Tribuna
Săptămâna nebuni(i)lor: Despre infatuaţi, referendumuri şi anticomunism
Dumitru CHISELIŢĂ
4690 vizualizari
Ce s-a mai petrecut recent pe la Romania? Păi, am aflat că noi, care am fost mai friendly cu referendumul pentru definirea familiei şi care le-am dat-o în gură ca la coasă ălora de scorneau la ordin (ori doar aşa, ca să se-aplece să îi laude că s-au integrat), fake-news-uri care ar fi putut lua Pulitzer-ul pentru tembelism şi cretineală, suntem nişte infatuaţi, că aşa a decis preşedintele unei părţi din români. Am mai aflat că unii din USR au idei bune, dar sunt înţelese cam în gură chiar de către colegii şi fanii lor. Am mai aflat că, dacă referendumul ăla era rău, ăsta de se coace acum, e aşa de bun încât ţi-l bagă (indirect) pe gât la europarlamentare.

Hai să ne avem ca fraţi, toţi suntem infatuaţi
Mai ştiţi cum era cântecul acela al lui veşnic hippiotul Pittiş  pe vremea când trupa de folk-rock "Pasărea Colibri", făcea prăpăd printre neo-hippioatele din facultăţi? Ăla cu "hai să ne avem ca fraţi, toţi suntem puţin luaţi". Erau vremuri nu bune, dar încă vesele. Lumea se împărţea, politic vorbind, între ăia care înjură sau râd de Putere şi ăia care înjură sau râd de Opoziţie, adică un fel de toţi o apă şi-un pământ, sau, cum se striga pe la protestele hashtag sibiene timpurii, "Toate partidele, aceeaşi mizerie", asta până când s-a interzis strigătura că nu era conform cu ordinul de la Marii Şefi. Nu exstau "reţele", se comunica fără "#", oamenii încă foloseau gura pentru a vorbi şi nu dădeau impresia             că-s teleghidaţi de smartfon când umblă pe uliţă. Eram la grămadă, ni se rupea de care cu cine ţine, îi mai înjuram nediscriminatoriu pe Iliescu, Năstase, Băsescu, Boc, Vadim, Videanu, Crin, sau alţi "contributors" la sărăcia noastră, citeam cu plăcere pe CTP cum muşca din toţi şi pe Cărtărescu cum făcea praf, pentru gloria proprie, biografiile a doi cântăreţi interbelici iubiţi de toată lumea (Cristian Vasile şi Zavaidoc) punându-le în spinare fapte ce nu le-ar fi comis nici la beţia beţiilor, nu ne păsa dacă celălalt era religios sau ateu, dacă era ortodox răsăritean sau evanghelic augustan, musulman sau scientolog.
Dar NU. Era prea frumos. Trebuia o aflare în treabă, o activitate specifică, un ceva care să mai anime poporul ăsta vegetal, după cum spunea Ana Blandiana, disidentul care vedea în comunism ţări pe care alţii nici în cărţi poştale nu pupau.
Ceva care să ne dezbine de să ne dăm în cap ca în Evul Mediu, român la român. S-a început cu Jăsui. Jăsui Şarli, Jăsui France. Dacă nu erai Jăsui, erai cu ăilalţi, asasinii, teroriştii, antieuropenii, necivilizaţii.
Apoi a intrat pe felie, după Colectiv (prima chestie pomenită cu hashtag) spitalo-catedralismul. Toţi piţiponcii, de ambe sexe, erau experţi în finanţe, în buget, în teologie, în Vechiul şi Noul Testament, în evoluţia universului, originea speciilor, brontozauri sau maimuţe. Toţi îi declaraseră pe creştinii mai ales ortodocşi Inamicii Numărul Unu ai Galaxiei care meritau cel puţin să fie internaţi în lagăre sau, mai rău, să primească vizita opănmaizilor are doreau să intre, pardon, să dea buzna peste noi în c***tele noastre de biserici şi să ne predea evoluţia cu torţe în mâini. Deja taberele se formaseră. Apoi a apărut fenomenul REZIST, care, pe fondul luptei împotriva PSD,              i-a declarat duşmani DIN NOU pe cei credincioşi, doar aşa, că era cool. Dacă erai ortodox, sigur erai votant PSD că aşa îţi ordona popa la predică, sigur aveai legătură directă cu Putin cel Rău, nu cu Merkel cea Bună, sau măcar cu separatiştii ruşi din Donbas, sigur nu te vaccinai, sigur nu mergeai la medic, sigur îţi botezai copilul, deci clar, un susţinător al Ciumei Roşii? Are logică? NU, dar nu contează. Dacă strigi tare şi repetat, orice minciună e adevăr.
Punctul culminant a fost referendumului pentru definirea familiei. O chestie democratică şi legală, pentru că altfel nu ar fi existat referendum. Atunci Iohannis a dat cu flit (ca să-l citez) unei părţi a electoratului său şi a românilor: "Este greşit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios şi a solicitărilor ultimative.".  Referendumul, ca referendum, NU E o solicitare ultimativă, că lumea votează sau, nu, pentru sau nu. Dar am înţeles ideea că, iar, cei care nu sunt ca ei sunt "fanatici religioşi". Boicoţii, nu. Nu. OK, de când se dăduse "Verde" la referendum am avut parte de o colecţie de tembelisme, semnate de diversi gornişti faimoşi sau aproape faimoşi (ca greierele de la teatrul de păpuşi) care numai că nu se jurau pe carne de porc că referendumul e cu ciuma şi Dragnea, şi te îndemnau la boicot, pentru că de banii de referendum puteai face bude în şcoli, spitale nu catedrale, miliarde de kilometri de autostradă, cartiere rezidenţiale cu secţii de vot cu tot, nu ca în Arhitecţilor.
Referendumul a trecut, rezultatul nu a fost făcut prea public că strica zenul hashtagilor boicoţi şi fardul României "europene", în fine, a trecut. Aproape a uitat toată lumea de el. DAR! Dar a fost nevoie ca cineva să ne amintească de el. Însuşi domnul preşedinte: "Cei care au promovat referendumul nu au fost toleranţi. Dar românii au dat o lecţie imensă acestor infatuaţi care au promovat ura şi, aşa cum se spune popular, i-au tratat cu flit". Bine. Dar dacă ne uităm puţin înapoi la vremea aia, vedem că taman CEILALŢI au promovat ura. Da, am înţeles cu toţii că familia din care ne tragem, aia zisă "Tradiţională", e compusă din taţi beţivi şi mame curve, ambii nişte asistaţi social care merg alternativ la cârciumă şi la biserică toarnă copii pe care îi abandonează sau îi trimit cu miloaga pe la uşa mall-ului. Mint? Exagerez? NU. Luaţi de aici o "lecţie imensă acestor infatuaţi care au promovat ura": "Familia tradiţională, aia dintre bărbat şi femeie, e aia în care femeia e bătută de bărbatul care vine beat acasă, femeia ţinută toată ziua la cratiţă, că aşa au fost învăţate leprele alea că femeia e sclav în casă? Nu e cumva familia aia în care îi trimiteţi pe copii să vă cumpere ţigări şi băutură, ca voi              i-aţi făcut, îi puteţi obliga să meargă să vă ia vouă băutură şi să încalce legea. Vorbiţi de tradiţiile creştine, dar nu ştiam că a fi religios înseamna a fi şi dobitoc. Astea de respectă tradiţiile creştine, cum e să te bată soţul în fiecare zi? Cum e să puţi a ceapă călită de la 10 km?" E o postare, publică, numită, tolerant şi european, "Îimi-bag-p***a în familia voastră tradiţională", de pe blogul "Gândurile unei necunoscute" aka necunoscuta.wordpress.com. Da, dom preşedinte, ei sunt ăia toleranţii, noi suntem ăia infatuaţii, am înţeles, nu? Câteva milioane de "infatuaţi" care acum nu se întreabă atât dacă preşedintele are voie sa ţină partea unei tabere împotriva alteia în loc să medieze ori dacă e OK să întreţină un război în loc să genereze o pace, cât dacă mai merită să impurifice un candidat la preşidinţie cu împuţitul lor de vot de infatuaţi cărora li s-a dat cu flit. Asta e, dacă vrei să mai mături din lista de prieteni, eşti liber să o faci. Aşa că, hai să ne avem ca fraţi, că toţi suntem infatuaţi.

Caramitru, USR-ul şi scandalul anticomunist
Nu e o necunoscută că îi taxez (sau o taxez, nu, că e Uniune) USR de câte ori îmi dau ei ocazia (şi ei o fac de parcă le-ar plăcea asta). Dar uite. "Deputaţii USR Cristian Ghinea şi Vlad-Emanuel Duruş au depus o propunere legislativă privind interzicerea organizaţiilor şi propagandei comuniste în România". Adică USR sau o parte din ea, vrea să se interzică: organizaţiile "cu caracter comunist"; promovarea în public a "doctrinei comuniste": negarea  crimelor comunismului. Se mai cere interzicerea răspândirii simbolurilor comuniste, "cu excepţia activităţilor desfăşurate în interesul artei, ştiinţei, cercetării sau dezbaterii unei chestiuni de interes public". La fel, conform proiectului, faci bulău dacă iniţiezi sau constitui "organizaţii cu caracter comunist", dacă faci, vinzi shareuieşti, ai la vânzare sau la dat moca sau foloseşti public "simboluri comuniste". Şi tot aşa. Unul din susţinătorii ideii, din USR, este controversatul Andrei Caramitru, fiul lui Ion Carmitru. În general, el contrariază lumea când expune, pe un ton mai dur, şi un limbaj mai, cum să zicem, "iacobin", aceleaşi şabloane useriste cu Dragni, PSDei; ruşi şi Putini, proteste, sărăcii, Europa, ai noştri ca brazii, restul ca ne-brazii, etc, în fine, texte-propagandă politică, apeluri la ajutor ideologic, în fine, chestii-socoteli, că doar de aia e an electoral.  Mi-am mâncat o jumătate de seară să caut postarea cu pricina care e cauza pentru care e pomenit şi porcăit până şi de simpatizanţii lui. El a zis asta "Excelent !!!! Legea trebuie sa fie identică pentru fascism/nazism şi comunism ! Două orori criminale" la un titlu din Adevărul care spunea că  "USR cere 10 ani de închisoare pentru promovarea ideilor şi simbolurilor comuniste".Atât
Iar Andrei Caramitru, fiul celui care juca rolul profesorului zis "Socrate" de "Filosofie" (comunistă de fapt, ne învăţa despre Ceauşescu şi comunism materia aia) în "Declaraţie de dragoste", "Liceenii" sau "Extemporal la dirigenţie", şi-a cam auzit-o. Ce e culmea, cel mai mult a fost "faultat" din bula propriilor prieteni, colegi, fani şi aplaudaci. Interzicerea unei ideologii criminale din naştere şi până la aplicare, şi-a găsit fani printre marii progresişti care vor să schimbe România. Ba că e o chestie "populistă",  ba că e "extremistă", ba că nu e cazul, ba că e atentat la libertatea de exprimare, ba că, de râsul piticului, "Crimele şi dictatura nu au legătură cu ideologia, ci cu implementarea ideologiei", ba că "nu asta este esenţial acum", ori că "Orice se referă la interzicerea exprimării unor idei ridică semne de întrebare. Chiar dacă ideile alea sunt tâmpite ori periculoase."... De intenţionau băieţii aceia de la USR să repete Referendumul pentru Familie, erau reacţii mai blânde. Ce mai, un deliciu, se pare că în friendzone-ul USR şi mai ales în bulele REZIST sunt foarte mulţi indivizi care gândesc la modul comunist (oau, ce mai noutate!)
Uite nişte chestii comuniste tocmai de la cei care se luptă cu o anume "Ciumă Roşie". Puteţi să vă supăraţi, oricum aţi mai făcut-o, asta e: cultul personalităţii pentru anumite "staruri" de stradă-teve-net-reţele: Şora, Chirilă, Oana Pellea, Rebengiuc, Rareş, Oreste, Bot (cam cu stea apusă, dar a avut şi el momentele lui) procurori sau şefi de stat; minoritatea care pune piciorul în prag majorităţii; cultul protestului chiar şi fără obiect şi demonizarea forţelor de ordine; pretenţia de a solicita ceva nu în numele tău, ci al tuturor; dublul standard; minciuna ca fake; extremismul în gândire; declararea ca adversari a tuturor celor ce nu au aceeaşi părere sau idei cu tine; anticreştinismul; victimizarea şi inventarea de eroi artificiali; exacerbarea unor fapte minore; o presă mică dar vehementă şi gălăgioasă, plină de insulte şi manipulări; activişti-agitatori din diverse domenii exterioare politicii: literatură, ştiinţe, actorie, muzică, ce declară unele şi aceleaşi lozinci; Dorinţa nebună de a ajunge la putere, fără a te gândi ce ai de făcut acolo; justiţie arbitrară făcută la presiunea altor factori decât cei legali; violenţă stradală (vezi 10 august şi altele);
Şi, nu în ultimul rând, lozinci simpliste şi cu impact, nu neapărat adevărate. Deci există riscul ca să te interzici pe tine însuţi, ca activist sau membru de partid, ceea ce e chiar comic. Şi apropo, chestia asta cu interzicerea comunismului a fost pe tapet, era ideea cuiva din PSD (DA!) dar nu a primit "Bunul de Tipar" de la premierul vremii, un anume Dacian Julien Cioloş. Ha, ha, şi iar ha.  

Apropo de referendum
E acum mare agitaţie cu el, că PSD vrea secţii de votare separate pentru alegeri şi pentru Refe'. Pe de o parte e de înţeles chestia, că românul simplu şi luat de val, va vota cu ambele mâini ambele chestii, iar alţii se vor împreuna cu prezenţa la iniţiativa lor. Pe de altă parte, treaba s-ar rezolva mai simplu, cu obligativitatea, pentru comisiile din secţiile de votare de a pune întrebarea "vreţi să votaţi şi la referendum?". Că parcă văd că merg la secţie şi sunt servit direct cu două liste, deşi eu doresc doar una. Apropo de referendum, mai e valabilă chestia aia cu "alte priorităţi"? Şosele, bude comunitare, spitale, căi ferate române, autostrăzi, skate-park-uri? Sau acum e OK să spargi banii, că e referendumul ăla cool, nu ăla al infatuaţilor? 

[image=139575] [image=139576] [image=139577] [image=139578] [image=139579]

comentarii
1 comentarii

Nu mai am curaj sa ies pe balcon cu ciocanul in mana ca sa bat un cui la un raft!! astia ma aresteaza si ma amendeaza sau chiar ma baga la parnaie... ori sa tai cu secerea buruienile din spatiul verde din fata blocului... Domnii astia de la USR sunt intelectuali care mai si gandesc?
02.04.2019 12:24
Din aceeasi categorie
sevis

ADR CENTRU

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia