Tribuna
Dan Magoș, Sibiu Rally Team: ”Avem planuri îndrăznețe pentru 2020”
Dan Magoș, Sibiu Rally Team: ”Avem planuri îndrăznețe pentru 2020”
Pentru sportivii Sibiu Rally Team, amânarea sezonului, provocată de Covid-19, le-a dat puțin peste cap pregătirile. ”Așteptam cu interes primele curse după pauza de iarnă destul de lungă, dar - într-un fel - tot răul spre bine, mai avem puțină vreme pentru ultimele reglaje, pentru câteva teste”, spune coordonatorul proiectului, Dan Magoș. Magoș a vorbit, într-un interviu pentru Tribuna, despre aniversarea primilor 10 ani din istoria clubului, despre realizările și dezamăgirile din toți acești ani, despre legislația în vigoare în domeniul motorsportului și, bineînțeles, despre planurile de viitor.

 

- Ați sărbătorit, în 2019, 10 ani de la înființare. Cum le-a mers celor de la Sibiu Rally Team în această perioadă?

- În primul rând, vreau să vă mulțumesc pentru sprijinul și pentru interesul acordat de-a lungul celor 10 ani atât mie personal, cât și echipei. Au fost 10 ani deosebit de solicitanți. Am pornit la drum în pragul unei crize economice care s-a reflectat și în activitatea de debut. Totuși, cu sprijinul prietenilor și al partenerilor, am reușit să dezvoltăm un proiect care, la ora bilanțului, se prezintă astfel: 35 sportivi legitimați, 5 secții sportive - automobilism, karting, schi, tenis și motocislism - din care 4 sunt active, inclusiv cu afiliere la federațiile de profil. De asemenea, rezultatele obținute de sportivii noștri au ”crescut” de la un an la altul. Am plecat la drum, în 2009, cu un obiectiv foarte clar, acela de a încerca să susținem micii performeri. După o decadă, ne putem lăuda cu juniorii noștri atât la karting, cât și la schi sau la tenis. Prefer să evit să dau nume, tocmai pentru a nu uita pe cineva. Toți cei mici sunt sportivi excepționali de mare perspectivă. Și fiindcă cred că am realizat la momentul respectiv o premieră, nu pot să trec cu vederea campania de strângere de fonduri, alături de Asociația Baby Care, acțiune desfășurată cu ocazia Raliului Sibiului 2012, când la standul echipei din Piața Mare s-au vândut tricouri personalizate, iar banii strânși au ajutat copiii prematuri. A fost frumos!

 

- Ați amintit, în mare, realizările din această perioadă, dar cu siguranță au fost și momente mai puțin plăcute, ați avut de înfruntat și greutăți...

- Bineînțeles! Ca în orice activitate, nu totul este roz și frumos. Cred că obstacolele cele mai mari le-am întâmpinat în strângerea bugetelor necesare participării la diferite competiții atât în țară, cât și în străinătate. Nu de puține ori am venit cu bani de acasă, cum se spune, atât eu, cât și ceilalți colegi ai mei. Cred în continuare că trebuie urgent schimbat cadrul legislativ legat de sponsorizare sau de publicitate. Fiindcă noi, sportivii, suntem niște panouri publicitare ambulante, care ducem sigla sau însemnele partenerilor pe probele speciale, pe terenurile de tenis, pe pârtia de schi sau pe circutul de karting. O neîmplinire a mea a fost și este cea legată de susținerea valorilor, nu neapărat a celor sportive, ci a copiilor cu rezultate excelente, dar cu posibilități materiale reduse. Ne-am tot propus asta, dar din aceleași motive financiare nu am reușit să relizăm  mare parte din acest lucru. Poate, în 220, vom reuși mai mult în acest sens.

 

- Și fiindcă tot ai amintit de legislație, din câte știm ești unul dintre vechii administratori de sport din Sibiu. Ai fost, vreme de peste 15 ani, în cadrul unui club departamental, CSM Sibiu, pe lângă cei 10 ani petrecuți în cadrul clubului privat Sibiu Rally Team. Ce crezi că-i lipsește sportului sibian pentru a revenit acolo unde a fost odată, cu rezultate notabile pe plan național și chiar internațional?

- Într-adevăr am fost o lungă perioadă de timp coordonatorul secțiilor sportive din cadrul unui club finanțat din bani publici. Au fost ani frumoși, în care performanțele au fost notabile, munca antrenorilor și sportivilor a fost răsplătită, iar clubul și-a reluat, după mulți ani, și atributul de organizator de competiții de anvergură. Să știți că publicul larg este dornic să vină la un concurs de sărituri peste obstacole, la gale de box, la meciuri de volei sau de handbal,ori la concursuri de sărituri în apă. Ce se întâmplă în momentul de față acolo, la clubul respectiv, este inadmisibil. Mă opresc aici cu acest subiect, nu vreau să spun mai multe. Sportul nu va reuși să revină acolo unde a fost odată decât prin politici clare și coerente.

Multă lume zice că nu sunt bani suficienți în sport. Eu întotdeauna am susținut că bani sunt, dar nu sunt bine gestionați. Colaborarea între ministere, între cluburi depatamentale și autoritățile locale lipsește cu desăvârșire. Am făcut parte la un moment dat dintr-o comisie constituită la nivelul Ministerului Tineretului și Sportului ce avea obiectiv principal descentralizarea. Au fost multe întâlniri care s-au finalizat cu propuneri de acte normative coerente și în intersul sportului. Când un asemenea act normativ a fost publicat pe site-ul MTS, a fost complet trunchiat. Cred că trebuie să ne întoarcem la sportul de masă și, în mod special, la orele de sport adevărate în școli. Acolo este baza! Vă dau un exemplu. Sibiul este recunoscut în lumea sporturilor de iarnă. Păltinișul a dat campioni de seamă la schi. Le povesteam micilor schiori cum erau cantonametele la cabana Șoimii și nu le venea să creadă. Acum, se antrenează pe o pârtie care numai pentru performanță nu este bună, cealaltă pârtie nefiind pregătită corespunzător și uite-așa, în momentul când sportivii merg la concursuri pe pârtii adevarăte, pornesc cu un mare handicap. Cred că exemplul de mai devreme este elecvent pentru situația actuală. Îmbucurător este faptul că administrațiile locale reușesc totuși să susțină performanța, dar în mod special în sportul de masă. Sibiul este un exemplu în acest sens. Atât Primăria, cât și Consiliul Județean alocă fonduri importante cluburilor.

 

- Planuri de viitor?

- În filmul de prezentare realizat cu ocazia celor 10 ani, la final era scris ”Ne revedem în 2029!”. Vom încerca să dezvoltăm activitățile desfășurate, să le diversificăm și să încercăm să ne impunem mai ales cu tinerii noștri, fiindcă ei sunt viitorul clubului. Concret, pentru anul 2020, ne propunem să participăm la secțiunea Balkan Trophy din cadrul European Rally Trophy, cu obiectivul de a ne clasa pe podium la clasa mașinilor de producție și să participăm la Central European Rotax Max Challenge la karting. De asemenea, țintim titlul național cu echipa rla Rally 2 și multe alte proiecte. Dar, în primul rând, dorim să atragem în continuare parteneri care să ne fie alături. Colaborarea cu două companii de prestigiu din Sibiu, IFM Electronic - IFM Efector și Matec CNC Tehnik, este deja una de tradiție și îndelungată. Cred că eceste colaborări pot fi exemplu și pentru alți posibili parteneri. De asemenea, Primăria Sibiu și Consiliul Județean Sibiu ne-au fost și sperăm să ne fie alături în continuare.

 

 







comentarii
1 comentarii

Daca mai traim si scapam de pandemie...
20.03.2020 21:19
Din aceeasi categorie
Pistele pentru biciclete

Medialcare24

Targul de Craciun

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA