Tribuna
Pariați pe el! Povestea unui sibian de 14 ani care bate la porțile echipelor naționale
Ovidiu BOICA
14831 vizualizari
Pariați pe el! Povestea unui sibian de 14 ani care bate la porțile echipelor naționale

 

Într-o perioadă în care tot mai multe cluburi din România pun accentul pe organizarea sau reorganizarea unor centre de copii și juniori puternice, în tentativa de a le transforma în adevărate ”mine de aur”, Sibiul încearcă să țină pasul cu marile centre de referință pentru fotbalul juvenil din țară. De referință pentru cluburile din orașul nostru este FC Interstar, un club cu o istorie de peste 10 ani și care, de-a lungul timpului, a furnizat destui jucători echipelor de seniori din primele două eșaloane, și nu numai.

Fabian Teușan, Mihai Petrescu, Bogdan Piko, Mircea Mailat, Vlad Țăran, Cătălin Ojiga, Lucian Condrea, Daniel Hoprich, Raul Palmeș, Bogdan Rotar, Alex Coroian și Loren Niță sunt doar câțiva dintre foștii juniori de la Interstar ajunși la echipe importante din România, iar din urmă vin destui jucători talentați care, cu siguranță, vor pace pasul spre o echipă de top, fie ea din țară, fie din alte campionate.

Printre ”diamantele” în curs de șlefuire se numără Ianis Gândilă. Când îl auzi cum se prezintă - ”Ianis! Ianis Gândilă!” - nu poți să nu te gândești la celălalt Ianis din fotbalul românesc, Ianis Hagi. Coincidență, sau nu, Ianis al nostru e un decar în devenire, e un excelent executant al loviturilor libere și posedă un șut puternic, atât cu dreptul, cât și cu stângul. La fel ca celălalt Ianis...

Așadar, povestea asta este despre Ianis al nostru!

A început să meargă la fotbal încă de pe când avea 5 ani, împins de la spate de tatăl său, Ovidiu, care de asemenea a ucat fotbal. De fapt, ”împins” e un termen cam aspru, pentru că Ianis oricum avea aplecare spre minge, acel vino-ncoa pe care toți cei care au ajuns departe l-au avut.

La vârsta la care alții se joacă pe-afară de-a v-ați ascunselea sau se întrec în curse de mașinuțe care de care mai sofisticate, Ianis a mers să joace fotbal la Interstar

S-a făcut repede remarcat pentru seriozitatea - ce termen dur pentru un copilaș de 5-6 ani, la acea vreme - cu care se pregătea, dar mai ales pentru talentul înnăscut. Cu el în teren, echipa Interstarului a câștigat toate Campionatele Județene, calificându-se de fiecare dată la turneele finale ale Campionatului Național, ajungând până în finala categoriei rezervate copiilor de 10 ani.

 

Un ”junior” printre juniori

 

Ianis a făcut repede pasul spre echipele mai mari ale Interstarului. ”De multe ori am evoluat în campionat la vârsta mai mare și am făcut-o destul de bine, dovada fiind ultimul sezon când am obținut calificarea și am evoluat în Liga Elitelor U15, deși eram cu un an și chiar doi mai mici decât adversarii noștri”, povestește juniorul sibian.

De altfel, deși are numai 14 ani, în prezent se pregătește cu echipa de U19 a clubului sibian, sub comanda lui Dorin Zotincă.

 

Foarte multe turnee

 

Pe lângă meciurile din Campionatul Județean și de la fazele finale ale Campionatului Național, Ianis s-a călit în multele meciuri disputate în cadrul unor turnee în țară și peste hotare. ”Cred că, vreme de 3 ani, am fostcu echipa la cel puțin 40 de turnee interne și internaționale, unde niciodată nu am terminat sub locul 4. AM fost în Ungaria, de două ori în Cehia, în Serbia și Germania. Am întâlnit echipe ale unor cluburi cu nume grele în Europa, cum ar fi Manchester United , Slavia Praga ,Hamburg, Tottenham, Hannover, Leipzig, Fulham, Bubamara etc...”, mai spune Ianis.

 

Dorit de Hagi

 

În țară, tot cu echipa Interstarului, a participat la mai turnee cu circuit închis organizate de Academia lui Gică Hagi, de FCSB sau la ”Brașov Cup” și ”E-On Kinder Cup”, la Tg.Mureș, cele mai mari turnee din sud-estul Europei. Prin evoluțiile sale a atras privirea multora, iar Gică Hagi așteaptă și acum acceptul lui Ianis și al familiei pentru a-l lua la Academie. ”Oriunde mă întâlnesc cu Mihai Stere, de la Academia Hagi, prima dată mă întreabă ce mai face Ianis. De două ori l-au chemat la Ovidiu, la Academie, ar vrea să-l transfere, dar deocamdată Ianis preferă să rămână acasă, la Sibiu. Până când, nu știu!”, spune Daniel Murășan, antrenorul lui Ianis de la Interstar.

 

Convocat la naționala U15

 

Nrmal, evoluțiile lui Ianis n-au scăpat neobservate de către cei din Federația Română de Fotbal. Ovidiu Tîlvan, unul dintre marii jucători pe care i-a dat Sibiul, în prezent referent FRF, l-a propus pentru loturile naționale, iar convocare n-a întârziat. Ianis s-a prezentat, a făcut o bună impresie, iar la finalul acestei săptămâni va participa la o nouă acțiune a lotului național U15, la Cluj-Napoca.

”Ianis e un fotbalist foarte bun, cu o inteligență și o calitate cum rar am văzut la vârsta de 14 ani”, îl aracterizează pe sibian Ion Geolgău, managerul Departamentului de Scouting al FRF-ului, în vreme ce Cristi Ciocoiu, fostul atacant al Stelei, spune despre el că ”este un jucător care face diferența la mijlocul terenului”.

 

Vitrină plină cu trofee, medalii și diplome

 

Ianis e mândru de cel mai prețios loc din camera lui de-acasă, unde la loc de cinste sunt diplomele, medaliile și trofeele pe care le-a câștigat în cei 9 ani de când practică fotbalul.

Dintr-o privire încerc să-i număr medaliile. Spun dintr-o privire pentru că ar fi nedemn să le iau pe rând și să m-apuc de numărat, una, două, cinci, zece, douăzeci... Par a fi în orice caz peste 30!

Pe o poliță sunt mai multe trofee. Primul din stânga reprezintă o gheată care ”mângâie” o minge cu șiretul. Altul e compus dintr-o gheată de fotbal, o minge și o poartă. Adică exact de ce ai nevoie pentru a descrie bucuria supremă în fotbal: GOLUL!

Citesc: ”Cel mai bun jucător - Cupa ”Mihai Ivăncescu” - ediția a VII-a, 20-22 iunie 2013”, ”Cel mai bun jucător - Cupa Interstar - ediția a VIII-a, Sibiu, aprilie 2014”, ”Cupa Viitorul - Cel mai bun jucător - Cluj-Napoca 2014”, ”Cupa Alma, ediția 1 - Golgeter”...

Diplome sunt, de asemenea, nenumărate. Practic, aproape că n-a fost turneu la care Ianis să nu cucerească ori titlul de golgeter, ori pe cel de cel mai bun jucător. Când sunt unul, două, cinci, opt, tot spun ceva despre viitorul celui în cauză dar când sunt atât de multe, vitorul pare asigurat, iar și cu un strop de șansă se poate ajunge departe...

 

Ține cu Barcelona și îi place de Messi

 

Ca fiecare copil care se apucă de fotbal, și Ianis are un idol, pe Lionel Messi. Încearcă să-l copieze pe argentinian în cele mai mici detalii, un dribling mai sofisticat, o ”torpilă” din afara careului... Dacă e Messi, normal că e și Barcelona, echipa sa de suflet...

De altfel, își dorește să ajungă într-o zi la Barcelona, să îmbrace tricoul roș-albastru.

Următoarea întrebare e despre cele mai frumoase amintiri de până acum, din fotbal. Ce ciudat sună să vorbești de amintiri la vârsta de 14 ani...

”Păi, ar fi meciurile jucate la un puternic turneu din Germania, contra unor echipe precum Manchester United, Slavia Praga, Hannover, Hamburg... Am marcat în poarta lui Manchester, am dat două goluri cu Hamburg... Ar mai fi întâlnirile cu Gică Popescu, cu Gheorghe Hagi, cu Daniel Isailă ori Ilie Balaci”, mai spune Ianis.

 

”Muri”: ”Faptul că a ajuns unde a ajus până acum nu e întâmplare, copilul chiar are talent”

 

Poate cel care-l cunoaște cel mai bine pe Ianis e Daniel Murășan, antrenorul său de la Interstar.

”Din punctul meu de vedere e un ucător foarte talentat. Acuma, să-i aute Dumnezeu să aungă unde își dorește. Faptul că a ajuns unde a ajus până acum nu e întâmplare, copilul chiar are talent. Ce-i interesant la el și ce mi-a plăcut întotdeauna, de mic copil fiind, faptul că și la 4 dimineața, dacă e meci din Cupa Libertadores, sau din campionatele de fotbal din America de Sud, se uită. E foarte preocupat de tot, de echipe, de transferuri, de absolut tot. Este o enciclopedie, a făcut o pasiune din fotbal, o fobie, nu neapărat o pasiune. Nu o dată, nu de două ori, nu de puține ori a ieșit cel mai bun jucător sau golgeterul unor turnee la care noi am participat. E apreciat la nivel național pentru rezultatele astea pe care noi le-am obținut. Timp de 4 ani am fost la o grămadă de competiții, atât în țară cât și afară, și nu știu dacă am coborât vreodată sub locul 4. 

 

A terminat clasa a VII-a cu media 9,53

 

Ianis se simte cel mai bine pe postul de mijlocaș ofensiv, cel al decarului într-o echipă de fotbal. Face 4-5 antrenamente pe săptămână, dar zilnic lucrează suplimentar. Lovește mingea atât cu stângul, cât și cu dreptul, dar nu e un stângaci. Pur și simplu așa l-a sfătuit Ovidiu, tatăl său, iar exercițiul și perseverența au dat roade.

”Visul meu este să joc la un club mare din Europa. La Barcelona sau Manchester United! Îmi doresc, până atunci, să debutez în echipa mare a României”, spune sibianul.

Până la Barcelona sau Manchester, Ianis ar fi putut ajunge la Fiorentina. ”Am fost contactat de un impresar român care mi-a propus să-l las să meargă la un club din Serie A, la Fiorentina”, spune Ovidiu, tatăl lui Ianis.

Ianis nu neglijează nici școala. ”Nu sunt de acord cu cei care zic că, dacă tragi tare pentru o carieră în sport, în fotbal, de exemplu, cartea nu mai e atât de importantă”, adaugă sibianul care a terminat clasa a VII-a cu media 9,53 la Colegiul Național ”Octavian Goga”.

 

Ar mai fi oare ceva de adăugat? Cu siguranță astrele s-au aliniat frumos în cazul lui Ianis Gândilă, e un copil talentat, muncitor, perseverent, care a pornit-o bine în viață. Norocul, de asemenea, pare să fie de partea lui, așa că - sunt sigur - are în față o carieră de invidiat. Să fie oare el următorul ”diamant” pe care-l dă fotbalul sibian? Ar cam fi cazul pentru că, după FC Inter, cu Radu Niculescu, Lucian Cotora sau Ovidiu Tîlvan, fotbalul de pe Cibin n-a mai prea produs nimic de luat în seamă...

 







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA