Tribuna
PNL
In Memoriam Constantin Bebeşelea
In Memoriam Constantin Bebeşelea

 

Dinu, cum îi spuneau apropiaţii, este unul din cei mai mari sportivi ai Sibiului, sportiv considerat ca unul din pionierii culturismului din România. Când ne-am întâlnit prima dată, tocmai sosea din Dumbrava Sibiului, unde a făcut o plimbare alături de câinele său. Din discuţia de atunci şi din altele, am reţinut ceea ce urmează.

 

Date biografice 

S-a născut la data de 7 martie 1956, în comuna Jina, județul Sibiu, din părinţii Nicolae şi Maria, rămas orfan de tată, când avea 7 luni. La moartea tatălui, în 1956, mama lui a rămas cu 9 copii născuţi şi cu unul în pântece. Copiii au fost daţi pe rând la diverse case de copii. Constantin  este  dus de la 7 luni la Leagănul de Copii Alba Iulia, la 3 ani mutat la preşcolarii de pe str. Hegel din Sibiu, la 7 ani mutat la Casa de Copii de pe str. 1 Mai (azi str. Mitropoliei) din Sibiu, de unde urmează clasele I-VI  la Şcoala nr. 15 Sibiu.

În 1969 este mutat la nou-înfiinţata Casa de Copii Agnita, urmează clasele VII-VIII la Şcoala Generală nr. 3 Agnita, unde se remarcă prin activităţi culturale. Între 1971 și 1976 a fost elev la Liceul Alimentar Sibiu.

A urmat şi a absolvit Şcoala Naţională de Antrenori din cadrul Institutului Naţional de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti, promoţia 1978.

A  absolvit  Cursurile de Meteorologie Aeronautică Bucureşti-Băneasa 1983.

 

Activitatea sportivă  

În anul II de liceu, ”împins” de idolul său Cassius Clay, a început antrenamente la Şcoala Sportivă Sibiu, secţia de box. A urmat, pe timpul  vacanţei de iarnă, un cantonament de box la Călimăneşti. Nu l-a cucerit acest sport.

Primăvara, în pauza unui meci de fotbal transmis la TV, vede un concurs de culturism, unde participa şi faimosul culturist francez Serge Nubret. Atunci i-a încolţit ideea practicării acestui sport. Se înscrie la Şcoala Sportivă Sibiu, de astă dată la secţia culturism, avându-l ca antrenor pe Aurel Feduc. Lucrează serios la antrenamente, iar în iarna lui 1975, în anul IV de liceu, participă la cantonamentul din Păltiniş, după care apar rezultatele spectaculoase: campion municipal, campion judeţean, campion naţional la juniori, în mai 1975, la Constanţa. Tot în mai cucereşte locul întâi la ”Cupa Dinamo”, apoi - în august - la Oneşti, devine vicecampion naţional la seniori. În 1976, fiind tot elev, obţine din nou, la Timişoara, titlul de campion naţional la juniori, iar la seniori, locul al treilea pe ţară.

[image=159374]

În continuare obţine succes după succes. Rezultatele spectaculoase ale sportivului  Constantin  Bebeşelea, obţinute într-o perioadă de timp foarte lungă, de peste 20 de ani, sunt prezentate mai jos, în sinteza rezultatelor sportive. Remarcăm revenirea în competiţii în perioada 1990-1996 când devine campion european şi international.

 

Activitatea profesională

După terminarea liceului s-a angajat la Balanţa Sibiu, la depozitul de materiale  al intreprinderii. Face armata la aviaţie, unde obţine un certificat în meteorologie aeronautică. După terminarea şcolii de meteorolog s-a angajat la Aeroportul Sibiu, unde lucrează  ca meteorolog aeronautic până în februarie 1989. 

În 2003 îşi vinde tot pentru a pleca în Canada, dar nu are puterea de a pleca şi atunci se decide să pornească pe cont propriu activitatea de antrenorat.  Îşi cumpără un teren, unde-şi construieşte actualul sediu al sălii de culturism şi fitness şi locuinţa.

În 2004 deschide în Sibiu, clubul  ”Bebeşelea Club Culturism & Fitnes” ce funcţionează şi azi, fiind unul din cele mai moderne cluburi de profil din ţară.

 

Activitatea ca antrenor

După absolvirea Școlii de Antrenori în 1978,  nu a putut ocupa un post de antrenor la Şcoala Sportivă, deoarece la acea vreme s-au desfiinţat catedrele de culturism, haltere şi box de la toate şcolile sportive din ţară.

Din 1989 se gândeşte din nou la antrenorat şi începe, să proiecteze apoi să confecţioneze, prin colaborări, aparatele necesare antrenamentului de culturism. Apoi, cu sprijinul directorului de atunci al Clubului CFR Sibiu, dl. Nicolae Popovici, înfiinţează un cerc de culturism. Pentru buna funcţionare a cercului,  amenajează  într-un spaţiu al clubului o sală de antrenamente pe care o dotează cu aparatura necesară. Apoi, în primăvara lui 1989,  a înfiinţat, cu ajutorul sindicatului de la fabrica din Mârşa, în cadrul  Asociaţiei Sportive ”Carpaţi Mârşa”, o  secţie de culturism, ca secţie de performanţă, pe care o afiliază la Federaţia Română de Haltere şi Culturism cu sala de antrenament la Clubul CFR Sibiu, de pe strada Banatului.

Spaţiile Clubului CFR fiind retrocedate, înfiinţează şi afiliază, la federaţia de culturism, secţia de culturism a clubului ”CSU - Carpaţi Mârşa”, cu sală de antrenamente la demisolul Casei de Cultură a Studenţilor, dar din 2000, după retrocedare, se mută cu sala la Grădiniţa nr. 44 din Ştrand, în subsolul clădirii, între 2001 și 2003.  

Din 2003 se mută pe str. Șaguna, pentru un an de zile.

În 1990 devine membru în Biroul Federal, al nou-înfiinţatei Federaţii Române de Culturism şi Fitness, desprinsă din Federaţia Română de Haltere şi Culturism.

În anii 2001 și 2002 activează ca antrenor federal în cadrul Federaţiei Române de Culturism (erau doi antrenori federali la acea vreme). 

Ca antrenor, s-a ocupat de toţi elevii obţinând cu ei rezultate bune, dar se mândreşte cu sportiva Felicia Murariu, căsătorită Popa, prima campioană natională la culturism feminin, azi profesoară de sport la Clubul Sportiv Școlar Şoimii Sibiu, și cu sportivul Dorel Amzoia, campion național şi vicecampion național, campion balcanic.

 

Greutăţi întâmpinate

La acest capitol, ”Dinu” spune că ”pentru a avea succes în acest sport, este nevoie de o alimentaţie corectă, hrana reprezentând 80 la sută din succes”.

Dl. Bebeșelea continuă: ”Înainte de revoluţie, era greu cu hrana. Carnea de pui şi de vită era baza, numai că era greu de găsit, iar dacă o găseai nu puteai cumpăra multă pentru că nu aveai cum o păstra, congelatorul îmi lipsea. Mai trebuiau cereale, pe care le procuram de la foşti colegi de liceu, negăsindu-le în magazine. Procuram boabe de grâu, orz, ovăz, secară. Din cauza aprovizionării în salturi, dădeam înapoi la forţă, apoi la masa musculară şi apoi din nou efort mult mai mare, pentru a reveni. Nu întâmplător m-am găsit La Revoluţia din 1989,  participând la răsturnarea primului ARO în Piaţa Mare”.

 

Sinteză activităţi  profesionale

* observator principal  Meterologie Aeronautică în cadrul Aeroportului Sibiu (1981-1989);

* licenţiat în meseria de Meteorolog Aeronautic în anul 1986;

* antrenor de culturism în cadrul Secţiei de culturism al Asociaţiei Sportive Carpaţi Mârşa cu sala de antrenament la Clubul C.F.R. Sibiu (1989-1991);

* antrenor de culturism în cadrul Secţiei de culturism al Asociaţiei Sportive C.S.U.  Sibiu cu sala antrenament în fostul local al  Clubului  C.F.R. trecut în proprietatea U.L.B. Sibiu (1991-2001);

* membru în Biroul Federal al Federaţiei Române de Culturism şi Fitness (1990-1991);

* vicepreşedinte al  Federaţiei Române de Culturism şi Fitness (1992-1996);

* preşedinte al Colegiului Central al Antrenorilor din România din cadrul Federaţiei Române de Culturism şi Fitness (1997-2001);

* antrenor al loturilor naţionale de juniori şi seniori ale Federaţiei Române de Culturism şi Fitness (1991-1993);

 

Sinteza rezultatelor sportive

* 10 titluri de campion naţional la juniori, seniori, Masters (1975-2000);

* 10 titluri de  vicecampion naţional la seniori (1975-1998);

* medalie de aur la Concursul Internaţional, Oradea, 1980;

* medalie de argint la Concursul Internaţional, Moscova, 1990;

* medalie de aur la Concursul Internaţional, Bucureşti, 1992;

* medalie de argint la Campionatul Balcanic, Belgrad, 1992;

* medalie de argint la Concursul Internaţional Cupa ”Bonsist”, Sofia, 1992;

* medalie de argint la Campionatul Balcanic, Oradea, 1994;

* medalie de aur la Campionatul Balcanic, Buzău,  1995;

* campion european cu echipa României, Constanţa, 1996;

* medalie de aur la Concursul Internaţional Masters, Timişoara, 1998.

 

 Diplome de recunoaştere a meritelor sportive

* Trofeul ”Rapid Bucureşti” 1981 în cadrul unei festivităţi la clubul feroviar ca o încununare a

  rezultatelor obţinute între anii 1976-1981 sub culorile clubului Rapid;

* Diplomă de Merit din partea Federaţiei Internaţionale (I.F.B.B) pentru contribuţia adusă la dezvoltarea culturismului în România, Constanţa, 1996;

* Diplomă de Onoare acordată de Universitatea ”Lucian Blaga” Sibiu pentru contribuţia adusă la dezvoltarea sportului universitar, 1996; 

* Certificate of MERIT the International Federation of Body-Bulders, Montreal, Canada, semnat de Joe Weider preşedintele Federaţiei.

 

Sfaturi pentru tinerii sportivi

Pentru a reuși în acest sport trebuie: voinţă, răbdare şi perseverenţă. Trebuie executat antrenamentul după indicaţiile unui  antrenor, iar alimentaţia după sfaturile antrenorului şi ale medicului.

 

Copiii

* Bogdan Alexandru, n. 1980, cu mama Constanţa, director tehnic la un spital privat din Munchen;

* Radu Constantin, n. 1994, cu mama Adriana Manuela, ing. calculatoare, angajat la o firmă de soft din SUA.

 

Important!

În anul 2017 Constantin Bebeşelea este selecţionat şi inclus în primele 10 personalităţi de referinţă ale Sibiului (vezi Ioana Bărbulescu, Teodor Boantă, ”Personalităţi de referinţă ale Sibiului”, Ed. Agnos, Sibiu, 2017).

 

Am aflat din presă despre dispariţia într-un cumplit accident de circulaţie, al acestui mândru bărbat şi sportiv al Sibiului, născut în frumoasa comună Jina. Rândurile de  mai sus, fac parte dintr-o carte în pregătire, pe care am dorit să i-o înmânez personal. Condoleanţe familiei îndurerate. Dumnezeu să-l ierte!

 

Profesor Pavel Toader

comentarii
7 comentarii

Despre morti numai de bine... Dar ce mame pt. copiii lui si-a ales... Director tehnic, inginer calculatoare... Si ambele in strainatate...
29.07.2020 16:59
Regretam disparitia tragica a bunului nostru prieten,Constantin Bebeselea si transmitem sincere condoleante familiei indoliate.
Ma leaga de Bebe amintiri frumoase din vremea liceului,o prietenie care imi rascoleste sufletul.
Mi/e greu sa vorbesc despre el la timpul trecut.
I/am admirat intotdeauna perseverenta,tenacitatea si grija pentru un stil de viata sanatos.A muncit din rasputeri si fiecare succes l/a bucurat si ambitionat.Va ramane mereu in sufletul meu!
Odihna vesnica,Bebe!Imi va fi mereu dor de tine!
Carmen si Boby Grigore
29.07.2020 20:21
In articol este vorba despre meseriile copiilor, nu a mamelor.
Moni
29.07.2020 22:13
Imi pare f rau de ceea ce sa intamplat cu Bebe pt ca eu asa ii spuneam,condoleante,si multa sanatate soției sa isi revina sa se faca bine. Bebe punea suflet in ceea ce făcea,la fiecare elev în parte venea si explica ce e bine sau ce nu e bine.Si cu siguranta pt toti cei care merg la sala si l au cunoscut pe Bebe isi va aminti cu mare drag de Bebe si ne va lipsi f mult. Ma voi gândi de fiecare a Bebe si ii voi simti lipsa de fiacare dată când voi merge la sala.Dumnezu sa l odihnească!
Claudia
29.07.2020 23:10
Frumoasa cariera sportiva.Dumnezeu sa il odihneasca!.
ION
30.07.2020 13:43
Da, daca citeste de 3 ori iti dai seama ca e vorba de copii, nu de mame, desi dupa semnele de punctuatie asa s-ar intelege,
@adrian mihai: daca nu vrea sa se lege cineva de aspectele personale ale vietii, nu trebuia sa specifice si numele celor doua mame ale copiior: era suficient sa fi numit copiii si profesiile lor (asa n-ar fi fost nici confuzii).
Era admirativ faptul ca a avut asa mame pt. copii.
De fapt, un tip cu muschi atrage femeile, nu?
@moni
01.08.2020 10:23
Dumnezeu să-l ierte!
Campionii rămân campioni. Asta nu se discută.
Dar, dacă născut în 1956 era pionier în culturism, atunci Gheorghe Humă ce era, șoim al patriei?
Zorba
01.08.2020 21:40
Din aceeasi categorie
jidvei

qhouse sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia