Tribuna
Jidvei
Jmecherie pe... voluntarie / Despre comunicatul buclucaș al ilfovenilor înaintea meciului cu Hermannstadt, ”Mafalda” Miriuță și numerele la loto
Jmecherie pe... voluntarie / Despre comunicatul buclucaș al ilfovenilor înaintea meciului cu Hermannstadt, ”Mafalda” Miriuță și numerele la loto

Reacția antrenorului echipei FC Hermannstadt, Vasile Miriuță, în conferința de presă de dinaintea meciului cu FC Voluntari, când a acuzat probleme de arbitraj cărora sibienii le-au căzut victime, în play-out, nu a rămas fără... reacție. Oficialii ilfoveni s-au așezat la ceas de seară, în jurul focului, ca ”pieile roșii” odinioară, la sfatul bătrânilor, și au pus-o de-un răspuns mascat pompos sub titulatura de comunicat de presă. Nu știm dacă ora târzie, ori șprițul mai mlt sau mai puțin botezat cu apă sunt de vină, dar ceea ce a ieșit n-are nici în clin, nici în mânecă cu (scuzați cacofonia) cele spuse de Miriuță, la supărare.

Dar, să le luăm pe rând... Ia să vedem ce a spus Miriuță de i-a băgat în ședință pe mai-marii, mult prea mai-marii Voluntariului.

”N-am nimic cu arbitrii, pentru că-i respect, pe unii dintre ei chiar îi apreciez enorm de mult. Dar, ce mi-a făcut Găman în două meciuri, cu Mediașul și cu Botoșaniul acum, e inacceptabil”. Până aici e clar? Pentru necunoscători... ”Centralul” din Craiova a arbitrat-o pe Hermannstadt în play-out de două ori. Prima dată, la Pitești, în chiar prima etapă, la înfrângerea cu Gaz Metan, scor 2-0. Sibienii au terminat meciul cu doi oameni în minus, primii doi căpitani, Dâlbea și Dandea, fiind eliminați. OK, gestul lui Dandea a fost descalificabil, lovitura aplicată în figură lui Bușu fiind din alt film, dar n-o fi fost el gratuit. Mă gândesc că, atunci când cineva te înjură de mamă și îți bagă ”carne”-n frigider tot meciul (nu băgăm mâna-n foc c-ar fi stat chiar așa lucrurile, dar firele de iarbă de pe flancul stâng al Mediașului, la acel joc, sunt gata să jure că situația a fost cam așa), mai că nu te mai poți stăpâni (apropos, oare când vor fi suspendați jucătorii și pentru astfel de comportamente ca cel al medieșeanului?). Dar, când vine vorba de ”roșul” lui Dâlbea, compus din două avetismente, Găman a dat-o rău de tot cu mucii-n fasole...

Găman a fost și la FC Hermannstadt - FC Botoșani, iar la 0-0, când Patache a făcut stop pe brand, în propriul careu, arbitrului tocmai ce-i intrase o musculiță-n ochi.

 

Să continuăm...

 

Miriuță: ”Păi, când îl suspenzi pe Găman? Dă-i lui Găman un an de zile, că Miriuță retrogradează și rămâne fără muncă, cu Căbuz și cu alți 10 jucători! Suspendă-mi-l și pe Găman! Despre ce vorbim? Găman, săptămâna viitoare, iar arbitrează. Eu, peste două săptămâni, dacă se întâmplă ceva, n-am echipă, iar Tătar și cu Dâlbea se lasă de fotbal”.

Sunteți de acord cu mine că ar trebui să existe pedepse și pentru arbitri, nu doar una sau două etape de suspendare, care se pot transforma foarte bine în scurte vacanțe prin Dubai, ori Bali, la mare, la soare, în vreme ce, acasă, unii-ș pot pierde postul. Cât ar putea costa greșelile lui Găman, de exemplu, echipa sibiană? Locul în Liga 1, care se traduce în bani, foarte mulți bani. Nu mai joci în Liga 1, ești în eșalonul secund, altele sunt sumele care vin din drepturile TV, spectatorii nu mai sunt așa de interesați de fotbal, sponsorii - la fel. Se pierd, de la Liga 1 la Liga 2, sute de mii de euro, dacă nu cumva suma se scrie cu șase zerouri.

Jucătorii? La fel, au mult de suferit, iar până la urmă totul se rezumă din nou la bani, bani și iar bani... Deci, pierderile pot fi imense, iar asta din cauza unor mofturi de moment ale unui arbitru sau ale altuia, care poate a fost constipat la un anume meri, ori o fi avut vreo indigestie, că de rea-voință nu poate fi vorba, nu? Doamne ferește...

Deci: de ce n-ar plăti arbitrul care greșește - c-o fi Găman, Istvan Kovacs, Colțescu, Radu Petrescu sau oricare altul - la fel de mult ca echipa, jucătorii, antrenorii și conducătorii care au de suferit de pe urma acestor erori de arbitraj? Nu știu cum, dar nu cred că una, două,10 etape de suspendare sunt suficiente. Bagă, frate, mâna în buzunar și plătește, îndreaptă-ți erorile cumva, că altfel te pot urmări blestemele suporterilor echipelor în cauză mult și bine...

Mult mai simplu ar fi, cred eu, cu VAR, dar cred că, la câte sunt acum în fotbalul românesc, sunt mult mai mulți cei care se roagă ca sistemul ăsta să nu ajungă prea curând și pe plaiurile mioritice... 

 

Mergem mai departe?

 

”Am tăcut! Dacă sunt din Maramureș, unde se agață harta-n cui, nu înseamnă că-s prost, să nu văd golănia asta, ce s-a întâmplat la ultimele două jocuri, șmecheria asta”. E ceva legat de Voluntari? Absolut nimic! Buuun!

Comunicatul de presă al clubului sibian mai spune că ”Miriuță consideră că FC Hermannstadt ar fi trebuit să aibă 5 puncte în plus în clasament dacă ar fi primit, în meciul de la Călărași, din urmă cu trei etape, două lovituri de pedeapsă, care i s-ar fi cuvenit, iar cu FC Botoșani, încă un penalti după hențul făcut de Patache în propriul careu de 16 metri”.

”Dacă bat la Călărași și îmi dau 11 metri și cu Botoșaniul, am scăpat de emoții. Erau 5 puncte în plus, aveam 29. Eram aproape în vacanță. Cel mai mult mă deranjează că au ajuns unii arbitri să decidă cine retrogradează. E inadmisibil! Ăia care face delegările, nu le mai dau numele, ar trebui să fie mai atenți. Nu trebuie să mă ajute, ar trebui doar să îmi dea ce e al meu. Îți bați joc de munca, de existența oamenilor și a unui club de fotbal!”, a adăugat antrenorul.

Ce zice Miriuță? ”Ăia care face delegările (...) ar trebui să fie mai atenți. Nu trebuie să mă ajute, ar trebui doar să îmi dea ce e al meu”. Încă o dată, nimic de Voluntari, nimic de arbitrii meciului cu Voluntari. Sâc!

 

Care-i faza cu Balaj

 

Cei citavi la minte își dau seama, cu siguranță, că meciul de luni seara nu ar putea fi arbitrat de Cristi Balaj, care s-a retras din activitate de un an, nici dacă ar cere asta cu insistență Voluntariul.

Dar, să vedem ce-a mai zis Miriuță: ”Ăia care fac delegările, că nici nu știu cum îi cheamă, chiar nu mă interesează... Domnilor, dați-mi un arbitru... Dați-mi-l pe Cristi Balaj, că s-a lăsat... Dați-mi-l pe Balaj să mă arbitreze, că mă arbitrează corect. De câte ori nu m-a arbitrat... Suntem prieteni! Și contra mea a fost câteodată, n-am zis nimic, pentru că am știut că n-a vrut să greșească. Dați-mi-l, domnilor, pe Cristi Balaj să mă arbitreze luni, că s-a lăsat de un an, dar e mai bun decât 75 la sută dintre arbitrii ăștia care ne arbitrează. Am respect pentru Chivulete, Kovacs, Colțescu, îi respect, nu am nicio problemă, dar alții, domnilor, nu vă supărați... Îl aduc pe Balaj, că arbitrează mai bine ca 80 la sută din arbitrii ăștia care sunt în Liga 1”, a adăugat Miriuță.

Ce deducem noi de aici? Ca la școală... Că Balaj se bucură de admirația lui Miriuță (și, suntem siguri, ca el sunt mult prea mulți). Că Balaj a fost o valoare în arbitrajul românesc și majoritatea din lotul A de ”fluierași” nu-i ajung băimăreanului nici măcar până la genunchi.

”Am respect pentru Chivulete, Kovacs, Colțescu, îi respect, nu am nicio problemă, dar alții, domnilor, nu vă supărați...”. Domnilor de la Voluntari, mai beți și câte-un pahar de lăptic, nu numai șprițuri, șprițuri, șprițuri, că vi se tulbură mințile, dragilor...

Ce avem noi aici? Că Miriuță îi respectă pe cei mai sus amintiți, dar despre ceilalți... Toate cele bune!

 

Și acum, să vedem ce-au înțeles voluntărenii din toate astea

 

Pur și simplu, comunicatul ilfovenilor:

”Conducerea clubului FC Voluntari a asistat cu uimire și mai cu seamă cu îngrijorare la declarațiile domnului Vasile Miriuță referitoare la arbitrajul meciului dintre echipa noastră și Hermanstadt, meci decisiv pentru evitarea retrogradării.

Domnul Miriuță face referiri exacte la arbitrul meciului de luni, lăsând să se înțeleagă că știe cine va conduce partida încă de joi, când regulamentul prevede cu strictețe că delegările se anunță cu 24 de ore înaintea meciului.

Oare intenția antrenorului de la Hermanstadt este să sugereze că a găsit o breșă la CCA și are comisia la degetul mic, de unde află ce vrea și când vrea, ori e un mod de a intimida arbitrii, sugerând că are relații?!

Ne întrebăm oare cum interpretează Alexandru Deaconu acest incident și dacă cineva din cadrul CCA chiar are legături cu echipa din Sibiu. Știu oare dânșii și numerele de la tragerea loto de duminică?

În culmea tiradei, domnul Miriuță face și delegări, spunând că dorește să fie arbitrat de către Balaj și îi refuză din start pe Chivulete și Colțescu”.

Noaptea minții...

 

”Cu umire și cu îngrijorare!” Corect, dar... incorect!

 

Buuuun! Cei de la Voluntari au asistat ”cu uimire și mai cu seamă cu îngrijorare”. Nu zău! Păi îngrijorați ar trebui să fie cei de la Sibiu când văd când de îngustă e gândirea unora, care se tem că, la anul, ar putea juca la matineu.

”Declarațiile domnului Vasile Miriuță referitoare la arbitrajul meciului dintre echipa noastră și Hermanstadt”... Bla, bla, bla...

În primul rând, ”domnilor” de la Voluntari, ”Hermanstadt” se scrie cu doi de ”n”, nici măcar atât n-ați învățat după atâtea picioare-n fund pe care le-ați luat de la această echipă, atât prin cupă, cât și în campionat? Ce-ar fi să scriem și noi aici, la Sibiu, ”Valutari”, ori ”Volunmoi”?

”Declarații referitoare la arbitrajul meciului...” Da' ce, s-a jucat meciul, gata, vorbim despre arbitrajul meciului? ”Domnul Miriuță face referiri exacte la arbitrajul meciului de luni...” Vorba unuia din tribune: să mori tu!

”Lăsând să se înțeleagă că (n.a. Miriuță) știe cine va conduce partida încă de joi, când regulamentul prevede cu strictețe că delegările se anunță cu 24 de ore înaintea meciului. Poate asta ați înțeles voi, ”domnilor” de la Voluntari, sau asta ați vrut să înțelegeți. Cât despre chestia cu 24 de ore, voi vorbiți, care sunteți cartier al Bucureștiului, de unde se dă ora exactă și nu o dată ați știut cine vă ”fluieră” și cu o săptămână înainte? Să nu mai vorbim despre asta, pe bune, chiar ne supărăm...

În beția - ne place să credem că doar de cuvinte - lor, cei de la Voluntari o dau și mai mult în diverse, vorbesc despre o ”breșă” la CCA de care ar profita sibienii etc.

Păi băi, capete seci, dacă ar fi fost așa, mai eram noi campioni la penaltiurile împotriva noastră și ne mai luam noi la trântă acum cu voi, cu Chiajna, cu Călărașiul, pentru a rămâne aici, în Liga 1? Băieții ar fi trebuit să fie de mult în vacanță, fără noduri în gât, fără emoții și ar fi jucat cu toții la nunta lui Petrișor Petrescu (sâc), care săracu' s-a însurat în sâmbăta de dinaintea meciului cu voi, dar de-atâtea emoții cred că și tortul i-a intrat cu sughițuri.

Cum să interpreteze Deaconu toate inepțiile astea? Din fericire, mai sunt și oameni deștepți pe lumea asta, că de restul... Vorba aia, mic în gardu' lui Dumnezeu și tot mai mulți îl sar.

Miriuță face și delegări... Nu face, că nu poate, săracu', dar la mișto v-a aruncat că l-ar vrea pe Balaj, nu că e din același oraș cu el, ci pentru faptul că Balaj e unul din lumea celor drepți, iar când spunem asta nu ne referim la cei de dincolo, Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească!

 

Pe asta am lăsat-o la urmă

 

”Știu oare dânșii (n.a. cei de la Sibiu) și numerele de la tragerea loto de duminică?” Răspuns: nu, nu le știm, pentru că duminică pică și de data asta, culmea, înaintea zilei de luni, când e programat jocul dintre ai noștri și ai voștri. Ce să-i faci!

Luați o foaie de hârtie, un creion și notați: Pe ălea de duminică nu vi le spun, dar vi le dăm pe cele de la tragerea de joi: 13, 14 (unul din locurile astea vi se potrivește), 10 (ca în Cupă, anul trecut, 1-0), 40 (n.a. 4-0 de la Tg. Mureș, în campionat), 26 și 43 (ultimele două, la mișto). (Poate chiar ies astea și ne zgâriem pe ochi că nu le-am jucat!!!)

 

Ce spune Hermannstadt!

 

Normal, am căutat să vedem reacția celor de la Hermannstadt la... reacția celor de la Voluntari după furtuna într-un pahar cu apă iscată de Miriuță. Din nefericire, n-am avut același succes, pentru că la Sibiu oamenii sunt serioși, iar cei din conducerea clubului se focusează mai mult asupra echipei și lasă deoparte glumele de prost gust și șicanele, golăniile unor mitici din jurul Bucureștiului.

”Nu intrăm în jocul lor, nu vrem să comentăm comunicatul dat de cei de la Voluntari”, a fost răspunsul sec al președintelui lui Hermannstadt, Teodor Birț.

Nu vor oficialii clubului? Nu-i nimic, tragem noi concluziile:

În opinia noastră, comunicatul clubului FC Voluntari nu urmărește decât să creeze atmosferă și să pună presiune, la fel cum au făcut și alții înaintea unui meci cu Sibiul, vezi Gaz Metan, vezi Călărașiul. E un strigăt disperat al unora care, la un moment dat, s-au considerat ca și scăpați de griji, iar acum trăiesc finalul de sezon cu pulsul la +2000. Nu în ultimul rând, nu ne putem gândi că, de obicei, vorba aia, hoții strigă ”Hoții!”...

 

 

 

 

 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

mega image

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia