Tribuna
Teatrul "Gong" vrea să deschidă un muzeu cu peste 300 de păpuşi
Andra MARINESCU
3335 vizualizari
Teatrul
Teatrul pentru Copii şi Tineret "Gong" din Sibiu are planuri măreţe pentru anul care tocmai şi-a deschis paginile. În 2016, vrea să deschidă un muzeu în care să adune toate păpuşile pe care le are în arhivă.

În zilele noastre, a mânui o păpuşă de teatru este o meserie rară şi, poate, uitată de unii dintre noi. Teatrul "Gong" vrea să pună în valoare această artă, de aceea s-a gândit să îşi păstreze păpuşile care îi animă pe cei mici şi îi duc într-o călătorie de poveste, într-un muzeu propriu.
De la marionete, la păpuşi bunraku
Arhiva păpuşilor de la "Gong" este bogată şi numără peste 300 de exemplare. Potrivit lui Mircea Corcoveanu, şef Serviciu Tehnic şi Creaţie Artistică la Teatrul "Gong", din colecţie fac parte păpuşi bibabo, cele mai uzuale, cândva, cu care actorii jucau în târguri, marionetele, wayang, bunraku, hibrid sau uriaşe. Unele dintre ele joacă din 1977, în cadrul spectacolului "Balada vremii care trece", ce prezintă o frumoasă poveste de Crăciun special creată să îi inspire pe cei mici, în preajma sărbătorilor de iarnă.
În căutarea unui spaţiu
Muzeul de păpuşi rămâne, însă, la nivel de... idee. Deocamdată, Teatrul "Gong" din Sibiu nu are un spaţiu pe care să îl dedice publicului ce vrea să viziteze păpuşile.  "Deocamdată, la Teatrul <<Gong>> ne confruntăm cu o problemă, şi anume aceea că nu avem spaţii suficiente nici pentru birouri, darămite să mai fac şi muzeul. Este un proiect la care mă gândesc serios şi în care am încredere. Este important pentru teatru să aibă o arhivă a păpuşilor sale", spune Adrian Tibu, managerul Teatrului "Gong". Acesta adaugă faptul că, în ţară, nu mai sunt decât câţiva meşteri pasionaţi de mânuirea păpuşilor. "Acest muzeu ar putea fi o carte vie, de răsfoit, care ar continua munca în domeniu, munca lor, a celor care, curând, se pensionează şi nu mai au pe cine învăţa", a mai spus Adrian Tibu, pentru TRIBUNA.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia