Tribuna
CSU Atlassib - BC Mureş 86-76: "Ăla micu'" s-a făcut mare
Ovidiu BOICA
3478 vizualizari
CSU Atlassib - BC Mureş 86-76:
CSU nu mai e cam de multicică vreme echipa pe care să o consideri învinsă chiar şi dacă nu te prezinţi la meci. Sibienii aveau însă de luptat cu un complex, "complexul Mureş". Sâmbătă seara, baschetbaliştii lui Dan Fleşeriu au spart gheaţa. Imnul naţional pare să-i fi trezit la viaţă: "Acum, ori niciodată...".
Sibienii au întrerupt, sâmbătă seara, seria de victorii a Mureşului în duelul direct. Jucătorii lui Dan Fleşeriu au încheiat meciul - al şaselea din acest sezon cu BC Mureş - în avantaj, +10. Succesul "studenţilor" noştri e cu atât mai preţios cu cât el a fost obţinut practic cu doi absenţi de marcă, Popa Calotă nici măcar nedezechipându-se, iar Harrison intrând doar când trebuia odihnit Paul.
 
Trecutul: 5 din 5 pentru Mureş
Vă mai aduceţi aminte de jocurile copilăriei? De-a v-aţi ascunselea... Întotdeauna exista, în gaşca de la bloc, ăla micu', pe care-l prosteau restul să pună primul capul. Trecea o tură, treceau două, cinci, iar sărmanul puşti tot el era cel nevoit să pună capul la stâlp, să numere pân' la o sută şi să pornească după aia în căutarea celorlalţi.
"Ăla micu'" înaintea sezonului era Sibiul. Cu un buget net inferior Mureşului şi un lot schimbat din temelii, fără vedete, fără nume consacrate, cu Octavian Popa Calotă uns la rang de căpitan, fiind cel mai experimentat jucător, CSU pornea cu şansa a doua înaintea "dublei" din Cupa României. De fapt, "galben-albaştrii" au folosit cele două jocuri pentru a pune la punct ultimele detalii în vederea bătăliilor cu adevărat importante, din campionat. Eşecurile din competiţia KO nu au fost dureroase. A urmat al treilea test cu echipa din Tg. Mureş, în campionat, la Sibiu. Trupa lui Prakuraitis a pus suficiente puncte înaintea "galben-albaştrilor" în primele trei sferturi încât să aibă un final liniştit. Sibienii au avut o revenire spectaculoasă în ultimele 10 minute şi, dacă meciul ar mai fi durat vreo 20-30 de secunde, cu siguranţă ar fi reuşit să câştige. S-a terminat 99-98 pentru Mureş, dar "studenţii" noştri reuşeau să atragă deja privirile asupra lor. Returul a fost mai lejer pentru mureşeni. S-a jucat în ajunul... Ajunului Crăciunului, dar Moş Crăciun n-a mai ajuns şi sub bradul sibienilor.

Sibienii au avut o nouă ocazie de a sparge gheaţa cu Mureşul în urmă cu o lună, dar nici de data asta n-a fost să fie. Echipa lui Prakuraitis s-a impus încă o dată şi un lucru era clar, ai noştri sufereau de "complexul Mureş".
 
Prezentul: "Acum, ori niciodată!"
E sâmbătă seara şi probabil ultima şansă pentru baschetbaliiştii lui Dan Fleşeriu să depăşească bariera asta, să treacă de pragul ăsta psihologic. E ajunul Paştelui
catolicilor, dar tribunele "Transilvaniei" sunt umplute până la refuz încă o dată. Atmosferă de sărbătoare, muzica bubuie în boxe, de-abia de înţelegi om cu persoană. Pe parchet, în jumătatea "galben-albaştrilor", încălzirea curge bine, jucătorii sunt cu zâmbetul pe buze. La prezentare, reintră în teren cu pumnii încleştaţi. Se cântă imnul. Dominique, de pe parchet; fanii, din tribune.
"Acum, ori niciodată...". Versul din imn, cântat de 2000 de fani, devine motto în rândul sibienilor. Acum e momentul primei victorii cu Mureşul.
Cu toate astea, debutul jocului e anost, cu inexactităţi de ambele părţi. Cele două echipe au nevoie de două minute şi jumătate să înscrie primele puncte. Primii o fac mureşenii, prin Barro, de la linia de "libere". Will Paul l-a căpăcit pe şeptarul oaspeţilor, dar arbitrii au văzut altceva. Ai zice că fiecare e cu frâna de mână trasă.
Gilbert se ţine de glume, îi pasează cu spatele lui Mijajlovic pentru un coş de trei, dar trimite prea sus şi mingea iese în aut. De trei îi intră, în cele din urmă, lui Gilbert, apoi Vlad Tincu îşi aduce aminte de meciul cu Steaua, când a dat 6 din 8 din afara semicercului (6-1). Tot el mai înscrie încă una de 3 puncte, apoi încearcă să-i aşeze mingea pentru alley-oop lui Hardy, însă serviciul e prea în faţă.

După time-out-ul cerut de Prakuraitis, mureşenii prind culoare în obraji. Barro pătrunde nestingherit pe centru şi dă slam cu stânga. Egal 12 şi mai e un minut până la prima pauză. E rândul lui Fleşeriu să-şi cheme jucătorii la margine. Jocul se reia şi Lalovic readuce Sibiul în avantaj, dar nu pentru multe secunde, pentru că lui Mohammed îi intră aruncarea din spatele semicercului. Tincu şi Gilbert nu se înţeleg, se mai scurge un atac al Sibiului, iar în ultima secundă Barro apare de nicăieri în spaţiul de trei secunde şi face 17-14. Pauză!
 
Primele semne ale revenirii
Pe fruntea lui Fleşeriu mai apare o cută. Un rid în plus! Harrison e nerefăcut complet, Calotă nici măcar nu s-a dezechipat, iar Mijajlovic acuză o accidentare la spate încă din primul minut, dar continuă să joace. Dacă n-ai şti, n-ai spune că suferă.
Gilbert scutură plasa, în debutul actului secund, cu o aruncare de trei. Tincu îl imită şi Sibiul preia încă o dată frâiele (20-19).Gilbert îşi derutează încă o dată adversarii cu o pasă... cu cifru, dar Mijajlovic are ghinion, in and out de la distanţă. Hardy îşi trece în cont primele puncte din meci, iar Sibiul ajunge la 24-19. Intră Cioacătă - Tincu trebuie odihnit - dar nu e în ziua lui cea mai bună. Oaspeţii egalează la 24, dar Gilbert şi Cioacătă sunt oamenii cu replica, încă două "treiţe" pentru CSU: 30-24!
Chiar putem bate Mureşul! Mohammed atacă direct coşul, dar nu poate trece de Lalovic şi îl dărâmă pur şi simplu. Scott, pe contraatac, trebuie să îndeplinească o simplă formalitate, dar comite "paşi". Hardy, în schimb, înscrie printr-un slam din manualul de baschet şi aruncă tribunele în aer.
Mijajlovic nu putea lipsi de pe lista marcatorilor de trei puncte (39-32) şi tot el încheie prima repriză, în ultima secundă (43-35). Nu-i deloc rău!
 
Spectacol pe parchet
Repriza secundă începe la fel ca prima, cu greşeli. Pustahvar, fostul jucător al Mediaşului, scapă mingea în aut, apoi Will Paul o pierde, la primul atac al Sibiului, şi plonjează ca în bazin, în speranţa unei recuperări, dar se alege doar cu un fault, al treilea. Tincu are ghinion, in and out de trei puncte, la fel Will Paul, iar Gilbert se încăpăţânează să ducă de unul singur atacul, în loc să scoată pentru aruncarea de trei, fie la Paul, fie la Tincu, şi pierde balonul.

Gilbert e chitit pe pasele surpriză. Aşa îl găseşte pe Hardy, care mai adaugă un slam spectaculos la colecţie. Tot Hardy pătrunde cu eleganţă, ca prin brânză, prin apărarea Mureşului şi depune mingea în coş (47-41). Şi, tot Hardy poate duce diferenţa pentru prima dată la 10 puncte, dar calcă semicercul (52-43).
Dacă n-a făcut-o Hardy, o reuşeşte Tincu. Românul înscrie din afara semicercului (57-45) şi Prakuraitis cere time-out, dar are probleme să se înţeleagă cu jucătorii săi pentru că announcer-ul sălii e în delir: "Vlaaaaaad Tiiiiincu!".
"Lalo" vrea să fie şi el primit în rândul membrilor clubului celor cu reuşite de trei puncte, dar ratează. La următorul atac, sârbul schimbă poziţia în teren şi da, reuşeşte, stabilind scorul la finalul sfertului trei: 62-47.
 
Aproape 20 de puncte
Sibienii au 15 puncte avantaj înaintea ultimelor 10 minute, dar nu-şi pot scoate din minte cele 5 înfrângeri cu Mureşul. Hardy începe perioada cu un nou slam. Diferenţa de pe tabelă creşte, Gilbert o fixează la aproape 20 de puncte (70-51). Mingea circulă cu rapiditate dintr-o parte într-alta, pe semicerc, la fiecare atac al Sibiului, se pregăteşte aruncarea de trei, dar Lalovic e fluierat în trei secunde. Hardy îl întoarce pe toate părţile, ca pe clătită, pe Barro, dar aruncă strâmb. Se revanşează cu încă un slam ce provoacă isterie în tribune.
Will Paul şi Gilbert au câte 4 "faule", dar Fleşeriu e nevoit să-i ţină pe teren, mai ales că Mureşul s-a apropiat la 7 puncte (79-72) şi mai e un minut şi jumătate din meci. Finalul nu mai aduce nicio surpriză. Sibiul se impune la o diferenţă de 10 puncte.
 
În loc de concluzie
"Ăla micu'" s-a făcut mare. Nu mai pune numai el capul la jocul de-a v-aţi ascunselea, ba - mai mult - ştie şi să se facă respectat între copiii de la bloc.

În ceea ce-i priveşte pe baschetbaliştii sibieni, aceştia au mai doborât o barieră. Odată "complexul" Mureş depăşit, dintre echipele mari sibienii ai au de îngenuncheat doar Oradea. Asta însă mai e posibil numai în play-off. E bine şi-atunci!
 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

Medialcare24

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA