Continental
Tribuna
(INTERVIU) Petrișor Petrescu, FC Hermannstadt: ”Cred că Viitorul va câștiga play-out-ul, iar noi vom fi pe locul 2”
Ovidiu BOICA
2895 vizualizari
(INTERVIU) Petrișor Petrescu, FC Hermannstadt:  ”Cred că Viitorul va câștiga play-out-ul, iar noi vom fi pe locul 2”

Petrișor Petrescu este un produs sută la sută al fotbalului sibian, singurul în momentul de față care se regăsește în lotul lui Vasile Miriuță. Mijlocașul care joacă pe spate cu cifra 7 a început fotbalul la... 7 anișori, sub îndrumarea regretatului prof. Virgil Lăcătuș. La Hermannstadt a ajuns încă de pe vremea când echipa era în Liga 3 și, după Daniel Tătar, este cel mai vechi jucător din lot. La Liga 1, în actualul sezon, a jucat câteva meciuri cu banderola de căpitan pe braț și este unul din golgeterii echipei, cu 5 reușite.

Profitând de zilele libere luate forțat din cauza coronavirusului, Petrișor Petrescu și-a amintit de primii săi pași în fotbal, despre ascensiunea până la Liga 1 în culorile alb și roșu, dar și despre situația actuală din fotbalul românesc. Mijlocașul crede că, dacă se va juca sezonul până la capăt, Hermannstadt ar terina a doua în play-out, după Viitorul, dar înaintea lui Dinamo, Sepsi sau Poli Iași.

În amplul interviu acordat săptămânalului Tribuna Sporturilor, fotbalistul i-a sfătuit ce să facă pe suporterii lui Hermannstadt în această perioadă și a dezvăluit că este convins că România are șanse reale să ajungă la EURO.

 

- Când ai început fotbalul?

- Am început devreme, la 7 ani. Eram la Școala 20, cea de lângă fosta Balanța, în clasa I, când a venit domnul profesor Lăcătuș să facă o selecție, așa era pe vremea aceea. Am fost printre cei aleși și de-atunci a început ”aventura”.

 

- Aveai vreun sportiv în familie, poate chiar un fotbalist, sau ai fost... deschizător de drumuri?

- Nimeni din familia noastră nu a făcut vreodată sport, nu am avut niciun exemplu. Sunt primul sportiv din familie (zâmbește). Pur și simplu mi-a plăcut de mic să bat mingea, cum se zice, iar odată cu trecerea timpului fotbalul a devenit acel ceva fără de care n-aș fi putut sta.

- Să înțeleg că primul antrenor a fost regretatul Virgil Lăcătuș.

- Da, el a fost primul meu antrenor, iar după ce s-a prăpădit, am ajuns la dom' profesor Viorel Jurcă. Din păcate, nici el nu mai e, a murit acum câțiva ani. Eram la juniorii lui FC Sibiu, echipa apărută la Sibiu după ce Interul n-a mai fost.

 

- Cu cine te-ai înțeles mai bine, cu profesorul Lăcătuș, sau cu ”nea Vio” Jurcă?

- Cu amândoi a fost OK, nu am avut niciun fel de probleme. De felul meu sunt un tip care mă adaptez indiferent de situație Treaba mea era să îmi fac... treaba. Totuși, am fost mai apropiat de domnul Jurcă, între timp trecuseră anii, eram un pic mai... matur, dacă se poate spune așa când e vorba de un copil de 13-14 ani. Vedeam altfel lucrurile decât la 7-8 ani, vă dați seama!

 

Promovat la seniori de Pelici, la Voința

 

- Când ai făcut pasul la seniori?

- Stați așa! Dacă îmi aduc bine aminte, a fost în sezonul 2010/2011, atunci când domnul Alexandru Pelici m-a promovat și m-a debutat la prima echipă, în liga a doua, la Voința. Aveam 17 ani pe atunci...

 

- Înainte de a ajunge la Hermannstadt ai jucat la Măgura, la Cisnădie. Cum a fost acea perioadă?

- A fost o perioadă frumoasă, de tranziție aș putea spune, unde am învățat multe. Măgura juca în Liga 3 pe atunci, iar de acolo m-am transferat tot în cea de-a treia divizie, la Hermannstadt. ”Tăti” e cel mai vechi din lot, iar eu sunt al doilea ca vechime.

 

- Cum ai făcut pasul la Hermannstadt?

- După promovarea echipei în Liga 3 am fost căutat de către cei din conducerea clubului de la ”Municipal”. Am văzut că au un proiect ambițios, mi-a plăcut tare mult și, după puțin timp, am ajuns la un acord, am semnat. La momentul respectiv eram tare încântat că mă întorc să joc acasă, la Sibiu, cu prietenii mei în tribună, chit că nici Cisnădia nu era departe.

 

- În momentul în care ai venit la Hermannstadt, în Liga 3, te gândeai că în numai 2 ani veți ajunge în Liga 1 și să jucați o finală de Cupa României?

- Poate surprinde ce o să spun, dar da, mă gândeam că o să urcăm. Desigur, nimeni, sau aproape nimeni nu cred că se gândea că vom urca de la un an la altul, în plus să ajungem să jucăm cu trofeul Cupei României pe masă atât de devreme... Dar, în momentul în care am negociat contractul cu Hermannstadt, cei de la club mi-au spus că obiectivul, în momentul respectiv, era promovarea în Liga 2, apoi odată promovarea în Liga 2 rezolvată, s-a propus atacarea promovării în Liga 1.

 

- Povestește-ne cum ați sărbătorit cele două promovări consecutive, de la Liga 3 la Liga 2 și de la Liga 2 la Liga 1...

- Am sărbătorit puțin, decent, n-am făcut sărbătoare mare. Normal că eram bucuroși cu toții, eram fericiți în fiecare zi. Am crescut frumos de la Liga 3 încoace, fiecare meci era un nou motiv să ne simțim bine, îi vedeam pe suporteri că se apropie tot mai mult de această echipă, că ne îndrăgesc, că sunt alături de noi, iar asta ne dădea așa, o stare de bine. Aș putea spune că noi am sărbătorit prin muncă. Fiecare meci, de la orice nivel, fie că vorbim de Liga 3, fie de Liga 2 și mai apoi de prima divizie, avea miza lui.

 

- La ”sfertul” cu FCSB, de acum 2 ani, l-ai avut adversar pe Alibec parcă. Știu că ai reușit să-l scoți din sărite, l-ai pus în umbră, iar cum Alibec nu e ușă de biserică, suntem curioși ce ți-a zis...

- Nu l-am enervat eu! FCSB era echipa mai bine cotată, dar nu i-a ieșit jocul în acea zi, iar în rândul lor a intervenit nervozitatea, precipitarea. Normal că, în teren, îți mai adresezi unul altuia câte un cuvânt, două, dar sunt chestii normale. N-a fost nimic ieșit din comun, pur și simplu Hermannstadt a fost mai bună atunci, iar calificarea a fost absolut meritată.

 

”Când m-am apucat de fotbal, visam să joc în Champions League”

 

- Visai, când te-ai apucat de fotbal, să joci o finală de Cupa României pe ”Arena Națională”?

- (zâmbește) Când m-am apucat de fotbal, visam să joc în Champions League la un moment dat. Vă dați seama, aveam 7 ani pe atunci. Orice copil visează, de altfel. E normal să fie așa!Dar, este o mare realizare și o finală de Cupa României. Iar dacă o și câștigam, era ceva și mai și. Cine știe, în vară fac 27 de ani, maie vreme, nu poți știi ce-ți rezervă viitorul.

 

- Cât de greu a fost, în Liga 1, pe la Tg. Mureș și Pitești?

- A fost o perioadă foarte dificilă. Pe lângă faptul că nu aveam suporterii alături de noi, decât o mică parte dintre ei, eram tot pe drumuri, nu aveam posibilitatea să ne antrenăm pe acele terenuri pe care jucam meciurile de campionat decât o singură dată înainte de meci. E bine că a trecut și sper să nu ne mai confruntăm niciodată cu astfel de probleme.

 

- Care sezon de Liga 1 ți se pare mai greu, ăsta de acum, sau cel precedent?

- În acest moment, fără doar și poate spun că sezonul trecut a fost mult mai greu, la câte emoții am putut trăi. Sper să nu mai trăim emoțiile din finalul anului trecut. Dar, să vedem ce va mai fi, nu știm ce se va întâmpla cu actualul sezon în condițiile acestei epidemii de coronavirus.

 

- Care a fost cel mai dificil adversar pe care l-ai avut direct?

- (stă câteva clipe pe gânduri) Chiar nu știu pe cine aș putea numi, pentru că, atunci când aveam un adversar de calibru, să zic așa, și jocul meu era mai bun, mai consistent, iar când aveam un adversar mai slab cotat, nici aportul meu, uneori, nu se ridica la un nivel înalt. Sigur, ține de psihic acest lucru, de aceea nu pot numi pe cineva anume. Desigur, la Liga 1 am întâlnit adversari puternici, bine cotați, dar am fost mai preocupat să-mi fac eu jocul, nu să încerc să mă ridic la nivelul adversarului.

 

Cu ”U” Cluj, cel mai important gol

 

- Cel mai frumos, sau cel mai important gol pentru tine?

- Nu cred că e cel mai frumos, dar pentru mine este cel mai important... Golul cu ”U” Cluj, care a ajutat echipa să rămână în Liga 1. Am înscris unul din cele două goluri pe ”Cluj Arena”, la acel 2-0 pentru noi, în prima manșă.

 

- Cu cine te înțelegi cel mai bine din lot?

- Cu Tătar, Stoica, Dâlbea și Dumitriu, pentru că avem amintiri plăcute împreună, iar Luchin este colegul meu de cameră în cantonamente și la deplasări. Dar, și cu ceilalți colegi mă înțeleg bine, așa și trebuie să fie, pentru că suntem o familie, avem un interes comun și petrecem destul timp împreună.

 

- Ce părere ai despre întreruperea campionatului?

- Cred că este un lucru foarte bun, atâta timp cât siguranța sănătății noastre era pusă în pericol. În condițiile acestea nu se putea juca, eram puși în pericol permanent. Ați văzut că în peste 90 la sută din Europa nu se mai joacă. Va trece și perioada asta!

 

- Cât de mult vă dă planurile peste cap această pauză forțată?

- Sperăm să nu ne dea planurile peste cap. Nu suntem singurii în situația asta, sunt toate echipele. Depinde cum vom gestiona aceste săptămâni de pauză.

- Ce crezi că ar fi varianta corectă pentru Liga 1, în această situație? Să se ”înghețe” campionatul și s se stabilească ierarhia finală cea de acum, sau să se meargă până la capăt, indiferent de data la care se va relua competiția?

- Cred că toate echipele și-ar dori să se joace până la capăt. Nu știm încă ce se va întâmpla. Sperăm că vom juca toate meciurile.

 

- Ia-o ca pe o provocare! Dacă ar fi să se continue sezonul, pe ce loc crezi că va termina Hermannstadt?

- Cred că Viitorul va câștiga play-out-ul, iar noi vom fi pe locul al doilea.

 

”Trebuie să învățăm din greșelile altora”

 

- Care este programul vostru în următoarele zile?

- Nici noi nu știm încă. Vom vedea cum va evolua această pandemie. Luni (n.a. astăzi) ne vedem la stadion și ni se va comunica programul viitor al echipei.

 

- Ce părere ai despre epidemia de coronavirus?

- Nu știu ce să spun despre apariția acestui virus, dar efectul lui e un dezastru, a adus această stare de criză peste tot. Din păcate, și la noi!

 

- Ce măsuri crezi că ar trebui luate pentru ca țara noastră să nu treacă printr-o experiență atât de urâtă ca Italia, de exemplu?

- Părerea mea este că trebuie să învățăm din greșelile altora și să dăm foarte mare atenție prevenției acestei epidemii.

 

- Să ne spălăm pe mâini, să stăm în casă...

- (surâde) Da, da, să ne spălăm bine pe mâini, să evităm aglomerațiile, să stăm pe cât osibil în casă. Noi, eu și soția mea, așteptăm... barza, așa că suntem cu și mai mare luare de seamă, mai precauți. Dar, toate aceste avertismente, toate sfaturile astea sunt doar spre binele nostru, al tuturor.

 

- Ai prieteni afară din țară, ții legătura cu ei, ați vorbit despre coronavirus?

- Am prieteni în Germania. Este stare de șoc peste tot, cred că puțini sunt cei care s-au mai confruntat cu o astfel de situație.

 

”Puține echipe au 4.000 de spectatori meci de meci acasă”
 

- Cum e să joci acasă, cu 4.000 de suporteri în tribună?

- Este ceva frumos, mai ales că, în Liga 1, puține sunt echipele care au meci de meci acasă 4.000 de fani. La Sibiu, fotbalul e tare iubit. Pe lângă atmosfera pe care o fac acești suporteri, mai este și faptul că te ajută foarte mult în momentele grele prin susținerea și încrederea pe care ți le dau.

 

- Un mesaj pentru suporteri?

- Momentan, să evite să iasă afară din casă și să-și ia toate măsurile de siguranță împotriva acestui coronavirus, pentru că sănătatea este cea mai importantă. Apoi, când trece pandemia, îi așteptăm din nou pe stadion și alături de noi, în deplasări.

 

- La Liga 2, de ziua ta, colegii ți-au făcut un cadou mai... aparte, în parcarea stadionului, și-au înfoliat mașina. Fundița-i mai lipsea...

- Au fost niște prieteni, din afara fotbalului, care au făcut-o din ”răzbunare”, pentru că și eu le făcusem o farsă cu o zi sau două înainte.

- Cui dedici de obicei golurile?

- Depinde ce se întâmplă înainte de meciuri. Soției mele, suporterilor, colegilor. Depinde!

 

- Ai vreo reușită aparte, de care să-ți aduci aminte multă vreme de-acum înainte?

- Da, cea din semifinala Cupei României împotriva celor de la Gaz Metan.

 

- Dacă nu ai fi jucat fotbal, ce meserie ți-ai fi ales?

- Nu știu ce mi-ar fi rezervat viața, dar mi-ar fi plăcut să fiu pilot de avion.

 

- Numărul 7 e preferatul tău, sau ai fi vrut să joci cu alt număr pe spate?  

- Nu am neapărat un număr preferat, doar că acest număr 7 l-am primit de la copii și juniori și am continuat cu el până acum.

 

- Cine e idolul tău?

- Am crescut admirând fotbalul lui Ronaldo. Brazilianul Ronaldo, nu Cristiano.

 

- Cu ce echipă din fotbalul de afară ții?

- Cu Real Madrid!

 

- Crezi că va reuși România să ajungă la EURO 2020?

- De ce nu? Atâta timp cât avem șanse să ajungem la EURO, trebuie să ținem cu dinții de ele.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


comentarii
2 comentarii

Felicitări Petrișor. Nu uita să amintești cine te a ajutat.....Nu uita.....mama....cine ți a întins o mână......dacă Olteanu libidinos nu scrie (poate tu i ai povestit ).... sunt convins
că o să vină să pupe în ......viitoarea conducere ......!!!! OLTEANUL cu bube pe nas.....cred că trebuie să plece din Sibiu.....toată lumea s a convins de incompetența șI servilismul lui.....mi e scârbă......de bubele lui de pe nas... .
Mureșan .....un securist nenorocit o să plece ....în afară de bani nu l interesează nimic.....suntem niște.. ardeleni prosti dacă credem că l interesează de Sibiu... ..și toți pupincuriștii clubului o să și dea seama la un moment dat cine este sibian......suntem ardeleni proști.......Pt OLTEANUL pupincurist .....să nu îndrăznești să mai raspunzi.......mă jur că te fac de tot cacatul !!!.......nu uita.....vrei să tî dau numele
Vasile
16.03.2020 19:39
Are dreptate domnul de mai sus......umflatul ala de Mureșan a venit la Sibiu pt bani.....nu înțeleg de ce din sutele de mi de euro castigati de la Sibiu nu și cumpără niste haine ( ne am săturat de vechiturulile cu care se îmbracă......vrea să pară modest.....nu este modest.....dar la fizicul lui de căcat nu l încape altceva !!!În momentul în care se termină banii o să plece față nici un regret.....și atunci o să rămână tot proștii de sibienii să salvase situația. Dar fiți liniștiți....nimeni nu mai întinde o mână de ajutor actualei echipe....prietenii stiu de ce... !!!!
Florin
16.03.2020 19:53
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia