Tribuna
(FOTO) A fost inaugurat terenul de baschet 3x3 ”Elemer Tordai”, lângă Sala ”Transilvania”
Ovidiu BOICA
3399 vizualizari
(FOTO) A fost inaugurat terenul de baschet 3x3 ”Elemer Tordai”, lângă Sala ”Transilvania”
© Vali MACREA
Zeci de copii, foști colegi, Mircea Vulc - fost jucător, antrenor și președinte al clubului sibian, autorități județene și nu în ultimul rând suporteri au participat la inaugurarea terenului de baschet 3x3 care îi poartă numele lui Elemer Tordai. Terenul de dimensiuni 15x11 metri este situat în imediata vecinătate a Sălii ”Transilvania”. ”«Toci» cred că s-ar bucura foarte tare să fie aici”, a spus, cu lacrimi în ochi, Mircea Vulc. Adrian Bibu, directorul Sălii ”Transilvania”: ”Sper ca de acolo, de sus, Elemer Tordai să zâmbească”.

 

Terenul de baschet 3x3 care-i poartă numele regretatului Elemer Tordai a fost inaugurat astăzi în prezența autorităților județene, a foștilor colegi ai lui ”Toci” și a câtorva zeci de copii, unii dintre ei juniori de la BC CSU Sibiu. Evenimentul ar fi trebuit să aibă loc chiar de Ziua Sportului, pe 6 aprilie, dar a fost amânat din cauza stării de urgență impuse de pandemia de coronavirus.
”Sper ca astăzi, de acolo, de sus, Elemer Tordai să zâmbească când vede inaugurarea acestui teren unde deja zeci, sute de copii au practicat baschetul, respectiv sportul. De ce să zâmbească? Pentru că sportul înseamnă cinste, perseverență, integritate, stăpânire de sine, fair-play”, a declarat, în deschiderea evenimentului, directorul Sălii ”Transilvania”, Adrian Bibu.
Bibu a ținut să precizeze că nu folosește inaugurarea acestui teren de baschet 3x3 pentru a câștiga capital electoral, cunoscut fiind faptul că și-a anunțat candidatura pentru Primăria Sibiului. De altfel, directorul Sălii ”Transilvania” a spus că meritele deosebite în realizarea acestui proiect nu-i aparțin.
© Vali MACREA

”Chiar dacă acest eveniment se întâmplă într-o perioadă în care există o cursă electorală, nu vreau să îl privim așa. Acest eveniment trebuia organizat pe data de 6 aprilie, când era Ziua Sportului, dar nu a putut fi organizat atunci datorită stării de urgență. Din respect pentru familia sportivului și pentru comunitatea sibiană vreau să transmit lucrul acesta. (...) Eu nu am merite decât foarte mici în totă treaba asta. Terenul acesta a fost făcut într-un stil... ardelenesc, cu răgaz, cam doi ani și jumătate s-a muncit la acest teren, și cu suflet, suflet pus de întreaga comunitate. Am stat la masă cu cei de la ”Al 6-lea Jucător”, cu cei de la CSU, cu cei de la Consiliul Județean, cu cei din Consiliul de Administrație, cu arhitecți și am ajuns cu toții la acest plan ca să putem face acest teren. Acest teren a fost făcut cu banii comunității. Consiliul Județean, prin doamna președinte Cîmpean, are meritul că i-a direcționat spre Serviciul Public ”Sala Transilvania”. Totodată, țin să mulțumesc tuturor celor care au alergat, anul trecut, la Maratonul Sibiului pentru a strânge o parte din bani pentru acest teren. Mulțumesc și Fundației Comunitare că a acceptat un astfel de proiect”, a adăugat Bibu.
 
”Toci”, dublu campion cu CSU
 
Elemer Tordai a ajuns la CSU Sibiu la vârsta de 18 ani. A fost dublu campion național cu CSU, în 1995 și 1999. A fost căpitanul echipei CSU Sibiu și component de bază al echipei naționale, în care a jucat peste 100 de meciuri. A purtat tricoul cu numărul 9, pe care echipa l-a pus la loc de cinste deasupra tribunei Sălii ”Transilvania”.
Din 2008, Elemer Tordai are dedicat un turneu care-i poartă numele. S-a retras din activitate la sfârșitul sezonului 2005/2006 și a decedat un an mai târziu. A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului.
 
”Îmi doresc ca acest teren să fie o primă sămânță care să ducă la dezvoltarea unor astfel de terenuri în tot municipiul Sibiu și în tot județul astfel încât să creem aceste caractere și generația de mâine”.
                                                                                                                 Adrian Bibu
 
Vulc, în lacrimi! ”S-ar bucura foarte tare să fie aici!”
 
Antrenorul lui Elemer Tordai de la echipa de club CSU Sibiu, Mircea Vulc, a ținut enorm de mult la legendarul jucător. Vulc a izbucnit în lacrimi în momentul în care a trebuit să vorbească despre ”Toci” și i-a invitat pe cei prezenți să țină un moment de reculegere.
© Vali MACREA

”«Toci» cred că s-ar bucura foarte tare să fie aici, să vadă copiii care au fost lăsați la baschet. Prin ceea ce a făcut el pe teren și în afara terenului, a făcut ca baschetul, echipa noastră, să fie iubită astăzi. Din păcate, a plecat prea repede dintre noi. Probabil Dumnezeu îi ia pe cei mai buni. Vreau să le mulțumesc celor care au amenajat acest teren de baschet și celor care au fost de acor să-i dea numele lui Elemer Tordai”, a spus Vulc.
 
Teren unic în Sibiu
 
Terenul ”Elemer Tordai” este realizat de Serviciul Public ”Sala Transilvania” la standarde FIBA. Are o suprafață demontabilă modulară cu dimensiunea de 15x11 metri. Suprafața de joc este una specială, de tipul gerflor, și a fost importată din Statele Unite ale Americii, fiind unica suprafață de joc de acest tip din județul Sibiu. Terenul este prevăzut cu un singur inel de baschet, cu instalație de nocturnă, o cameră de supraveghere și una pentru transmisiuni livestreaming, cu două bănci de rezerve și o gradenă pentru spectatori cu o capacitate de 60 de locuri. De asemenea, terenul este prevăzut cu încărcătoare wi-fi pentru telefoanele mobile și cu un podium de premiere.
 
Daniela Cîmpean: ”Inspiră și generațiile viitoare”
 
Președintele Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, a vorbit, cu această ocazie, despre solitaritatea sibiană care s-a făcut resimțită și în realizarea acestui proiect. Cîmpean a dezvăluit că ideea realizării acestui teren de baschet 3x3 i-a aparținut lui Adrian Bibu.
© Vali MACREA

”Când spun Sibiu (...), spun solidaritate și suflet în ceea ce se realizează. Am simțit mai mult ca oricând această solidaritate sibiană în ultima perioadă, pe care nu ne-am dorit-o niciunii. Astăzi, această solidaritate sibiană se exprimă în mod fericit și în cadrul acestui eveniment. Acest teren, la standardele pe care le vedeți, nu ar fi putut fi realizat dacă, pe lângă eforturile autorităților județene, nu ar fi venit, în plus, eforturile comunității sibiene, care vine și completează fondurile necesare realizării în această formă a acestui teren de baschet. Ideea a pornit de la directorul Sălii ”Transilvania” de a avea cât mai multe spații în care să se practice sportul. (...) Adrian Bibu ne-a propus ca terenul să fie un omagiu adus unui iubit baschetbalist sibian, lui Elemer Tordai. Acest lucru a fost primit fără nicio ezitare din partea tuturor, mai ales că Elemer Tordai a inspirat și a impus dragostea pentru baschetul sibian în rândul multor generații. Și iată că ne inspiră și după ce nu mai este. Prin numele pe care îl poartă acest teren, prin imaginea pe care cei care vin aici o văd, inspiră și generațiile viitoare”, a spus Daniela Cîmpean.
 
Tordai 3D
 
Cu această ocazie a fost descoperită imaginea tridimensională cu Elemer Tordai.
Pânza care a acoperit imaginea va fi utilizată pentru confecționarea a 80-90 de tricouri pentru tinerii baschetbaliști sibieni. Tricourile vor purta înscrisurile terenului ”Elemer Tordai”.
 
Florin Iacob, ”Al 6-lea Jucător: ”Pentru noi, suporterii, terenul are dublă însemnătate”
 
Liderul galeriei lui BC CSU Sibiu și membru al asociației suporterilor, ”Al 6-lea Jucător”; Florin Iacob, a reamintit că, pe locul unde este amplasat acum terenul ”Elemer Tordai”, până nu demult era o terasă, iar coșurile de baschet din apropiere au dispărut.
”Pe locul acesta erau patru panouri de baschet care, în momentul în care s-a construit aici o crâșmă, ele au dispărut. Terenul acesta, pentru noi (n.a. suporterii) are dublă însemnătate. În primul rând, pentru că Sibiul duce o enormă lipsă de terenuri de sport, iar în al doilea rând, și poate e cel mai important pentru noi, poartă numele lui ”Toci”. Dacă vreți să vedeți cât de iubit e baschetul în Sibiu, puneți un panou în orice colț al străzilor și o să vedeți că, de dimineața și până seara, dacă o să îi puneți și-un bec chiar și noaptea se va juca baschet. Baschetul e foarte iubit și e păcat să nu-l ajutăm să meargă mai departe”.
 
 
© Vali MACREA
© Vali MACREA
© Vali MACREA
© Vali MACREA
© Vali MACREA
© Vali MACREA
© Vali MACREA
© Vali MACREA
© Vali MACREA
© Vali MACREA
© Vali MACREA
© Vali MACREA
© Vali MACREA
© Vali MACREA
© Vali MACREA
© Vali MACREA
© Vali MACREA
© Vali MACREA

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

Transportul Public Sibiu

Comunicat de presa

Comunicat de presa

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Tursib S.A
Sibiu Blues Nights 1st Edition
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA