Președintele Federației Române de Baschet, Carmen Tocală, prezentă la Sibiu, la finele săptămânii trecute, a declarat, într-o conferință de presă, că noul sistem competițional al Ligii Naționale, propus de cluburi, este unul echilibrat, dar că există o problemă cu delegarea arbitrilor deoarece numărul acestora este mic în momentul de față. Tocală a adăugat că este posibil ca, pe viitor, desemnarea brigăzilor să fie făcută prin tragere la sorți.
”A fost sistemul propus de Ligă, de cluburile care activează în Liga Națională. Este un sistem, din punct de vedere valoric, echilibrat, se dovedește faptul că oricine poate câștiga cu oricine, să piardă cu oricine. Pe de altă parte, mărind numărul de echipe la 18, ca să ajungem să scădem la o ligă puternică, la o superligă, crează ceva probleme pentru că numărul de arbitri nu este suficient, ei fluieră și internațional, avem o problemă la delegarea acestora și foarte probabil ca în curând Liga, prin directorul ales, domnul Marius Toma, să ceară desemnarea prin tragere la sorți”, a afirmat Tocală.
Președintele federației nu consideră că a scăzut nivelul campionatului odată cu trecerea la noul sistem și spune că, dacă acesta se va dovedi eficient și reprezentanții Ligii Naționale o vor dori, va rămâne același și la anul.
”Acum se întâlnesc mai târziu echipele pe grupe valorice, undeva în luna februarie cred că se despart. Vedem atunci! La momentul acesta, e foarte echilibrat, pentru că nu știm nici cine intră în primii 10, nici cine se bate la retrogradare. Primele două locuri sunt mai clare, locurile 3, 4 și 5, nu prea! Se întâmplă schimbări până la sfârșitul lui februarie. Este un sistem propus și agreat de către Ligă, inclusiv partea a doua a campionatului, cu play-off/play-out. Dacă se dovedește a fi bun, noi așteptăm propunerea de la ei (n.a. Liga Națională), am fost extrem de deschiși, au exact ceea ce au propus. Dacă se declară a fi mulțumiți și satisfăcuți cu sistemul, acesta va rămâne încă un an. Scăzând numărul de echipe... Am văzut cum Laguna încearcă să crească și sunt și Miercurea Ciuc și Focșaniul în situația asta. Și Tg. Jiu... Am văzut urcușuri și coborâșuri. Tg. Jiu, crec că în 2013, la Trabzon, câștiga medalia de bronz într-o competiție europeană, iar acum vezzi c-au coborât și sunt cumva pe muchie de cuțit. Vezi că sunt schimbări care se întmplă și din cauza faptului că există o instabilitate financiară. Acolo unde e instabilitate se întâmplă, dar sunt echipe cu buget foarte bun și sprijinul comunității e important”, a mai spus Tocală.
Floca: ”Sunt mai multe beneficii”
Despre noul sistem competițional, cel cu 18 echipe, a vorbit și directorul Clubului Sportiv Universitar, Horațiu Floca. Acesta spune că are destule beneficii, printre altele oferindu-le cât mai multor jucători români să joace la un nivel înalt.
”Sunt multe beneficii. Ai 18 echipe, nu chiar în 18 orașe, dar în diferite comunități. Harta României este acoperită destul de bine și probabil vor veni și altele. În același timp, se dă șansa jucătorilor români să joace. În același timp, 18 echipe își permit să aibă 5-6 jucători străini. Lângă jucătorii străini sunt și jucătorii români”, a spus Floca.
Cum se desfășoară sezonul 2022/2023 al Ligii Naționale masculine de baschet
FAZA 1: se desfășoară în perioada 28 septembrie 2022 - 28 ianuarie 2023
Cele 18 echipe participante (16 echipe din sezonul 2021/2022 al Ligii Naționale masculine de baschet, plus două echipe care au promovat din Liga 1) sunt împărțite în două conferințe.
Faza 1 se joacă după sistemul fiecare cu fiecare, tur/retur - în total 16 meciuri, în 18 etape, pentru fiecare echipă.
FAZA 2, se desfășoară în perioada 4 februarie - 7 aprilie 2023
Se formează două grupe, 1-10 (primele cinci clasate din fiecare conferință) și 11-18 (ultimele patru clasate din fiecare conferință).
În această fază, în Grupa 1-10 se intră cu punctele din meciurile directe dintre primele 5 echipe din prima fază și se mai joacă alte 10 meciuri, în sistem fiecare cu fiecare, tur/retur, cu echipele din cealaltă conferință.
În Grupa 11-18 se intră cu punctele din meciurile directe dintre ultimele 4 echipe din prima fază și
se mai joacă alte 8 meciuri, fiecare cu fiecare, tur/retur, cu echipele din cealaltă conferință.
După faza a doua, se stabilește play-off-ul pentru 1-8, echipele de pe locurile 9 si 10 nu mai joacă, iar echipele de pe locurile 11-18 vor juca play-out.
FAZA 3, play-off/play-out, se desfășoară în perioada 12 aprilie - 31 mai 2023.
Play-off: Turul 1 se va juca conform următoarelor: ocupanta locului 1 vs. ocupanta locului 8, locul 2 vs. locul 7, locul 3 vs. loc 6 și locul 4 vs. locul 5.
Primele două tururi se joacă după sistemul 3 din 5 meciuri, urmând ca finala mare să se joace după sistemul 4 din 7 meciuri, iar finala mică, după sistemul 3 din 5 meciuri. La meciurile duble se joacă cu o zi pauză între meciuri (2-2-1, respectiv 2-2-1-1-1 în finala mare). Locurile 5-8 joacă două din 3 meciuri.
Play-out: Turul 1 se va juca conform următoarelor: locul 11 vs. locul 18, locul 12 vs. locul 17, locul 13 vs. locul 16, locul 14 vs. locul 15. Se joacă după sistemul 3 din 5 meciuri în toate tururile. La meciurile duble se joacă cu o zi pauză între meciuri (2-2-1).
În cazul jocurilor în sistemul play-off/play-out, dacă o echipă mai slab clasată în urma sezonului regulat câştigă seria eliminând astfel echipa mai bine clasată, nu va lua locul acesteia în turul următor, ceea ce înseamnă că nu va avea de jucat pe teren propriu un joc în plus în meciurile cu următorii adversari.
Echipele clasate la sfârșitul sezonului 2022/2023 pe locurile 17 și 18 vor retrograda.
Un (alt) sibian în România Educată. Elena Lotrean: „Este periculos să fim proști” |
Cum și cine a salvat Compa după 1989: de la IPAS-ul de stat, la privatizare, listare la bursă și performanță |
TRIBUNA, din interior. Emil David, interviu-eveniment: de la Slavici, la patroni – via PCR |
Drone, artificii, muzică și luna plină, au făcut senzație pe cerul orașului în prima seară de FITS |
S-a deschis trecerea peste calea ferată de pe Calea Turnișorului |
Hotelul de Gheata de la Balea lac |
Ansamblul "Cindrelul |
Asfalt de autostrada pe Calea Poplacii |
Film prezentare |