La mai bine de două decenii de la dispariția de pe scena fotbalului românesc, FC Inter revine la viață. Legendarul club sibian a ajuns în mâinile părintelui AFC Hermannstadt, Teodor Birț, cel care i-a dus pe ”alb-roșii” din Liga a IV-a până în primul eșalon și în finala Cupei României.
Birț a vorbit despre experiența acumulată în perioada în care a condus-o pe FC Hermannstadt, exeriență pe care își dorește să o pună în practică acum la FC Inter. Totodată, Birț a dezvăluit că un rol important în viața Interului o vor avea suporterii, dorindu-și să implementeze un sistem de genul DDB-ului.
- După despărțirea de FC Hermannstadt nu ați putut sta prea mult departe de fotbal. Când v-ați decis să reveniți în fenomen?
- În momentul în care am părăsit clubul FC Hermannstadt - club pe care eu l-am înființat și pe care, în numai 3 ani, împreună cu echipa mea din staff, cu antrenorii și jucătorii l-am dus din eșalonul județean până în Liga 1, perioadă în care am fost atât de aproape de a aduce primul trofeu al Cupei României din istoria fotbalului sibian - mi-am dat seama că îmi lipsește ceva. Eram infectat cu ”microbul” fotbalului, un ”microb” poate la fel de periculos ca cel care ne-a schimbat atât de mult viața în ultimul an, coronavirusul. Din primele ore de după despărțirea de Hermannstadt mi-am dorit să fac tot posibilul pentru a mă întoarce în fenoment, cum se spune, în fotbalul sibian, în special, iar odată ce toate lucrurile vor fi puse la punct, vor merge ca unse, cum se spune, și în cel național, la cel mai înalt nivel.
- Ați avut vreo motivație anume, sau pur și simplu este vorba de a demonstra că ați fost nedrept marginalizat la Hermannstadt?
- Nu mă gândesc la așa ceva, ar însemna să mă încarc peste limită cu anumite chestii de ordin negativ. Sunt un tip pozitiv, întotdeauna am încercat să fac numai lucruri bune, pozitive, constructive... Sunt conștient că fotbalul sibian merită o soartă mai bună, sunt conștient că se poate mai mult decât atât, nu m-aș fi mulțumit niciodată cu gândul că Sibiul are o echipă de Liga 1 și-atât, fără să mă gândesc la performanță. Sibiul va avea în curând un stadion la standardele europene, așa că Sibiul merită să aibă o echipă de fotbal pe măsură.
”Suntem pregătiți pentru o nouă provocare”
- FC Inter va pleca din eșalonul județean, din câte am înțeles, în vreme ce FC Hermannstadt e deja de trei sezoane în Liga 1, în momentul de față. Nu vă temeți că Interul nu va reuși să îi ia fața lui Hermannstadt?
- Despre Hermannstadt nu aș vrea să mai vorbesc. Am pus bazele acelui proiect, am obținut destule performanțe cu el, fiecare rezultat m-a bucurat, fiecare performanță, salturile consecutive de la Liga a IV-a la Liga 1 și finala de Cupa României m-au întinerit cu câte un an, metaforic vorbind, dar a venit momentul să spun ”Stop!”
Revenind la Inter... Întotdeauna am fost ferm convins, am fost conștient că fotbalul sibian merită mai mult decât am reușit să realizez. Probabil, în timp, împreună cu echipa mea, am fi reușit să facem performanță în Liga 1 și cu Hermannstadt... Spuneam că fotbalul sibian merită mult mai mult decât ceea ce reprezintă în momentul de față. Pornind la un nou drum cu FC Inter, deja există o mare provocare. FC Inter a activat aproape 10 sezoane în prima divizie, a câștigat Cupa Balcanică... Numele de Inter ne obligă și, în mod normal, dacă ne-am asumat ducerea mai departe a acestui nume sfânt pentru fotbalul sibian, să ajungem la performanțe mai mari decât acestea. Suntem conștienți că e mult mai greu decât în momentul în care am decis să punem bazele AFC Hermannstadt, dar suntem pregătiți pentru o nouă provocare, iar dacă ținem cont de performanțele din trecut și de experiența acumulată între timp, cred că vom reuși să redăm Interului strălucirea de altădată cel puțin, iar asta în scurt timp, nu așteptând mulți ani de-acum încolo.
- Deci vorbim despre ”microbul” fotbalului sibian, sau despre o nouă provocare?
- Sibiul merită mai mult de-atât, o echipă în Liga 1, Sibiul are nevoie de o echipă care să facă performanță în Liga 1, iar mai apoi, să iasă în Europa. Dar, nu numai Sibiul, ca oraș care a fost cândva Capitală Culturală Europeană, care a fost capul de afiș al culturii europene, de fapt nu numai al culturii, are nevoie de așa ceva, suporterii fotbalului sibian au nevoie de așa ceva. Sibiul și suporterii acestui nobil sport merită să aibă parte de un fotbal de calitate și de performanțe pe măsură. Eu, la rândul meu, mai am multe de făcut în fotbal! Eram dator și, pentru cei care au fost alături de mine și au suferit la fel de mult de despărțirea de Hermannstadt, trebuia să fac pasul acesta.
- Cei care au fost alături de dumneavoastră... La cine vă referiți?
- În primul rând, vorbim despre unii oameni care mi-au fost loiali pe vremea când eram la FC Hermannstadt. În primul rând, vorbim despre Marius Lungu, un om deosebit, practic mâna mea dreaptă. Mai sunt Vasilică Armenean, un om de o deosebită calitate, dar și unii oameni de afaceri pe care m-am putut baza în trecut la FC Hermannstadt și care țin cu tot dinadinsul să pună umărul la succesul acestui nou proiect extrem de îndrăzneț.
- Altădată ați optat pentru FC Hermannstadt, un nume neobișnuit. Acum ați lovit drept la țintă, Interul având un imens capital de imagine prin performanțele reușite, cele mai mari din fotbalul de pe Cibin. Cum v-a venit ideea de a renaște Interul?
- Înainte de a răspunde la această întrebare, dați-mi voie să lămuresc anumite lucruri. Am mai fost întrebat, în trecut, de ce Hermannstadt și nu un nume mai apropiat de fotbalul sibian. Aceea a fost decizia luată la momentul respectiv, pentru că, pentru a prelua numele unei anumite echipe din trecut era nevoie de un foarte mare efort la toate nivelurile, mai ales administrativ și logistic, era destul de greu, de fapt nu destul de greu, era foarte greu. După ce am acumulat o anumită experiență în fotbal, dar mai ales impulsionat de anumiți oameni care au scris istorie pentru acest oraș, am decis că e momentul să fac toate eforturile, de fapt nu numai eu, ci întreg staff-ul meu, să reînviem Interul. Considerăm că suporterii maturi din orașul nostru, cel care a trăit atâtea bucurii pe vremea Interului, dar și cei mai tineri, care au citit sau au auzit de performanțele ”bleu-albaștrilor”, merită să facem toate aceste eforturi pentru a o readuce la viață pe FC Inter.
”Interul este ca Politehnica pentru Timișoara, ca Universitatea pentru Cluj, ca Rapidul pentru Giulești”
- Au existat piedici în demersul de a obține numele Interului?
- Sigur că da, au existat destule obstacole, dar a meritat să ne zdrobim atât de mult pentru a avea posibitatea de a relua o istorie ce părea la un moment dat iremediabil pierdută. Interul este ca Politehnica pentru Timișoara, ca Universitatea pentru Cluj, ca Rapidul pentru Giulești... Exemplele sunt multe! Da, nu a fost ușor să ducem mai departe Interul, eforturile au fost mari, dar deja satisfacția e mare, iar dacă performanțele vor apărea, așa cum ne-am planificat, vă dați seama, satisfacția va fi URIAȘĂ!
- Știm că sunteți un admirator al lui Dinamo, iar FC Hermannstadt a pornit la drum cu culorile alb și roșu pe echipament. Schimbare de echipament și pentru legendarul FC Inter?
- Nu, nici nu se pune problema! FC Inter va avea culorile oficiale bleu și albastru, ca în trecut. În plus, încercăm să reproducem unele echipamente sportive pe care Interul le-a avut în trecut. Echipamentele vor fi gata în câteva zile.
- Cum e cu palmaresul? Vorbim totuși de un trofeu al Cupei Balcanice...
- În ciuda tuturor eforturilor depuse, nu am găsit palmaresul, nu e la nimeni! Nu știm unde este! Mai mult, celelalte entități sportive care au folosit acest nume au fost dizolvate de administrația fiscală! Astfel încât, la acest moment, singura variantă este aceea de a obține în instanță palmaresul Interului!
- Ați avut de-a face cu Interul în trecut?
- Direct, nu! Am fost suporter al acestei echipe, m-am bucurat enorm de fiecare victorie a Interului, iar la înfrângeri eram trist. Am cunoscut câțiva foști jucători ai Interului între timp, jucători care au scris istorie pentru FC Inter și care ne sunt prin preajmă. Mă leagă o prietenie deosebită cu domnul Viorel Hizo, unul dintre cei mai experientați antrenori care au activat în Liga 1 și care mai are multe de spus, multe povețe pentru cei din fotbalul sibian.
- Teodor Birț nu e de ajuns. Care vă sunt colaboratorii în acest măreț proiect de a readuce Interul pe scena fotbalului românesc?
- În primul rând, cei care au fost alături de mine în celălalt proiect, AFC Hermannstadt! În al doilea rând câteva, persoane noi, parte dintre ei foști jucători de fotbal din Sibiu! Și nu în ultimul rând publicul minunat din Sibiu! Voi încerca să stăm aproape și de gloriile din fotbalul sibian, mai ales de Viorel Hizo!
- Anul acesta, pandemia de Covid-19 a anulat campionatul Ligii a IV-a, unde voiați să înscrieți echipa. Ce ați făcut cu echipa în perioada asta?
- Am decis să pornim de jos, respectiv din Liga a IV-a! Am reușit să formăm echipa, am început pregătirea și sperăm, indiferent de ce va urma din vară, să evoluăm în Liga 3 în sezonul viitor.
Călin Trohin pe bancă
- Pe cine ați numit antrenor?
- Antrenor principal este Călin Trohin. Este o persoană pe care o cunosc de foarte mulț ani, un profesionist. Am mare încredere în el.
- Iar jucătorii?
- Jucătorii sunt localnici. Am reușit să aducem la echipă atât jucători cu experiență la acest nivel, care au, cum se spune, în picioare multe meciuri la nivelul Ligii a IV-a și Ligii 3, care au jucat în trecut și baraje pentru promovarea în Liga 3, dar și câțiva tineri de perspectivă. Am mare îcredere, așa cum am mai spus, atât în Călin (n.a. Trohin), cât și în acești jucători.
- Ce vă propuneți cu noul Inter?
- Cu toții ne dorim să le oferim suporterilor fotbalului sibian cât mai multe momente de bucurie. În plan sportiv, chiar dacă pornim de jos,ne-am propus să repetăm cu FC Inter ceea ce am reușit cu FC Hermannstadt, respectiv promovarea an de an până în Liga 1, iar acolo să ne menținem, în prima parte departe de zona de jos a clasamentului, apoi să atacăm play-off-ul. Am învățat multe din experiența trecută, iar acum sunt convins că nu vom mai repeta greșelile făcute cu câțiva ani mai înainte. Nu în ultimul rând, vom urmări promovarea tinerilor fotbaliști din Sibiu, pentru că FC Inter va fi și de data aceasta echipa sibienilor.
- Dintre foștii jucători de la FC Hermannstadt și-au manifestat vreunii intenția de a vi se alătura proiectului dumneavoastră?
- Da, sunt câțiva! Staff-ul tehnic va fi completat cu fostul jucător al Interului, Ilie Banciu, iar din staff-ul administrativ face parte și Nicolae Grigore, cel pe care suporterii îl știu de ”Gore”. Le mulțumesc și pe această cale că au acceptat propunerea noastră și sper să avem o colaborare de lungă durată, o colaborare fructuoasă. Și Sandu Boar, fostul fundaș de fier al Interului, este unul dintre cei cu care mă sfătuiesc. Am purtat discuții și cu domnul Viorel Hizo. Sper ca experiența domniei sale și dragostea pentru fotbalul sibian să fie un atu important pentru FC Inter. Cu timpul, vor mai apărea și alți foști interiști în jurul echipei noastre.
- FC Inter era o echipă foarte iubită de suporterii sibieni. Vor face parte din noua ”familie FC Inter”?
- Cu siguranță! Este unul din obiectivele acestui club! În scurt timp, toți cei care doresc să se alăture proiectului nostru o vor putea face! Avem un proiect ambițios, transparent și sunt convins că vom reuși împreună! Forța unei echipe este dată în mare măsură și de suporteri! O echipă care nu suporteri este săracă din toate punctele de vedere!
- Un mesaj pentru suporterii sibieni?
- Să aibă încredere în noi! Am readus fotbalul de primă ligă în Sibiu, în numai 3 ani! Am jucat o finală de Cupa României din postura de echipă din eșalonul secund! Vom avea un stadion nou, trebuie să avem și fotbal de calitate! Am arătat că se poate, am demonstrat că știm cum trebuie făcut pentru a ajunge acolo, sus, în elită, și împreună cu iubitorii fotbalului din Sibiu putem construi ceva durabil! Pentru mine, fotbalul nu este o afacere, îl iubesc și vreau ca Sibiul să se bucure de fotbal.