Tribuna
PNL
Săptămâna nebuni(i)lor se întoarce: De la Şora la Barna în România post-hashtag, sau nimic nu e ce pare a fi
Dumitru CHISELIŢĂ
12930 vizualizari
Ştiam că aşa o să fie. Guvernarea PSD era în pantă şi a cedat ca o poartă de cetate lovită repetat cu berbecul, precum aţi văzut în filmele alea cu asedii în Evul Mediu. Coaliţia ad-hoc care i-a dat într-un fel jos pe pesedişti repetă istoria în care câştigătorii încep să se păruie între ei sau în care o revoluţie îşi canibalizează fiii. Suntem în campanie, deci orice scandal e permis, iar ce îi agită şi enervează pe ei, ne înveseleşte pe noi.

PNL a ajuns la guvernare, USR aşteaptă la colţ ca liberalii să se compromită cumva pentru a ajunge ei la guvernare, PSD profeţeşte apocaliptic scumpiri, tăieri şi scăderi de nivel de trai, luptătorii hashtag protestatari de meserie ori se plimbă pe străzi lipsindu-le obiectul muncii şi sensul vieţii, ori năpădesc virtual pe jandarmi ca răzbunare pentru că i-au "gazat" pe 10 august. Mihai Şora a povestit despre cum o duceam rău sub comunişti iar acum suntem aşa de liberi încât putem cumpăra de la eMAG, ceea ce probabil stârneşte un surâs îngăduitor din veşnicie al tuturor celor ucişi la ordinul Tovarăşei Ana, care nu avea birou la Externe chiar pentru toţi şi i-a transferat ba la Gherla, ba la Jilava, ba la Canal. Dan Barna a fost subiect de anchetă RISE Project care, chiar cam subţirică fiind ea, şi-a atins scopul: nimic nu e ce pare a fi. Sau caută să te convingă că e.Vorba unui cântec popular german, "Jetzt Kommen der Lustigen Tage" ("Tage cu T mare, că e substantiv", mi se spune de pe reţele). Vin vremuri vesele.

"Cazul Şora" a pălit, dar e încă de actualitate

Despre reclama eMAG cu Mihai Şora am scris, atunci, că prea mulţi scriau orice. Am văzut-o şi eu, cap coadă, pe ea, pe reclamă şi mi s-a părut o chestie alb-negru şi atât, cam pitzi şi e clar că realizatorii aveau idee zero pe pielea lor despre cum era sub comunişti. Nu mi-e clar cum de tortul acela de "30 de ani" a ajuns într-un tren, chiar accelerat şi cum de, în 1948, militarii români purtau uniforme regaliste, nu sovietice, şi ce rahat căuta un tanc la frontiera cu o altă ţară socialistă şi prietenă. Dar, fiind vorba de cei care au scos clipuri SF cu familia tradiţională şi conexiunile ei directe cu BOR şi mai ales Dragnea, trecem cu vederea.

Oricum, Mihai Şora a început pe pagina sa de facebook să mai devoaleze din istoria sa. Informaţii utile chiar. Ultima este despre tortul acela din clip. "Pentru acurateţe şi pentru liniştirea maselor largi populare (fain spus, ca pe vremea Tovarăşei Ana), doresc să precizez că echipa de producţie a trebuit să sacrifice nu mai puţin de 3 (trei) torturi (accent pe prima silabă), când – în realitatea istorică – aşadar în anul de graţie în care am fost arestat şi coborât din tren sub escortă, nu era nici urmă de tort; nici măcar un şualacrem sau o clătită cu ciocolată; după cum nu erau, sper că s-a înţeles, nici vreo cireaşă tronând pe deasupra, nici cele două lumânări, nici şampania şi nici frişca". Corect, aşa cum am spus şi eu anterior. Dar nu am auzit-citit ca cineva să se fi mirat-revoltat, din masele largi populare sau cele înguste nomenklaturiste sau din intelighenţia angajată, cu privire la torturi cu accent pe "o".

Mai vedem în continuare în text şi grija lui M. Şora faţă de actorul-protagonist al clipului, ca să nu păţească, vezi matale neică, vreo neplăcere de la fanaticii bandiţi anticomunişti care au pus la îndoială faptul că suferinţa din biroul de la Tovarăşa Ana nu e egală cu bătaia gardienilor de la puşcăria politică. I-auzi:

"Mai multe nu pot spune despre băiatul din film, căci n-aş vrea să păţească ceva, să primească şi el vreo scatoalcă ori vreo suduitură. Vedem bine: ajunge, în zilele noastre, să pronunţi cuvântul „Mircea“, pentru ca bravi oşteni să intre în luptă, apărând un bric ruginit pe apele mării ori umbra domnitorului la Cozia".

Aici apreciez mişto-ul la adresa istoriei românilor şi la adresa unei nave-şcoală etalon pe  mapamond, funcţională şi garantăm că actorul din clip nu va primi scatoalce sau sudalme, cel puţin "from my side". Omul a jucat într-un clip şi atât. Doar minerii din perioada când Şora era ministru în Guvernul Roman 1 l-au bătut pe Dragoş Pâslaru, acum Părintele Valerian, pe motiv că a jucat prea bine rolul legionarului Horia Sima în "Drumeţ în calea lupilor",deci era, evident, legionar, mai ales că era şi golan. Dar ştim, atunci în semn de protest, M. Şora şi-a dat demisia din guvern. După două săptămâni, când guvernul a fost înlocuit complet. Ha şi ha.

Povestea continuă aşa: "Trenul din care am fost coborât şi-a continuat drumul spre Franţa. Cu prietenii mei – oameni pe care, din ziua aceea, nu i-am mai văzut niciodată".

Alte trenuri şi-au continuat drumul spre Canal.  Cu mulţi oameni care, din ziua aceea, nu au mai fost văzuţi niciodată. Deci implicit nu au citit capodoperele publicate în BPT. Gata, acum stăm în aşteptare.

 

RISE Project, Barna şi ceva ghiduşii româneşti cu impact la imagine

"Liviu Dragnea prin lacheii PSD bagă pumnul în gură celor care îi demască! Liviu Dragnea prin lacheii săi PSD din fruntea instituţiilor statului încearcă să îi intimideze pe cei de la Rise Project şi să îi oprească din a mai scoate la iveală mizeriile din #TeleormanLeaks. Vrea să-i intimideze pe procurorii şi judecătorii care se ocupă de dosarele lui, vrea să-i intimideze pe românii care denunţă hoţia şi abuzurile cu lacrimogene şi bastoane, iar acum a venit rândul presei. (...) Iar acum ameninţă presa, cu intimidări în stil mafiot! Le-am simţit şi noi vara aceasta atunci când strângeam semnături pentru #FărăPenali, când mai mulţi colegi au fost insultaţi, ameninţaţi şi amendaţi de primarii PSD şi vasalii lor. Liviu Dragnea nu suportă să i se amintească că este doar un penal!"

Cine a spus asta? Dan Barna, şeful USR, pe data de 8 noiembrie 2018, când, după mai multe "dezvăluiri" (subţirele) despre Dragnea, echipa de jurnalişti de la RISE Project a avut parte de ceva şicane, legale de altfel, dar tot şicane.

Numai că vremea s-a schimbat, nu mai "vine fata la băiat", cum spuneam în liceu, ci RISE Project a scris despre... Barna. Cu un titlu de carte populistă din anii '90, "Adevărul despre Dan Barna", şi cu un promo mult mai simpatic, "Păcăliţi în România", RISE a intrat puţin în activitatea trecută a liderului USR. Cam cum faceau useriştii, pardon usebiştii cu contracandidaţii lor la alegerile locale pă Bucureşti.

Din articol, anchetă, dezvăluire, expunere de documente, sau ce-o fi aia, reiese că dl. Barna, înainte de a intra în politică să salveze neapărat România mai ales de piedicile ascensiunii spre putere şi să aducă #oameni noi, a avut o activitate cam ne-revoluţionară, dar foarte profitabilă, materialiceşte. O activitate nu neapărat "penală", ci doar aşa, şmecheră, că erau vremuri şmechere şi ele şi doar fraierii nu se descurcau. Cităm din supratitlul RISE-rilor că restul îl găsiţi şi voi: "Antreprenorul de succes Dan Barna duce în spate o serie lungă de eşecuri care au costat aproape şase milioane de euro. (...) Opozantul şi-a dirijat afacerile în algoritmul de încredere al pesedistului Dragnea: bani publici pentru prietenii de şcoală" (Auuuuuuuuuu! That Hurts! n.n.) "şeful USR, partidul care a iniţiat campania #FărăPenali, este supervizorul senin al unor fraude şi conflicte de interese cu fonduri UE. La bilanţ, managementul care l-a consacrat pe Barna îi este profitabil sieşi, în timp ce oameni aflaţi în cumpănă au beneficiat doar pe hârtie".

Ce spune Dan Barna

Dan Barna a postat ceva când au anunţat băieţii că dau drumul la date pe faleză, iar când a fost, după ceva erori de accesare că era linkul defect (să cred, să nu cred asta?), a spus şi el că:

Unu: "Este un articol foarte lung". Este, dar şi programul lui electoral este foaaaaaaaarte lung. Totuşi, îmi place cum arată blueprintul pentru o mică dictatură prezidenţială: "Președintele poate și trebuie să aibă un rol clar în asigurarea stabilității politice într-o democraţie funcţională. În acest sens, Președintele trebuie să beneficieze de mecanisme constituționale pentru a înlesni dizolvarea Parlamentului atunci când acesta nu mai reflectă voința populară rezultată în urma alegerilor". Sau "Creşterea rolului Preşedintelui în ceea ce privește direcțiile majore de politici publice, inclusiv adoptarea bugetului de stat".

Doi: că este "onorat că Rise şi-a alocat resurse în ultimele două luni pentru această documentare". Păi şi Dragnea a fost aşa de "onorat", de i s-a luat până la urmă. Dragnea nu mai e în cărţi, deci trebuia înlocuit cu altcineva aflat în cărţi. „Viaţa e complexă şi are multe aspecte”. 

Trei: că "este o anchetă foarte consistentă". Ei, nu prea, zic eu. RISE mi se par mai degrabă dealeri de documente compromiţătoare care apar la momentul potrivit. Noa.

Patru: că speră şi e convins că "în zilele următoare vor exista anchete similare şi pentru ceilalţi candidaţi la alegerile prezidenţiale”. Wrong! Despre Iohannis ştiaţi că au scris? Nu, nu? Ba da. "Moştenirea din spatele averii imobiliare a lui Klaus Iohannis”, apărut pe 24 august 2015. Dăncilă a apărut prin "Teleormanleaks"-ul lor, la Mircea Diaconu au făcut referire în 2017, acum scriu de Cumpănaşu şii Dan Nica, deci "anchetele similare" au cam fost. A , nu visa nimeni din Partid, pardon Uniune că şeful lor nu e intangibil? Ghinion, vorba Contracandidatului. 

A, şi mai spune Dan Barna că (Cinci) ”Ceea ce se sugerează în acel articol este ca şi cum i s-ar reproşa unui fotbalist că nu au ieşit toate fazele perfecte".

Oau. Păi depinde pe banii cui juca fotbalistul. Şi cât de performant e el, ca fotbalist. Şi câte meciuri aranjate face. Şi proporţia dintre mingile în poartă şi cele aruncate după păsări.

O poveste comună, şmecheră şi românească, de fapt

Nu am dat pe spate când am citit materialul de la RISE. Nu a fost, ca să zic aşa, nimic "oau", la fel cum nu a fost aşa "oau" nici faza cu Dragnea care "a furat de la copii" pentru că a plătit două salarii fictive, deşi toţi erau pe spate atunci. Mai ales din USR. 

Ce a publicat RISE Project este exact povestea majorităţii proiectelor pe bani de la alţii, majoritatea pe teme din seria „foaie verde”, implementate în România mai mult de dragul banilor pentru proiect decât pentru rezultate, care oricum erau spre zero din start practic, deşi pe hârtie arătau superb. Dar se bifa proiectul, se marca banul, mai puneam de o cumetrie, de o deschidere festivă cu presa la interval şi discursuri cu apologii la UE şi la  "integrare", powerpointuri, fluturaşi, un site acolo, să hie, ce mai, "easy money" din care câştigau unii, iar alţii nu. Peste un an, mai ştia cucu de proiectul acela, că nu prea am auzit de rezultate concrete după aşa ceva.

Deci o poveste comună, şmecheră, cumetrească şi românească de fapt. Dacă Dan Barna nu ar fi candidat la prezidenţiale şi nu ar fi făcut, el şi partidul lui, propagandă ultra-revoluţionară despre "#farapenali" şi "#oameninoi", dacă nu ar fi asigurat logistica umană şi nu numai la protestele "civice" care cereau cică o Românie nouă fără şmecheri(i). 

dacă nu ar fi fot toată mitologia aceasta, tot cultul corectitudinii fără prihană a tot ce înseamnă uniune de salvatori de Românie, RISE Project ar fi avut cu ancheta asta succesul unui ziar local care scria despre dezvăluirile de la o asociaţe de proprietari din periferie. Aşa, VIP omul, VIP şi dezvăluirile, VIP şi feedbackul.

Reacţiile, de la dezolaţi la fanatici

Bomba asta cu "afacerile lui Barna" a avut efectul scontat. Conform presei (via PS News, care se pare că deţine ceva "cârtiţe" pe grupul intern al partidului, apoi preluaţi la greu de alţii) în USR are loc o mică "revoluţiune" a celor care au marşat pe integritatea liderului lor, iar acum sunt dezamăgiţi până la a cere măsuri radicale. Se vorbeşte de ascunderea adevărului, conflict de interese, criterii de integritate, diferenţa dintre discurs şi realitate şi despre dificultatea de "practice what you preach".

De partea cealaltă, brigăzile de susţinători fanatici s-au dat cam pe invers. Dacă în vremea dezvăluirilor despre Ciuma' dădeau efectiv pe spate la tot ce băga RISE, acum îi înjură. Ba chiar ameninţă că nu mai fac donaţii, de parcă ar fi donat mii de euro/click. E normal să fie supăraţi, tovărăşeii au impresii că presa e bună doar când dă în cine le place lor şi e rea când dă în idolii lor.

Mai afli de la ei ba ca unora le e frică de USR (oau!), ba că RISE e un fel de Antena 3, ba că cum îşi permite taman în campanie (păi când, bre?), ba că ce e mare problemă nişte din astea că toată lumea făcea la fel, proiecte cu prietenii şi familia că asta e, străinul, chiar de e capabil, e tot străin şi mai bine împarţi banii în familie şi cu prietenii, chiar dacă iese un mare fâs, ba că ce panaramă a fost cu "valiza lui Dragnea" (deşi atunci erau toţi în orgasme) ba culmea, se chiar făceau aluzii la Nicuşor Dan, „trădătorul” care a susţinut familia tradiţională, ba că RISE acţionează la comandă (când era comandă hashtag era OK, acuma nu).

Amuzant destul, oricum fanatismul e la el acasă, ca şi insultele, că aşa e cu oamenii ăştia noi. Cine e curios, să intre pe pagina de facebook a lui RISE Project, să vezi circotecă cu membri şi simpatizanţi. Din asta RISE s-a ales cu un like din partea mea. Unul echilibrat, că tot am râs de ei cu valiza.  La fel, feedback-ul cu emoticoane râzând la postările lui Dan Barna a crescut consistent.În rest aştept o iniţiativă şi un referendum "Fără dezvăluiri din USR în spaţii publice", eventual şi un protest anti RISE Project, la Sibiu. Că tot e linişte de o vreme...   

A, şi la final o veste tristă: Mircea Cărtărescu IAR nu a luat Nobelul pentru literatură. Şi ce frumos scrisese, domnule...

comentarii
2 comentarii

Da, Domnule Chiselita, Tage cu t MARE dar și die lustigen Tage. Lustigen cu l mic, ca e adjectiv si die , ca Tage e la feminin. Eu zic sa nu va mai băgați la Limba Germană ca nu va iasă. Lăsați pe alții, care se pricep. Nu ca eu as fi nu stiu cat de priceput, dar macar nu scriu la gazetă. Scrieti în neaosa noastră limba strămoșească, ca sa nu fiti corectat. Deși, si acolo, uneori se intampla sa greșiți. Stiu, aveti scuze , ca tastatura, ca graba, etc.
Nino Marius
21.10.2019 20:29
Bine zis, dle Chiselita! Zi-le de noroc! Astia nu vad decat paiul din ochiul pesedeului si nu barna din ochiul lor.
La multi ani cu ocazia onomasticii! La mai mare si sa-ti traiasca frantuzoaica!
P.S. Dar cu Mircea Cartarescu ce aveti? chiar ca scrie misto!
25.10.2019 21:52
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia