Tribuna
Cale liberă pentru un nou titlu pentru BORA-hansgrohe în Turul Ciclist al Sibiului? 27 de echipe înscrise la ediția a XIII-a. Prologul se întoarce în centrul istoric dar devine... Epilog!
Ovidiu BOICA
1631 vizualizari
Cale liberă pentru un nou titlu pentru BORA-hansgrohe în Turul Ciclist al Sibiului? 27 de echipe înscrise la ediția a XIII-a. Prologul se întoarce în centrul istoric dar devine... Epilog!
© Focus Photo Agency
Echipa de World Tour și-a anunțat revenirea în orașul nostru, la ediția a XIII-a a Turului, obiectivul fiind de a apăra titlul câștigat anul trecut de Giovanni Aleotti. Rutierii de la BORA-hansgrohe s-au impus în competiția care păstrează și în 2023 coeficientul 2.1 UCI, în ultimii 3 ani, prin Gregor Mühlberger (2020) și Aleotti (2021 și 2022). Până în momentul de față au confirmat participarea 27 de echipe, alături de BORA-hansgrohe, de World Tour, mai fiind Uno- X, Q 36.5 sau fosta echipă de World Tour Team, Qhubeka), care caută să acumuleze cât mai multe puncte pentru a promova în elită. După ce, anul trecut, din cauza Festivalului Internațional de Teatru (FITS), s-au văzut nevoiți să mute Prologul pe ulițele Muzeului Satului din Pădurea Dumbrava, organizatorii anunță că spectaculosul contratimp individual se va întoarce pe străduțele din centrul istoric al orașului.

 

Puțin mai mult de o lună ne desparte de ediția a XIII-a a Turului Ciclist al Sibiului, competiție care păstrează și în acest an coeficientul 2.1 în calendarul Uniunii Cicliste Internaționale (UCI). Organizatorii nu sunt superstițioși deloc și speră ca evenimentul din acest an să fie și mai reușit decât cel din 2022, chiar dacă, la start, nu vor mai fi cinci echipe de World Tour, ca anul trecut. Team-ul german revine în localitatea de pe malurile Cibinului pentru a-și apăra titlul obținut anul trecut de Giovanni Aleotti, aflat la al doilea succes consecutiv la Sibiu. De altfel, BORA-hansgrohe a câștigat ultimele trei ediții ale Turului Ciclist al Sibiului, în 2020 impunându-se Gregor Mühlberger.

Misiunea celor de la BORA-hansgrohe nu se anunță însă deloc mai facilă decât anul trecut, când la start au fost alte patru echipe de World Tour, Israel - Premier Tech, Astana Qazaqstan Team, Jumbo - Visma și Lotto Soudal.

Până în momentul de față, organizatorii mizează pe 27 de echipe prezente la start, iar alături de BORA-hansgrohe, printre protagoniști se vor număra rutierii de la cele șase pro-continentalele, și anume ProTeams Bolton Equities Black Spoke, Green Project Bardiani CSF Faianzè, Lotto Dstny, Q36.5 Pro Cycling Team, Team corratec - Selle Italia și Uno-X Pro Cycling Team.

Organizatorii anunță că o treime din echipele de anul acesta vor lua startul Turului Ciclist al Sibiului în premieră, și anume Bolton Equities Black Spoke, Q36.5 Pro Cycling Team, Uno-X Pro Cycling Team, Alpecin-Deceuninck Development Team, Gallina Ecotek Lucchini Colosio, General Store - Essegibi - F.Lli Curia, Saint Piran Pro Cycling Team, TDT-Unibet Cycling Team și Team Technipes#inEmiliaRomagna.

© Focus Photo Agency

România va fi reprezentată de două echipe continentale, Sofer Savini Rwo OMZ și MENtoRISE Elite Team CFX, precum și de echipa națională.

 

Prologul revine în centrul istoric, 5 etape în 4 zile și peste 650 de kilometri de pedalat

 

După ce, anul trecut, din cauza Festivalului Internațional de Teatru, care s-a desfășurat în aceiași perioadă, s-au văzut nevoiți să mute Prologul pe ulițele din Muzeul Satului, din Pădurea Dumbrava, un lucru inedit, la ediția din 2023 rutieri se vor întoarce pe străduțele cu piatră cubică și piatră de râu din centrul istoric al Sibiului.

Prologul nu va mai fi însă obișnuitul... prolog, pentru că contratimpul individual de 3,3 kilometri va avea loc la finalul Turului, duminică, 9 iulie.

Anul acesta, organizatorii le-au pregătit rutierilor noi trasee, aceștia urmând să parcurgă 656 de kilometri pe parcursul celor 4 zile.

© Focus Photo Agency

Prima etapă, programată pentru joi, 6 iulie, îi va purta pe rutieri prin județele Sibiu și Brașov, fiind una predominant plată, cu trei sprinturi, la Biertan, Sighișoara și Agnita, plus două cățărări de categorie C, la Dealul Dăii și Pelișor. Se va pedala prin cea mai frumoasă zonă a Transilvaniei, pe la Nocrich, Biertan, Daneș, Sighișoara, Apold, Brădeni, Agnita, Bârghiș și din nou Sibiu, cu sosirea în Piața Mare, de pe strada Avram Iancu, pentru prima dată din 2018 încoace. Traseul măsoară 199 de kilometri.

Vineri, 7 iulie, va fi etapa-regină, cu cățărarea de categorie specială pe Transfăgărășan și finișul la Bâlea Lac. Până la marea provocare, participanții la ediția din acest an a Turului Ciclist al Sibiului vor trece prin Mediaș, vor revedea Agnita și vor avea în traseu trei cățărări mai ușoare, de categorie C, la Șura Mare, Pelișor și Vărd, plus tot atâtea sprinturi, la Ruși, Agnita și Cârțișoara. Etapa a II-a însumează 155 de kilometri, fiind mai scurtă cu aproape 50 de kilometri decât cea de sâmbătă, 8 iulie.

Etapa a III-a va avea startul din județul Vâlcea, de la Brezoi, rutierii urmând să pedaleze pe Transalpina. De la Jina, vor coborâ în Apoldu de Sus, apoi vor trece prin Gura Râului și vor trece liniade sosire la Păltiniș. Traseul include două categorii de categorie A, la Curmătura Vidruței și Păltiniș, două de categorie B (Pasul Tărtărău și Dobra/Jina) și una de C (Apoldu de Sus), plus sprinturile de la Apoldu de Sus și Gura Râului.

Ultima zi a Turului Ciclist al Sibiului va debuta cu o semi-etapă de aproape 100 de kilometri, cu startul de la Sibiu și treceri prin Poplaca, Săliște, Poiana Sibiului, Dobârca, Apoldu de Sus, Săcel, Orlat, Poplaca și revenirea în localitatea de pe Cibin, cu sosirea în Piața Mare.

© Focus Photo Agency

Va urma, apoi, contratimpul individual de 3,3 kilometri pe străzile din centrul istoric care va transforma clasicul Prolog în... Epilog! Semi-etapa 4A va include două cățărări, una de categorie B, la Poiana Sibiului, alta de C, la Apold, și sprintul de la Orlat.

Legat de... Epilog, organizatorii au anunțat, în primăvară, că strada Cetății și B-dul  Nicolae Bălcescu vor fi parcurse de rutieri în integralitatea lor, nu doar parțial, cum fusese stabilit inițial.

 

Premii de peste 36.000 de euro, aproape dublu față de 2022!

 

Într-o postare pe rețelele de socializare făcută încă din luna februarie, organizatorii Turului Ciclist al Sibiului au anunțat că valoarea totală a premiilor va depăși 36.000 de euro, sumă aproape dublă față de ediția din 2022. Aceștia au susținut că acest lucru este posibil întrucât România a promovat în a II-a grupă valorică, conform Uniunii Cicliste Internaționale (UCI).

© Focus Photo Agency

36.741 euro este valoarea totală a premiilor din Turul Ciclist al Sibiului 2023, aproape dublu față de anul trecut!

Odată cu promovarea României în grupa a doua valorică, va crește și valoarea premiilor ce vor fi oferite de toate competițiile din Calendarul UCI ce vor fi organizate în țara noastră.

Astfel, ne alăturăm Ungariei, Slovaciei, Sloveniei și Croației, urmând ca valoarea premiilor să fie de 70% din ceea ce oferă competițiile din țările aflate în prima grupă valorică”, a fost anunțul făcut de organizatorii Turului Ciclist al Sibiului pe pagina oficială de Facebook.

 

Premiu special în memoria lui Davide Rebellin

 

Începând din acest an, organizatorii Turului Ciclist al Sibiului au luat decizia de a acorda un premiu special, ”In memorian Davide Rebellin”. Acesta va intra în posesia primului rutier U23 care va trece linia de sosire la Bâlea Lac, la finalul etapei a doua, vineri, 7 iulie.

© ciclism.ro

”Davide Rebellin a înregistrat prima sa  victorie din Turul Ciclist al Sibiului în 2013, la Bâlea Lac.

Începând cu ediția de anul acesta, primul rutier din categoria U23 la finalul etapei de la Bâlea Lac va intra în posesia Premiului Special «In Memoriam Davide Rebellin p/b Gits Com SRL», ce va fi acordat la ceremonia finală de premiere din 9 iulie, în Piața Mare a Sibiului”, au anunțat organizatorii, pe Facebook.

Italianul Davide Rebellin (51 de ani), câştigător al Turului Ciclist al Sibiului în anul 2013, a decedat la sfârșitul lunii noimebrie, anul trecut, fiind lovit de un camion în timp ce se antrena.

Rebellin îşi încheiase cariera profesionistă în luna octombrie a anului 2021, dar mai participa la diverse curse. Accidentul a avut loc pe Drumul Regional 11, pe teritoriul municipalităţii Montebello Vicentino.

Davide Rebellin a fost lovit de camion al cărui şofer nu a oprit după comiterea accidentului, dispărând de la locul faptei.

”Davide Rebellin a plecat  astăzi dintre noi. Mulțumim pentru tot, Davide. Ai fost IMENS! Turul Sibiului a pierdut un mare prieten,  ce avea  întotdeauna numai cuvinte frumoase  despre România”, au postat organizatorii turului de la Sibiu pe pagina oficială de Facebook a evenimentului, pe 30 noiembrie 2022.

Davide Rebellin a câştigat de-a lungul unei cariere începute în 1992 mai multe etape în Liege-Bastogne-Liege, Clasica de San Sebastian, La Fleche Wallonne, Amstel Gold Race sau Giro dell’Emilia. În palmaresul său mai figurează câştigarea unei etape din Turul Italiei (1996) şi Turul Sibiului (2013).

 

Turul, deschis de ”Cursa Sponsorilor”

 

A devenit o obișnuință ca, înaintea Turului Ciclist al Sibiului, să aibă loc ”Cursa Sponsorilor”. Anul acesta, va avea loc pe 25 iunie, pe traseul deja consacrat, Sibiu - Poplaca și retur, sub forma contratimpului individual și pe echipe.

 

Competițiile conexe, la fel ca înanii precedenții

 

Pe site-ul Turului Ciclist al Sibiului se reamintește că acest eveniment va avea parte de o serie de alte competiții conexe, la fel cum s-a întâmplat și în anii precedenți.

”Cursa sponsorilor”, de pe 25 iunie, va fi urmată de ”Green Day Kids”, ”Păltiniș Challenge” și ”Transfăgărășan Challenge”.

 

Echipele participante la Turul Ciclist al Sibiului 2023

 

BORA-hansgrohe (Germania), World Tour

Lotto Dsnty (Belgia), pro-continentală

UNO-X  Pro Cycling Team (Norvegia), pro-continentală

Team Corratec (Italia), pro-continentală

Green Project Bardiani CSF Faianze (Italia), pro-continentală

Bolton Equities Black Spoke (Noua Zeelandă), pro-continentală

Q36.5 Pro Cycling Team (Elveția), pro-continentală

Sofer Savini Two OMZ (România), continentală

MENtoRISE Elite Team CFX (România), continentală

ATT Investments (Cehia), continentală

EF Education-NIPPO Development Team (SUA), continentală

Work Service Cycling (Italia), continentală

a Bloc CT (Olanda), continentală

Team Technipes #inEmiliaRomagna (Italia), continentală

TDT-Unibet Cycling Team (Olanda), continentală

HRE Mazowsze Serce Polski (Polonia), continentală

Saint Piran Pro Cycling Team (Marea Britanie), continentală

Global 6 Cycling (Noua Zeelandă)

General Store - Essegibi - F.Lli Curia (Italia), continentală

Team Bike Aid (Germania), continentală

Mg.K Vis - Colors for Peace (Italia), continentală

Gallina Ecotek Lucchini Colosio (Italia), continentală

Alpecin-Deceuninck Development Team (Belgia), continentală

Saris Rouvy Sauerland Team (Germania), continentală

Echipa națională a României

Echipa națională a Mexicului

Echipa națională a Bulgariei

 

Câștigătorii Turului Ciclist al Sibiului

 

2011: Alessio Marchetti (Centro Revisioni Cerone)

2012: Victor de la Parte (SP Tableware)

2013: Davide Rebellin (CCC Polsat - Polkowice)

2014: Radoslav Rogina (Adria Mobil)

2015: Mauro Finetto (Southeast)

2016: Nikolay Mihaylov (CCC Sprandi Polkowice)

2017: Egan Bernal (Androni - Sidermec - Bottecchia)

2018: Ivan Sosa (Androni Giocattoli - Sidermec)

2019: Kevin Rivera (Androni Giocattoli - Sidermec)

2020: Gregor Mühlberger (BORA-hansgrohe)

2021: Giovanni Aleotti (BORA-hansgrohe)

2022: Giovanni Aleotti (BORA-hansgrohe)

 

 

 

 

 







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA