Tribuna
PNL
Cine caută să strângă vizualizări de pe urma tragediei lui Martin Tudor?
Ovidiu BOICA
1986 vizualizari
Cine caută să strângă vizualizări de pe urma tragediei lui Martin Tudor?

Ca ziarist cu vechi ștate în domeniu, pe baricade de aproape 30 de ani, am căutat întotdeauna să ofer cititorului informații pentru care, cum se spune, bag mâna și-n foc. Nu m-am mulțumit să plec urechea la zvonuri de doi lei și, după aceea, să le servesc neverificate și doar din dorința de senzațional celor care de-abia așteptau să găsească gazeta în cutia poștală, pe tarabele chioșcurilor de ziare, sau - mai nou - în online, pe site. Am fugit pur și simplu de goana de senzațional, chiar dacă, în majoritatea timpului, în ultima vreme, maratonul pentru ”premiul” acordat celui care dă primul știrea a devenit un scop primordial pentru cei care au mai rămas să servească această nobilă meserie, jurnalismul, care au dezertat între timp, alegând posturi mult mai călduțe, mai comode și mult mai bine plătite.

Ce m-a mâhnit atât de mult încât să scriu aceste rânduri? Dar, înainte de a vă împărtăși supărarea mea, să vă povestesc în câteva rânduri despre o situație oarecum la fel de supărătoare, petrecută în urmă cu câțiva ani, nici nu mai știu câți, le-am pierdut numărul. Se stinsese din viață un junior al unui club din Cluj, dacă nu mă înșel, avea vreo 18 ani doar. O publicație de sport s-a grăbit să exploateze subiectul, din dorința de a strânge vizualizări pe net, cu siguranță, postând ceva de genul că a murit un cunoscut jucător din România. M-am revoltat și la vremea aceea despre modul în care au ales cei de la publicația respectivă să strângă ”voturi” pe net, întrebându-mă totodată, oare de câte ori a scris gazeta respectivă despre sărmanul copil cât timp a fost în viață și, cu siguranță, le-a oferit celor apropiați motive de bucurie și de satisfacție...

Ieri l-am pierdut pe Martin Tudor, unul dintre portarii buni ai României din deceniul trecut, trecut pe la Steaua - nu FCSB, cu care a și câștigat două titluri, pe la CFR Cluj și pe la alte câteva cluburi, ajuns mai apoi și în staff-ul lui Victor Pițurcă la națională. Sincer, nu-mi aduc aminte ca destinele noastre să se fi intersectat, dar de jucat, pe viu,cu siguranță l-am văzut măcat o dată. Însă, l-am apreciat, ca om, ca profesionist, iar ca mine, sunt convins, sunt mulți în lumea fotbalului, pentru că se vedea de la o poștă că e ”aluat” bun. A contat și faptul că era unul ”de-ai noștri”, născut la Avrig, de fapt în colonia Mârșa, mai precis, chiar dacă nu a jucat niciun minut pentru vreo echipă din Sibiu sau din Mediaș măcar.

Fiind ”consemnat” la domiciliu, ca majoritatea românilor, din cauza nenorocitului ăsta de coronavirus, am tot ”răsfoit” ziarele și site-urile care mă interesează și pe care le-am luat la puricat de cel puțin 2-3 ori pe zi. Citisem deja că tragedia s-a petrecut la Reșița, acolo unde antrenează Dorinel Munteanu, unul dintre prietenii și foștii colegi ai lui Martin, văzusem că mulți puneau drama pe seama unor probleme mai vechi de sănătate, generate de un necaz în familie, acum 4-5 ani, mai precis un divorț, iar unul dintre site-uri, la ceas de seară, promitea să ne-o prezinte pe Laura, fosta parteneră de viață a fostului portar, cea care i-ar fi ”otrăvit” zilele. Recunosc că m-a împins de la spate curiozitatea de a vedea cine este cea care l-a îngenuncheat într-un asemenea fel pe Martin al nostru și am dat ”click” pe un link care mă ducea spre publicația CANCAN: ”Drama neștiută a lui Martin Tudor! Asta l-a DISTRUS! Cine e Laura, fosta soție!”

Am deschis respectiva pagină virtuală din CANCAN, care aici avea un cu totul alt titlu, ”Drama neștiută a lui Martin Tudor! Ce l-a măcinat în ultimii ani”. Bineînțeles, ca de obicei, mi-a fost destul de dificil să parcurg textul, pentru că e spart de fel de fel de trimiteri la alte subiecte, de tot felul de reclame și reclămuțe, dar am avut răbdare și am sorbit fiecare cuvânt, din dorința - mă repet - de a vedea cum e ”zugrăvită” de jurnaliștii respectivei publicații online fosta parteneră de viață a lui Martin și ce rău atât de mare i-ar fi făcut aceasta.

SURPRIZĂ! Am citit articolul respectiv de zece ori, am crezut că mi s-a pus ceața pe ochi și nu văd ceea ce m-ar fi interesat, iar ca pe mine, probabil pe miile de cititori care au dat click pe link-ul respectiv. Degeaba! Nici măcar nu i-a fost pomenit numele Laurei! Am citit numai ceea ce citisem mai devreme pe toate celelalte publicații, online sau ne-online, pe print, fără vreo referire la fosta soție a sărmanului Martin...

Acum, stau și mă gândesc... Cât de parșiv, de avid de vizualizări (că de like-uri nici nu poate fi vorba) să fii ca să apelezi la o astfel de păcăleală, să-ți prostești, să-ți minți cititorii, ca să nu mai punem la socoteală situația neplăcută în care a fost pusă Laura, mama copiilor lui Martin... Chiar la astfel de jigodisme a ajuns presa din România, încât să calce pe cadavre din dorința de a avea vizualizări, iar odată cu ele, tot ce atrage o astfel de situație?

Sunt stupefiat, totodată sunt dezamăgit, iar dacă asta înseamnă presă... Acum, stau și mă gândesc, cine a fost cu ideea să caute atât de mult senzaționalul din tragedia asta, site-ul care a postat trimiterea, site-ul care are știrea, sau pur și simplul autoarea știrii (cel mai puțin probabil însă). A oricui o fi fost, a fost o idee tare proastă, ca să nu zic meschină, sadică, crudă, cruntă, dezamăgitoare și mă opresc aici, deși aș mai fi putut continua... Celui care se face vinovat însă de asta, RUȘINE, RUȘINE, RUȘINE...

 

 


comentarii
1 comentarii

Nu-i prea multă publicitate de pomană pentru un jeg jurnalistic numit CANCAN?
07.04.2020 20:13
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia