Continental
Tribuna
Claudiu Muntean: ”CSU e total schimbată în ultimii ani!” Ce șanse le dă sibienilor pentru un nou titlu național... + Coronavirusul în Canada
Ovidiu BOICA
2194 vizualizari
Claudiu Muntean: ”CSU e total schimbată în ultimii ani!” Ce șanse le dă sibienilor pentru un nou titlu național... + Coronavirusul în Canada
Claudiu Muntean rămâne un jucător emblematic pentru baschetul sibian. ”Lunetistul” i-a fascinat pe fanii ”galben-albaștrilor” în anii '90 prin prestațiile sale, cu driblinguri de efect, pase geniale, dar mai ales reușitele din spatele semicercului. ”Dom' Profesor” - cum era cunoscut în rândul fanilor (și nu numai) a contribuit prin reușitele sale la cele două titluri cucerite de CSU - singurele, de altfel - din 1995 și 1999.

 

Stabilit de ani buni în Canada, Claudiu Muntean urmărește de la distanță evoluțiile ”vulturilor” și, ori de câte ori revine acasă, în concediu, se reîntâlnește cu foștii colegi, depănând amintiri din urmă cu trei decenii și chiar participând la uele jocuri amicale, de aducere aminte cum a fost cel din 2015, din Sala ”Transilvania”, moment care a marcat două decenii de la primul titlu naționl cucerit de CSU.

Din Canada, ”Dom' Profesor” a vorbit, în exclusivitate pentru săptămânalul Tribuna Sporturilor, despre coronavirus, baschetul sibian din urmă cu peste două decenii, dar și cel din zilele noastre, și le-a transmis un mesaj fanilor lui CSU: ”M-aș bucura alături de voi pentru un nou titlu!”.

 

- Sunt sigur că urmărești baschetul românesc, chiar dacă ești la atât de are depărtare. Cum ți se pare că a evoluat CSU în ultimele sezoane?

- Din ce am văzut, CSU e total schimbată în ultimii ani, datorită și faptului că sunt alte vremuri. Am văzut mai mult marketing, se lucrează la imagine, jucătorii sunt reprezentați de impresari, deci nu putem compara perioada de acum cu cea în care activam eu acolo. Nu se poate compara nici ca joc, pentru că acum jocul e mult mai fizic, mult mai atletic, asta și datorită jucătorilor străini, în special.

- În sezonul precedent, CSU a câștigat Cupa României și a jucat finala Ligii Naționale. Te așteptai la un an atât de bun?

- Pot spune că, în opinia mea, sibienii au avut un sezon bun, au câștigat în premieră Cupa României. I-am felicitat personal pentru asta. Cu ceva mai multă atenție și cu mai multă determinare puteau să câștige și campionatul. Dar, una peste alta, a fost un sezon bun. Cine știe, dacă sezonul va continua, în România, poate vor reuși să a anul acesta titlul național, chiar dacă va fo foarte greu. Dacă n-a fost să fie fix după două decenii de la precedentul, ”aur” în Campionatul Național, poate va fi după 21 de ani!

 

- Cum ți se pare echipa de anul ăsta? Dar Liga Națională?

- Până în momentul de față, echipa mi se pare puțin mai... nesudată decât cea de anul trecut și am impresia că e o oarecare diferență de valoare între Oradea și Cluj - nu contează ordinea - și CSU. Sper să mă înșel, iar CSU să le ia fața celor două și să termine sezonul pe primul loc însă.

- Ce crezi că îi lipsește lui CSU să obțină un nou titlu național?

- Probabil niște bani, pentru că trăim aceste vremuri în care banul face diferența și (de ce nu?), fiind nostalgic, gândindu-mă la vremurile în care am jucat la CSU, puțin mai multă preocupare, mai mult suflet în ceea ce fac jucătorii pe teren, dar mai ales mult altruism, cu ”A” mare. Ar trebui să primeze rezultatul, nu să se stea doar cu gândul la bani și la statistici. Probabil astea sunt vremurile acum...

 

- Mai ții legătura cu careva dintre foștii colegi de la CSU?

- Cum să nu! Cu Beni (n.a. Pelger), cu Alecu, Bubanja și Bogdan Spânu vorbesc des. E și normal, a fost o perioadă aparte, am reușit să obținem performanțe încă de neegalat pentru Sibiu, eram o familie, așa că e firesc să ținem legătura, să depănăm amintiri, să schimbăm păreri.

 

- O amintire specială din perioada în care ai jucat la CSU?

- Primul titlu, clar! Acel titlu s-a câștigat pe baza unei prietenii curate ce s-a clădit în timp, fără interese meschine de statistici, de contracte, de funcții... Așa erau vremurile pe atunci...

- De unde vine porecla ”Dom' Profesor”?

- Despre asta trebuie să îi întrebați pe cei care erau în galerie, în sala de la teatru, adică pe cei din... garda veche. Pur și simplu m-am trezit cu această poreclă, dar recunosc că m-am sițit măgulit, mi-a plăcut.

 

- Cu ce te ocupi acum în Canada?

- Ocupația mea principală este de șofer de camion, iar în timpul care îmi rămâne liber sunt antrenor al unei grupe de fete aici, în Canada.

 

- Dacă ai avea o ofertă concretă, te-ai întoarce în România?

- Orice e posibil în ziua de azi! Îmi place să lucrez în baschet, însă nu oricum! Cred că am acumulat o oarecare experiență, atât ca jucător, cât și ca antrenor, iar dacă aș primi o ofertă concretă și mai ales care să fie bazată pe resurse complete, de ce nu?

 

- Și la voi e situație critică cu Covid-19? Care e situația, cât e de grav, ce măsuri au fost luate?

- Aici, unde sunt eu, în provincia Quebec, la ora la care vorbim (n.a. miercurea trecută) sunt 35 de cazuri declarate. S-au închis granițele și școlile. Eu lucrez normal, aștept să văd ce se va mai decide.

 

- Un mesaj pentru fanii lui CSU, pentru suporterii sibieni? 

- Cu fanii lui CSU m-am întâlnit special la o bere, cu cei care au dorit să vină, mai precis, în luna octombrie, anul trecut, și am depănat amintiri frumoase. Îi salut și pe această cale și le reamintesc că vor râmâne mereu în inima și în amintirile mele plăcute din perioada pe care am petrecut-o la Sibiu. Pentru ei, m-aș bucura enorm ca CSU să câștige un nou titlu cât mai curând posibil, poate chiar acum, în 2020, dacă coronavirusul va permite ca Liga Națională să fie dusă la bun sfârșit, să nu se încheie acum campionatul, ca în alte țări.

 

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia