Tribuna
Fabrica Sevis
Nicolae Ivan, race manager al Turului Ciclist al Sibiului: ”Se poate vorbi de o nouă reușită în intenția noastră de a pune Sibiul, județul Sibiu și România pe harta lumii”
Ovidiu BOICA
1237 vizualizari
Nicolae Ivan, race manager al Turului Ciclist al Sibiului: ”Se poate vorbi de o nouă reușită în intenția noastră de a pune Sibiul, județul Sibiu și România pe harta lumii”

 

Și ediția din 2021 a Turului Ciclist al Sibiului a avut farmecul său aparte. O participare numeroasă, cea mai numeroasă de până acum, premii de aproape 20.000 de euro, două echipe de World Tour la start din totalul de 28 de team-uri prezente, doze substanțiale de dramatism și de adrenalină la fiecare etapă... Victoria i-a aparținut unui sportiv de la Bora Hansgrohe, la fel ca anul trecut, dar nu lui Muhlberger, victorios în 2020, care între timp a ajuns la o altă echipă de World Tour, Movistar, pentru care, în aceste zile, a pedalat în Turul Franței, nici starului Ackermann, ci unui tânăr de doar 22 de ani, italianul Giovanni Aleotti.

Despre tot ceea ce a însemnat Turul Ciclist al Sibiului, despre pregătirile acestei competiții, surprizele, etapele parcurse în stabilirea traseului și multe altele, am stat de vorbă, ca de obicei în ultimii ani, cu race managerul Nicolae Ivan.

 

- Ediția din acest an a Turului Ciclist al Sibiului a avut la start 28 de echipe, cea mai numeroasă participare din istoria de 11 ani a competiției. Turul continuă să fie o competiție de clasificare 2.1 UCI. Se poate, în viitorul apropiat, să obțină o clasificare superioară din partea UCI și ce obligații ar atrage aceasta?

- Într-adevăr, ediția a XI-a a înregistrat cea mai mare participare, 164 cicliști care au luat startul în Prologul Turului Ciclist al Sibiului. Și este vorba de o participare selectă,a unor cicliști cu palmares, de pe întreg Mapamondul. Prin urmare,și în acest an ne-am menținut clasificarea sportivă de Europa Tour 2.1, atribuită de Uniunea Ciclistă Internațională încă din 2013. Pe când înscrierea competiției într-o categorie de clasificare superioară, de pildă Europa Tour 2.PRO, special? Teoretic, am putea solicita acest lucru oricând. Avem drumuri județene și naționale care ne-ar putea permite să acoperim peste 1.000 kilometri, de-a lungul a 5 - 6 etape. Dar nu se rezumă totul doar la atât! Firește, numărul echipelor de World Tour și Pro (n.a. pro-continentale) trebuie să crească. Premiile atribuite vor crește în mod evident, în raport cu baremurile stabilite de Uniunea Ciclistă Internațională pentru o cursă de un asemenea nivel. Anul acesta am beneficiat de sprijinul financiar al unor sponsori iubitori de ciclism, al Primăriei Municipiului Sibiu și al Consiliului Județean Sibiu. Dar, în condițiile instabilității economice din această perioadă, putem conta oare pe ce va fi la anul? Deci, problema esențială în realizarea unui asemenea deziderat, sunt BANII, fondurile pentru organizare.

 

- Cum a fost, valoric vorbind, ediția din acest an, comparativ cu cea din 2020, eventual și cu cele din anii anteriori?

- Turul Ciclist al Sibiului a fost, încă de la primele ediții, în continuă creștere valorică. Prin urmare, putem spune fără să greșim că și în acest an am înregistrat un trend ascendent. Am fost atenți, noi toți cei implicați în oganizarea competiției, căci bănuiesc că realizați dimensiunea acestui angrenaj complex, în care fiecare am avut un rol foarte clar definit. Totul a fost minuțios pus la punct. Colaborarea cu instituțiile și serviciile specializate ale statului, responsabilizarea tuturor factorilor implicați etc.

 

- Vă așteptați ca Muhlberger să vină la Sibiu, să își apere titlul?

- Nu, în mod cert nu am crezut că Gregor Muhlberger va mai veni la Sibiu să-și apere tilul câștigat în ediția anterioară, știind că în 22 septembrie 2020, la scurt timp după victoria de la Sibiu, a semnat cu echipa de World Tour, MOVISTAR, pe care trebuia să o reprezinte în Turul Franței, ceea ce s-a și întâmplat.

 

- În absența lui Muhlberger, Ackermann ar fi trebuit să fie vedeta TCS 2021?

- Da, se poate spune acest lucru, cunoscut fiindu-i palmaresul de combatant de elită în

ciclismul de șosea. Dar, uneori pot apărea și surprize, cum de altfel s-a și întâmplat cu acest Aleotti, câștigătorul ediției din acest an, un sportiv tânăr.

 

- Suntem de acord cu dumneavoastră că acest Aleotti a fost surpriza ediției din acest an...

- Așa este, surpriza a reprezentat-o chiar tânărul de 22 de ani, Giovanni Aleotti, coechipierul lui Ackermann la echipa de World Tour, BORA Hansgrohe din Germania, care în 2019 și 2020 a fost componentul echipei de amatori Cycling Team Friuli.

© Focus Photo Agency

- Cum a fost luată decizia ca, în premieră, Prologul să aibă loc sâmbătă, când de obicei ar fi avut loc penultima etapă?

- Anul acesta, desfășurarea Turului Ciclist al Sibiului a fost oarecum atipică, incluzând sfârșitul unei săptămâni și începutul celei următoare. Pentru că nu am vrut să renunțăm la etapa regină - cățărarea de la Bâlea Lac - și pentru faptul că CNAIR nu mai permite desfășurarea de competiții pe Tranfăgărășan în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, am luat decizia de a transla etapa a II-a, cea cu finișul la Bâlea Lac, luni, 5 iulie. Cu atât mai mult cu cât în aceeași zi s-a defășurat pe același traseu și competiția celor 350 de amatori, “Transfăgărășan Challenge”.

 

- La Turul Ciclist al Sibiului au fost prezente două echipe de World Tour. Cu câte altele ați avut discuții, ați negociat pentru a fi prezente la Sibiu?

- Da, la actuala ediție a Turului au fost prezenți și profesioniștii de la echipele de World Tour BORA Hansgrohe și Team Qhubeka Next Hash din Africa de Sud, unul dintre rutierii cunoscuți în lumea ciclismului mondial, Fabio Aru (31 ani), fiind component al echipei africane. Chiar dacă a trimis și confirmat enrollment-ul, echipa ASTANA Premier Tech din Kazahstan a renunțat la cursă din motive obiective, în ultimele zile premergătoare debutului. Discuții nefinalizate însă au mai fost purtate și cu echipele de World Tour MOVISTAR și BAHREIN Victorious.

 

- Ce eforturi presupune, din partea organizatorilor, prezența la start a unei echipe de World Tour? Dar a celor pro-continentale și continentale?

- Chiar dacă toți sportivii sunt tratați la fel, beneficiind de condiții de masă și cazare în hoteluri cu grad sporit de confort, componenții echipelor BORA Hansgrohe și Team Qhubeka Next Hash au avut “cartierul general” la Hotel HILTON. Gradul de mulțumire al tuturor cicliștilor, legat de acest aspect a fost apreciativ.

 

- Cum l-ați caracteriza pe Aleotti și cum ați descrie parcursul sportivului de la Bora Hansgrohe de-a lungul TCS 2021?

- Îndrăzneț, tenace, perseverent și dornic să se afirme, să demonstreze team-managerilor echipei, că poate deveni o piesă de bază din componența actualului lot BORA Hansgrohe.

 

- Cum vi s-a părut lupta pentru victorie în TCS 2021, din partea unui profesionist?

- Strânsă, foarte strânsă, deschisă oricărui rezultat. Victoria lui Pascal Akermann din Prolog a fost reeditată doar la finele celei de-a III-a etape. Pe parcursul etapelor a II-a - cu sosire Ia Păltiniș - și a III-a (n.a. Bâlea Lac), tânărul Giovanni Aleotti, de la BORA Hansgrohe, Fabio Aru - Team Qhubeka Next Hash, câstigător al Turului Spaniei, Vuelta, în 2015, campion național al Italiei în 2017, sau francezul Alexis Guerin, de la Team Vorarlberg, din Austria, s-au dovedit adversari redutabili.

 

- Cât timp a durat stabilirea traseului TCS 2021, câte luni și câte sute/mii de kilometri ați parcurs până să definitivați acest traseu?

- Pregătirile pentru TCS 2021 au început la o lună după terminarea ediției anterioare. După ce, orientativ, am stabilit un traseu prezumptiv pe hartă, s-a trecut la verificarea situației din teren, la dialogul necesar cu edilii localităților despre posibile lucrări, despre termenele de finalizarea lor. Și știți că socoteala de-acasă, rareori se potrivește cu cea din târg.

 

- A fost ceva nou în traseul TCS 2021, față de celelalte ediții?

- Anul acesta am reintrodus pe harta Turului segmente de drum din județul Alba, punând în valoare câteva cetăți fortificate din zonă precum și o parte din localitățile turistice de pe Valea Sebeșului (Valea Frumoasei), aflate la confluență cu zona limitrofă de acces spre Mărginimea Sibiului. De asemenea, am încercat să ne suprapunem unui așa-zis drum al vinului, incluzând și Podgoria Jidvei, localitatea Blaj, Mica Romă.

 

- În afara cățărării de categorie specială de pe Transfăgărășan, care credeți că  fost cea mai dificilă porțiune din traseul TCS 2021?

- Când dai pedale în pluton, contracronometru, orice porțiune de traseu poate fi considerată dificilă. Personal, consider că și urcarea dinspre Dobra către Jina, chiar dacă doar în lungime de 5,1 kilometri, a pus multora probleme, având în vedere înclinația maximă a pantei de 12,10 la sută. De asemenea, nici cei 15,4 kilometri ai cățărării de la Păltiniș, cu pantă maximă de 8,6 la sută, n-au fost tocmai lejeri.

 

- La ce valoare s-au ridicat premiile, inclusiv în puncte UCI? Comparativ cu celelalte ediții, cum au fost premiile din acest an?

- Premiile totale atribuite au fost în valoare de 18.484 euro. Pentru clasamentul general au fost atribuite premii primilor 20 de sportivi, oscilând între 2.134 euro - pentru ocupantul locului întâi - și 56 de euro.

 

- Ce părere aveți despre evoluția lui Grosu din finalul ultimei etape? Unde credeți că a pierudt victoria?

- Regret că nu am putut gusta o victorie românească de etapă. După părerea mea, a  declanșat prea rapid atacul, iar cu Pascal Akermann nu prea ai cum să te pui.

 

- Ce sportiv v-a impresionat în mod special, anul acesta?

- Mă declar total impresionat, plăcut, dar nu surprins, de prezența veteranului Davide Rebellin, pe care, la cei 50 de ani ai săi, l-am regăsit în pluton, alături de colegii săi de la echipa italiană Work Service Marchiol Vega. Prezență remarcabilă, având în vedere faptul că pe cățărarea de la Păltiniș a venit al nouălea, iar la Bâlea Lac, al treisprezecelea.

© Focus Photo Agency

- A fost prima ediție fără Novak. A trimis vreun mesaj ministrul Tineretului și Sportului?

- Din păcate, nu ne-am bucurat de gratulările domnului ministru Novak. Probabil că probleme mult mai importante nu i-au permis să ne fie alături la cea mai importantă competiție de gen din România și nu doar din România, ci și din această parte a continentului.

 

- Existră vreun alt ciclist care să fi fost prezent la toate cele 11 ediții?

- Singura echipă care a fost consecventă și prezentă la toate cele 10 ediții de până acum a fost Tușnad Cycling Team, devenită Novak Team. Din păcate, se pare că nu a reușit să dobândească în timp util licența UCI, astfel că anul acesta nu a mai fost prezentă la startul Turului Ciclist al Sibiului.

 

- Au fost evenimente mai speciale (accidentări, de exemplu) în TCS 2021?

- Exceptând căzătura celor de la Gazprom din ultimii 3 kilometri, în zona Teatrului Gong, ne-am aflat și în acest an sub protecția Celui Atotputernic, care ne-a ferit de evenimente mai puțin plăcute.

 

- Ați mai ținut legătura cu cicliști care au scris istorie în TCS și care au ajuns la un nivel superior, mă refer la Bernal, Ivan Sosa, Roglic, Patrick Konrad etc.?

- Aș fi vrut să pot răspunde afirmativ! Însă, contactul nostru a rămas doar unul de suflet, amintindu-ne de faptul că ne-au fost oaspeți și bucurându-ne de reușitele și performanțele lor.

 

- Ce român v-a impresionat la ediția din acest an?

- Încercând să fiu sincer, pot să vă spun că le-am fost alături cu gândul bun lui Emil Dima, de la Giotti Victoria Savini Due, și tânărului ciclist sibian Iustin Văidian.

 

- Ce planuri aveți pentru 2022?

- Chiar dacă ne gândim deja la viitoare trasee, este cred prematur să le dezvălui până nu vor fi definitivate măcar orientativ. Un lucru este cert, avem intenția de a mai adăuga încă o etapă Turului și poate de a găsi o formulă mai bună pentru Prolog.

 

- Ce mesaje ați primit din rândul participanților în legătură cu Turul din acest an?

- Doar mesaje laudative și de încurajare, să ridicăm și mai sus ștacheta Turului. Și pentru că vorbim de o nouă reușită în intenția noastră de a pune Sibiul, județul Sibiu și România pe harta lumii se cuvine să reamintesc încă o dată că aceasta se datorează unor oameni dăruiți și doritori să-și marcheze trecerea prin timp, prin repere în folosul colectivității căreia-i aparțin.

 

 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
A.D.I. Eco Sibiu

Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

Guitar Meeting

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia