumea încă de apreciază. Întotdeauna e mai bine ca oamenii să te întrebe ”De ce te-ai retras?”, decât să te întrebe ”Da' nu te mai retragi odată?”, sau ”Când te retragi și tu?”

 

- Care a fost rolul tău în aducerea lui Buzbuchi, acum un an, la Mediaș?

- Buzbuchi e un portar talentat. Între timp a mai venit și Vâlceanu de la Clinceni. Sunt doi portari foarte buni. Mai sunt Popa și Uțiu, doi copii de viitor. În primul rând, trebuie însă să-i ajute și echipa. Eu le doresc multă baftă. Sunt portari de calitate care mă pot înlocui cu succes. Da, pe Buzbuchi eu l-am recomandat anul trecut și sunt încântat că avem un asemenea portar în lot.

 

- Cum ai gândit la penaltiul lui Petrișor Petrescu din meciul cu FC Hermannstadt? Ai rămas pe centrul porții și exact acolo a dat jucătorul Sibiului...

- În ultimii ani, cu internetul, dacă ești pasionat de meseria ta, îș știi pe toți jucătorii cum execută. Petrișor Petrescu, toate penaltiurile le-a executat doar pe centrul porții. A fost cel mai simplu penalti pe care l-am apărat în întreaga mea carieră.

 

- Ai vorbit cu Petrescu după acea lovitură de la 11 metri? Ce i-ai spus?

- Da, da, da, am vorbit! La vreo 5 minute după ce a ratat penaltiul, a dat un gol foarte frumos. I-am spus: ”Uite, așa e mai bine pentru toată lumea, pentru că, dacă dădeai gol din penalti, nu te lăuda nimeni, pentru că e mai ușor să marchezi din penalti, nu mă lăuda nimeni nici pe mine. Așa, pe mine lumea mă laudă că am apărat penaltiul, iar pe tine te laudă că ai dat un gol foarte frumos”. La discuție a asistat și Dâlbea, care zâmbea. I-am spus și lui: ”Nu râde, că dacă băteai tu, și ție ți-l apăram, pentru că știu și unde bați tu!”

© playsport.ro

- Și cu Petrișor Petrescu, și cu Răzvan Dâlbea, de fapt cu mai mulți jucători de la FC Hermannstadt ai o relație de amiciție...

- Da, întotdeauna ne-am înțeles foarte bine, dincolo de respectul pe care-l port sibienilor și orașului Sibiu pentru meciurile pe care le-am jucat acolo, pe ”Municipal”, și care au fost primele mele meciuri la Gaz Metan. Ne-au susținut extraordinar, de ajunsesem pe primul loc. Apoi, ne-am tot întâlnit în stagii de pregătire și așa am ajuns să mă împrietnesc și cu Răzvan Dâlbea, și cu Tătar, cu Petrișor Petrescu. Nu mai spun cu Alex Curtean, care a fost și la Mediaș, și la Sibiu...

 

- Acum a promovat cu Viitorul Șelimbăr în Liga 2...

- Știu, cum să nu! Cu el, cu Cosmin Vâtcă, cel care e acum tot la Șelimbăr. Cu Cosmin am fost colegi la Gaz Metan. Cu Vișa am mai fost coleg, a fost și el la Mediaș, un an sau 6 luni, u mai știun exact.

 

- În ce sezon a avut Gaz Metan cea mai bună echipă, în opinia ta, de când ești tu acolo, cine făcea parte din ea?

- În primul meu sezon la Mediaș, 2010/2011. Erau în lot Eric, Bawab, Hoban, Alex Munteanu, Paul Pîrvulescu, Florin Lazăr, Ionuț Buzean și mulți alții jucători valoroși.

 

- Care a fost cel mai dificil meci din ultimul sezon?

- Cel de la UTA, din penultima etapă, în play-out. Am pierdut! Noi ne bazam că Voluntariul nu bătea la Astra și eram salvaâi matematic. Am crezut că mergem la UTA în vacanță și n-a fost așa, am avut foarte mult de lucru. Am scos mai multe mingi și cred că a fost cel mai bun meci al meu din sezonul ăsta.

 

- Pentru un copil care se apucă acum de fotbal și ar vrea să se facă portar, ce calități ar trebui să aibă?

- Consider că trebuie să aibă curaj, în primul rând.

 

- Ceva nativ?

- Nu se pune problema despre așa ceva, pentru că nu te poți naște... OK, te poți naște și să ajungi să fii mai înalt, asta da, te ajută. Dar, în primul rând îți trebuie curaj, pentru că o  să primești multe mingi sau picioare în față, nu trebuie să-ți fie frică. În al doilea rând, curaj în sensul că încă de la copii și juniori o să-ți reproșeze colegii, antrenorii, părinții colegilor golurile primite, deci trebuie să ai curaj să treci peste lucrurile astea.

 

”Portarii se accidentează mai rar, dar mai grav”

 

- Un portar, față de orice alt jucător de pe teren, e mai predispus accidentărilor?

- Nu neapărat! Portarii se accidentează mai rar, dar când se accidentează, se accidentează mai grav. Eu am avut două sau trei comoții în întreaga mea carieră. Un jucător de câmp mai face o întindere, o entorsă de gleznă, dar - ca portar - primești un genunchi în cap și ”La revedere!”, te trezești a doua zi.

 

- Care a fost idolul tău?

- Walter Zenga! Practic, atunci când am început eu să înțeleg fotbalul, pe la sfârșitul anilor '90, era Mondialul din Italia, Coppa del Mondo, la vremea respectivă el era cel mai bun portar din lume. E singurul portar din istorie care a fost declarat trei ani la rând cel mai bun portar din istorie, în 1989, '90 și 1991.

 

- Ai avut privilegiul să te întâlnești cu el?

- Da, la FC Național l-am avut antrenor. Practic, meciul meu de debut în Liga 1 a fost cu Walter Zenga antrenor.

 

- Îți mai aduci aminte ce sfaturi ți-a dat?

- Cum să vă spun, eu eram portarul de rezervă. S-a accidentat titularul, Marius Popa, și a trebuit să facem schimbarea destul de repede, nu a mai fost timp de sfaturi. Mi-a urat doar ”Baftă!”.

 

- Având în vedere că era fost portar, vă acorda o atenție aparte vouă, portarilor din lot.

- Nu! El era antrenor principal și venea foarte rar să vadă ce fac portarii.

 

Duckadam, cel mai bun portar român all-time

 

- Ai afirmat la un moment dat că Helmuth Duckadam a fost cel mai mare portar român din toate timpurile. Sunteți amândoi din Arad, te-ai întâlnit cu el?

- Da, normal că m-am întâlnit! I-am fost copil de mingi la Vagonul Arad în sezonul 1990/1991. Apoi mi-a fost antrenor la Vagonul pentru o scurtă perioadă. Eram prea mic ca să-mi aduc aminte ceva. Practic, mi-a fost antrenor două săptămâni, sau o lună. După aceea s-a lăsat de antrenorat, a mers și s-a făcut vameș. Țin minte că ne antrenam pe un teren de zgură cu niște mingi din gumă și cred că eram coleg de grupă cu băiatul lui, care e cu un an mai mare decât mine. Ulterior, ne-am mai întâlnit, dar nu am discutat ceva anume. Ne-am mai întâlnit, spre exemplu, în Ghencea, noi plecat, cu autocarul, era era pe acolo, am dat mâna, ne-am felicitat reciproc, dar nu cred că își mai aduce el aminte ce copii a antrenat la Vagonul Arad.

 

- În opinia ta, care este Top 3-ul celor mai buni portari dinRomânia?

- Așa cum am mai zis, pe primul loc e Helmuth Duckadam. Apoi, pe locurile 2 și 3, Vasile Iordache și Narcis Coman.

 

- Și dintre actualii, dintre cei care apără acum?

- Florin Niță, apoi băiatul ăsta de la Inter, Ionuț Radu, și - pe locul al treilea - Andrei Vlad.

 

- Iar dintre cei străini, un Top 3 all-time?

- Pe primul loc e Walter Zenga. Aici aș putea să vă dau cinci nume, chiar șase. Deci, Zenga e pe primul loc, apoi - în ordine - Casillas, Schmeichel, Neuer, Oblak și Handanovic.

 

Despre întâlnirile cu Zenga, Jorge Costa și Bergodi

 

- Povestește-ne ce te-a impresionat cel mai mult în întreaga ta carieră...

- Întâlnirile cu marii foști fotbaliști pe care i-am întâlnit. Walter Zenga, apoi Jorge Costa, pe care l-am avut antrenor la Gaz Metan...

- Cel poreclit ”Animalul”! Era atât de dur pe cât se vorbea?

- Nu, nici vorbă! Porecla o avea de pe vremea când era antrenor. Atât Zenga, cât și Jorge Costa și chiar Cristiano Bergodi, niște oameni modești, cu foarte mult bun simț. Jorge Costa, spre exemplu, a venit la mine, la o zi după ziua mea de naștere, și mi-a zis ”Te rog frumos să mă ierți! La Mulți Ani pentru ziua de ieri!” Totuși, omul a câștigat Champions League din postura de căpitan cu FC Porto. Bergodi, la fel, șase ani căpitan la Lazio... Greșisem în două meci, adică era clar că trebuia să fiu rezervă... Bergodi m-a luat deoparte, mi-a explicat că nu trebuie să fiu supărat. Am vorbit o jumătate de oră, întârzia echipa la meci, i-am spus ”Mister, hai că trebuie să fim la stadion. Am greșit, merit să fiu rezervă, nu trebuie să îmi dai explicații!” Un bun simâ ceva incredibil.

 

- Dintre toți antrenorii cu care ai lucrat, care a fost cel mai bun psiholog în vestiar?

- Pentru mine, a fost domnul Pustai, el ma ajutat foarte mult. Eu, ca portar, eram mai sensibil, cu responsabilități mai mari. Niciodată nu mi-a zis absolut nimic. Venea în cameră, vorbea cu mine, chiar dacă eram după câte-un meci în care am greșit. Îmi spunea ”Nu s-a întâmplat nimic!” Mă bătea pe spate, hai că o să fie bine. N-a pus niciodată presiune pe mine, deci pentru mine a fost ceva așa... A existat o chimie foarte bună între noi doi. Mi-a dat încredere foarte multă. Na, ieșeam la meci, cu emoții, dar știam că, dacă se întâmplă să greșesc, n-o să fie un capăt de țară. Era genul de om... Chiar dacă pierdeam cu 5-0 un meci, intra în vestiar, discutat cu calm, în liniște și totul era OK.

 

- Ce tare sună asta, chimie între portar și... profesorul de matematică... Care crezi că e cel mai complet portar din Liga 1 în momentul de față?

- În opinia mea, sunt doi, Arlauskis și Pigliacelli.

 

- Ce urmează pentru Răzvan Pleșca, antrenor cu portarii, altceva tot în fotbal, sau te reorientezi?

- Voi rămâne în cadrul clubului Gaz Metan, dar nu ca antrenor cu portarii, ci la departamentul de marketing.

 

- Ai făcut Facultatea de Marketing?

- Am făcut prima dată Managementul, la București, la ASE, apoi am făcut Educație Fizică și Sport la Iași, pe când jucam la Politehnica, iar acum, pe final, am făcut și Marketingul. Dintre toate, să fii conducător, sau antrenor, mă atrage cel mai mult ideea asta cu marketingul. Adică să mă ocup de imaginea clubului. De când a venit Vali Iordănescu președinte, a început să se ocupe puțin și de partea asta de marketing. Ce pot să-ți spun la momentul acesta e că doar am avut niște discuții cu cei din club, nu pot spune că sunt implicat.

 

- Un mesaj pentru cei care te-au susținut în toți acești ani, la Mediaș, din tribune și de pe marginea terenului?

- Le milțumesc tuturor pentru că mi-au fost alături, atât mie, cât și echipei. Vor rămâne mereu în sufletul și în inima mea. Viața nu se termină aici, odată cu agâțarea mânușilor în cui, ne vom mai întâlni la meciuri, la antrenament, prin oraș, vom mai avea prilejul să stăm de vorbă, să ne salutăm. Încă o dată, mari mulțumiri!

 

 


comentarii
1 comentarii

Pacat, mare pacat ca sa lasat. La ce valoare avea fata de portarii din prima liga mai apara lejer doi ani.
Succes in ce va urma.
Vivi Dragan
20.07.2021 18:28
Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Comunicat de presa

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia