Tribuna
Săptămâna nebuni(i)lor
De la ce scriem noi, la ce scriu alţii şi de la "Degeaba" la degeaba
De la ce scriem noi, la ce scriu alţii şi de la
© foto: Facebook/Tudor Gheorghe

Vom discuta în cele ce urmează ultimele "trenduri" din viaţa virtuală a românului şi nu doar a lui, de la cum să ai pretenţii deşi ceea ce primeşti e moca, trecând prin spaimele coronavirusului şi ajungând la demascările de anii '50 şi mânia proletară cu care a fost "executat" Tudor Gheorghe şi un spectacol al său.  

Şi gratuit, şi cu pretenţii, nu?

Se pare că reacţiile post-traumatice din perioada "REZIST" (chiar aşa, acum nu mai ieşiţi în stradă, copii, hă? Totul e mai mult ca perfect în România, hă?) încă se mai manifestă prin spaţiul public. Mă refer la bolşevismele alea tipic rezist-ace cu boicoturi, cenzură, mânie activistă, arătat cu degetul, pus în discuţie în şedinţa de partid, vot de blam şi mai ales lecţii de deontologie...

Paregzamplă, vine un cititor, poposeşte  pe pagina ta de ziar (sau a noastră, sau a concurenţei, sau a altora, nu contează) precum a poposit Cuza Vodă la Sibiu pe când nu mai era aşa de vodă, vede ceva advertorial de la un partid sau un politician de (la un) partid (PSD, PNL, nu contează, tot aia) şi gata, deja e plin de dezgust, e o-ri-pi-lat efectiv de cum adică ĂŞTIA (noi, alţii din media) publică ce trimit ĂIA (partidele) şi trage concluzia că normal că e aşa, doar "ăştia-s cu...". Dacă mai are şi o vână de deontolog prin el, cititoru' militant o mai arde şi pe sfaturi, de parcă el ar fi în juriu la Pulitzer: ba că ar trebui să nu-i publicăm pe ăia de la Partid, ba că publicăm direct "minciuni" şi nu ne e ruşine cu asta, aşa că nu mai primim veac like sau emoticon de la el, că da, e normal dragă ca lumea să zică de voi aşa şi pe dincolo că dacă voi publicaţi orice trimit ăştiaaa...". Şi aşa mai departe, că deja mă amuză vorba aia, "la maxim" de ce rezervaţie, colonie, comunitate de înţelepciune media a devenit Sibiul ăsta, de zici că şi Socrate, Aristotel, Titus Livius, ori Platon au întemeiat Sibiul sau au poposit (ca Cuza vodă, nu?) măcar. Pe bune, mă mir că se mai claxonează la giratorii, că mai vâd kwkat de câine pe trotuar, că se depăşeşte pe zebră ori la câtă moralitate şi grijă faţă de corectitudine pluteşte în aerul ce a mai rămas neîmbâcsit de la eşapamentele maşinilor care "e o necesitate!". Aşa că zic: Hai, mă laşi?

Publicitatea e pe bani ca tu să citeşti gratis. Chiar şi aia politică

V-am spus şi noi, v-au spus şi alţii despre cum e cu presa şi din ce trăieşte ea, cum e cu reclamele, advertorialele, articolele electorale, publicitatea şi alte chestii care fac ca acea publicaţie să ajungă la tine MOCA. Adică tu să nu plăteşti pentru informaţiile ce le citeşti. Priceput? Bine.
Faptul că ţie nu-ţi place că (sau "ce") "băgăm" de la cine nu-ţi place, asta e. Ghinion. Sori-compresori. Nu scoatem ediţii cu dedicaţie doar că aşa ai tu chef. Sau, dacă vrei o ediţie specială doar cu ce ai tu chef să vezi, fii invitatul nostru la departamentul publicitate, p punem de-un contrăcţel, pe o sumă de roni şi vei avea produsul dorit. Clar?  Dar mai bine zic că, până te împiedici (intenţionat şi cu scop) de ce nu-ţi place, caută mai bine şi vezi de e ceva pe acolo care să-ţi placă, nu? (A, dar tu nu cauţi bine, uitasem!). Dincolo de asta, hai să ne mai batem gura cu faptul că o publicaţie trebuie să facă bani ca să existe, să plătească salarii, să acopere cheltuieli cu ce consumă. Şi că tot ce se publica aşa a la reclamă sau, na, "advertorial" este, în fapt, publicitate. Una politică, în cazul nostru. Pe care tu o poţi citi sau o poţi ignora.
"Bine dar chiar de la ăştia"? Da, chiar de la ăştia. Chiar şi de la ăilalţi. Chiar şi de la amândoi, pe aceeaşi pagină, dacă avem chef. Care e problema ta? E pe contract, e legal, e marcat ca atare, tot ce se scrie e pe răspunderea "emiţătorului", punct. Te simţi lezat personal, n-ai decât să-i dai în judecată, să-i reclami la CNCD, la CEDO, la Sfatul Bătrânilor sau la Sanepid. Ori să faci un "Vă vedem" prin oraş. Noi, ca "gazde" ale "advertorialului", putem, să zicem, să-ţi acordăm dreptul la replică, în care tu, cu semnătură, nume prenume (Hopaaa! Naşpa...)  şi alte alea-alea, să spui ce ai de spus şi să le baţi obrazul. Sau să faci tu un advertorial în care să spui că nu e ca ei ci e pe invers. Sau invers. Cum avem contrăcţel cu ei, putem avea şi cu tine. Dar faptul că ţie nu-ţi place un politician sau un partid nu înseamnă, obligatoriu, ca acesta să fie eliminat din paginile de ziar sau cele de web doar aşa că tu şi brigăduţa ta de fâlfâie lozinci aveţi chef. 

Adică e ca şi când cumperi bere...

Mie, uite, o declar public, nu-mi place berea nefiltrată. Nici cea radler. Le-am încercat, am dorit să le ofer 1-2 şanse, am zis hai că poate-poate, dar nu. Nu-mi plac şi gata, să nu se supere firmele producătoare, dar le prefer pe alea pasteurizate, blonde sau brune, îmi e totune, pardon, totuna (produse de aceleaşi firme producătoare, asta să nu spuneţi că fac manipulări pe aici).
Aşadar, cum ar fi ca eu să fac scandal că hipermarketul acela sau dimpotrivă, celălalt, sau magazinul din centru sau chioşcul de la periferie are în rafturi bere nefiltrată sau bere radler, că e normal şi ştie toată lumea că, de vreme ce mie nu-mi place, e clar că nu e bună, nu? A, place altora? Păi NORMAL că le place pentru că ăia-s aşa şi pe dincolo dar ar trebui ca dacă nu-mi place mie să nu placă la nimeni. E logic asta? NU. OK, ştiam.
Aşa e şi în presă cu articolele care nu-ţi plac. Uite eu nu citesc sport. Mi se rupe în 14 la puterea a 10-a de el sport. Am cerut vreodată desfiinţarea gazetelor sau a paginilor sau a emisiunilor de sport? NU. Nu cer nici măcar desfiinţarea lui Taraf TV, canalul cu manele. E democraţie, e liberă exprimare.

Să revenim. Deci, aşa cum trec eu nestingherit pe lângă rafturile cu nefiltrate şi radlere, cum nu cumpăr că nu mă obligă nimeni să, şi tot merg până la berile acelea "ale mele", ca să-mi cumpăr ce vreau eu, ignorând ofertele care nu mă interesează, aşa ar trebui să facă şi un cititor normal de presă, cu articolele care nu-i plac. Adică, vezi tu, să treci pe lângă ele şi să alegi ce ţi se potriveşte sau ce te interesează.

Singurul defect în comparaţia mea cu articol versus bere e că, apropo, eu CUMPĂR berea aia, nu o beau pe mulţam groaznic, pe când tu citeşti articolele GRATIS, pe net. MOCA adică. Şi e moca taman pentru că unii plătesc asta, ori îţi plac, ori nu. În aşa fel încât tu, ca cititor simplu, să nu plăteşti cine ştie ce abonament online, ca la alţii.  DECI, dacă tu citeşti GRATIS, mai uşurel cu lecţii, cu păreri, cu deontologii de uliţă, chiar şi plină de protestatari. Pur şi simplu nu eşti în măsură să o faci. E ca la televizor, când la film bagă pauza pentru reclame. Ai filmul moca exact din cauza reclamelor pe care le înjuri. Dacă eşti agasat aşa de rău, poţi renunţa la filmul ăla şi să dai pe manelele tale. Sau la pagina aia care te deranjează că „bagă” politicieni care nu-ţi plac şi să dai tot pe manelele tale civic-politice. Schimbă canalul dacă nu-ţi convine.
Atâta vreme cât tu nu plăteşti ca să citeşti, toată povestea asta ne-ar afecta pe noi, presa, o accesare mai puţin, care înseamnă  un fel de nimic cu garnitură de nimic şi sos de doi nimici. Acum pricepi? Adică, mai direct, n-ai decât să nu ne citeşti, nu pierdem nimic, că oricum nu câştigam nimic chiar dacă ne citeai. Nu-ţi plăteşti facturile cu likeuri şi vizualizări, că atunci până şi eu eu aş fi multimilionar.
Şi apropo, în democraţie, dacă te întreabă cineva, există libertate de exprimare. A oricui. E ceea ce urăşti tu cel mai mult: un drept al omului. Dacă nu-ţi place libertatea de exprimare, fă-ţi ckheck-in Coreea de Nord, că te primeşte cu braţele deschise şi o fi mai fain pe la ei, unde toată lumea are aceeaşi părere, cea care trebuie, de zici că acolo e Hashtagland. Hai, gata, pa.

Ce mai e cu virusul chinezesc

Îmi place faza, moda asta cu vai că vine "virusul chinezesc" pe noi. Aşa, şi? Chiar nu mai era vreun motiv de panică naţională? Trebuia ceva? Că doar nu ne-o preocupa, să zicem, privatizarea serviciilor de sănătate, cât stai la coadă la farmacie ca să iei un paracetamol sau sub ce pretext au scumpit IAR gunoiul ori de ce pita de acum e mai uşoară şi mai fărâmicioasă decât aia veche. Astea-s vax. Acum suntem atenţi la virusu'. Să nu vină peste noi să ne ia averea. Că de cum tuşeşte cineva mai ciudat, PAC! E cu virusul! Izolat, scanat, analizat, doar doar nu va da ciuma aia chinezească peste noi. Acum, serios, măsurile preventive sunt binevenite cu acel, cum îi spune, "coronavirus". Dar, la câte molime mondiale şi sfârşituri ale lumii am prins, chestia asta e doar una dintr-o serie lungă.
De nu era virusu', nu erau valurile de admiraţie ale oricărui român serios cu cont pe reţele, referitoare la viteza cu care chinezii construiesc spitale (nu catedrale), uitând că mai anul erau anti-”ciumă roşie” şi cum nu-mi amintsc ca China să-şi fi schimbat numele din Republica POPULARĂ Chineză în altceva, acolo e încă la putere „Ciuma Roşie”. Deci românii admiră Ciuma Roşie care construieşte spitale mai rapid decât ultraUE-iştii noştri cei fuarte tzivilizatzi. Trecem peste glumele cu rachiu vs. virus, (rachiul totdeauna bate) cu sfaturile preventive despre cum să porţi OBLIGATORIU mănuşi tot timpul, chiar şi când porţi mănuşi, şi să schimbi prosoapele în bucătărie ca pe ciorapi (invers nu) ca să nu vină virusul să intre-n supă. Trecem şi peste glumiţele rasiste cu chinezi sau auto-rasiste cu români, peste teama de a mai lua chestii Made in China şi ajungem la cea mai tare fază din LUUU-me!
Ei bine, world-wide există teama ca berea Corona (!!!) să aibă legătură cu corona-virusul. Pentru că se cheamă la fel. Doar de aia. Aşa că citeşti titluri despre cum coronavirusul NU are legătură cu berea Corona, că nu există un "virus al berii Corona" ca exemplu că nu bat câmpii, uite, la noi, Vice a scris de asta: "Oamenii care cred că virusul din China are legătură cu berea Corona" (https://www.vice.com/ro/article/qjdvvd/coronavirus-nu-are-legatura-cu-berea-corona) Nu sunt un fan Vice, dar aici au dreptate, că s-a mers cam prea departe cu paranoia asta. Lăsaţi domnule berea în pace că nu are nimic, plus că acea CORONA a apărut, ca denumire, înainte de descoperirea vreunui „corona-virus”.
E ca atunci când a început isteria cu Statul Islamic (pe atunci numit ISIS) şi companiile sau alte organizaţii care şi-au schimbat denumirea pentru că sunau asemănător cu cel al entităţii islamist-teroriste. Cei interesaţi să dea pe Wikipedia cu "Name changes due to the Islamic State of Iraq and the Levant" şi să vadă că a fost chiar serioasă treaba.

Tudor Gheorghe, acuzat, cu mânie proletară, de comunsim.

De ce? Degeaba. Adică Degeaba x 2. O dată, că degeaba te iei de Tudor Gheorghe atâta vreme cât nu ai realizat ce a realizat el. Umpli tu o sală? Poate doar dacă îi plăteşti pe ăia cu loc cu tot şi nici atunci nu ai certitudine 100%, că poate sunt şi şmecheri care-ţi dau ţeapă. Iau banii şi nu semnează de prezenţă. Ai un spate muzical ca al lui, de decenii? Îţi cântă cineva melodiile cumva? Răspunsul e NU la toate. A doua că spectacolul încriminat aşa se numea. "Degeaba". Pentru că degeaba.

Deci TVR, pe 26 ianuarie, transmite spectacolul lui Tudor Gheorghe, numit "Degeaba 30" şi ţinut în DECEMBRIE 2019 la Sala Palatului. Problem? No problem, ar zice 98% dintre noi. Ba problem, zic unii mai vigilenţi din fire. Că cică spectacolul "Degeaba" e "anti UE", ceea ce, evident e o crimă împotriva umanităţii, un genocid, o lez-majestate comunitară, o ce să spun, mai bine nu. A înjurat Tudor Gheorghe pe Stăpâna Oeropă în spectacolul "Degeaba 30"? Ba chiar şi g4media! Păi cei care-l acuză pe maestru de comunism (???) înfierează cu mânie proletară că DA!. Scrie la ziar, la Universul (punct net). Acolo cică Tudor Gheorghe ar fi rostit, în spectacol versurile pline de venin burghezo-moşieresc, pardon, pesedisto-anti european. Păi cum să spui că o ţară plânge, geme şi aşteaptă "un decret de la Bruxelles sau Strasbourg”? Păi ce democraţie e asta, tovarăşi! Trebuia să se spună că ţara râde, grohăie de fericire şi are orgasme multiple cu 10 când vine un decret de la Bruxelles sau Strasbourg!" Suna mai altfel, totuşi...
Acum citesc, pe ziarepunctcom, ceva demn de Scânteia anilor '50. "Planul "Degeaba". De ce a ajuns Tudor Gheorghe sa promoveze mesaje anti-UE si anti-procurori la TVR" Pfoai. Păi pentru că există libertate de exprimare? De aia?
Funeriu îl atacă pe Tudor Gheorghe. Cine e Funeriu? Fostul ministru al educaţiei din vremea PDL .

El spune, pe pagina sa de facebook, că "Băi Tudor Gheorghe, ia fii atent aici: cât ai fi fost tu de talentat în muzică şi versuri! Primul meu coleg de bancă, Cristian Herbei şi alţi 1000 de oameni nu au murit pentru ca tu să-i dai cu zdranga zdranga la mandolină spunând că a fost degeaba! Băi talent: nu-ţi e ruşine la senectute să spui că e totuna să iei, când ai chef, avionul spre Paris, cu statul la coadă 4 zile pentru 25 de l de benzină? Băi nenicule! E totuna să vezi banane doar în filme americane sau să cumperi la orice oră din zi sau noapte la colţ de stradă? Johnny Mandolină, e acelaşi lucru să stai iarna la 10°C sau să te lăfăi în Bali? Nu ţi-e ruşine ca de la înălţimea talentului cu care te-a înzestrat Dumnezeu să bagi minciuna că "a fost degeaba" în mintea oamenior care au făcut, prin sudoarea frunţii lor, ţara asta să stea la masă cu Germania, Franţa şi Spania în loc să facă plecăciuni dictatorilor din Congo şi Coreea de Nord?
Mizerabile rapsod: dacă nu era omorât ca un vierme idolul tău, Ceauşescu, eu şi mii de ROMÂNI ca mine, care au luat calea pribegiei de tineri, ar fi murit fără să-şi revadă fraţii şi părinţii, şi tu spui că degeaba au trecut 30 de ani? Cine eşti tu, mă, să-ţi permiţi să dai sentinţe despre ce au realizat, în 30 de ani, românii? Da, pentru tine degeaba! Nu ai înţeles că lumea evoluează şi respiră fericire, nu plenare PCR! N-o mai lungesc că e degeaba cu tine, şi îţi spun atât: să-ţi fie ruşine, canalie talentată! Să-ţi fie ruşine nici măcar pentru că ţi-ai bătut joc de eforturile a 20 de milioane de oameni! Ci pentru că, la bătrâneţe, ţi-ai bătut joc de ce-ai făcut o viaţă întreagă, ţi-ai bătut joc de talentul unic pe care l-ai primit de la Natură, ţi-ai bătut joc de o ţară şi oamenii ei, pe care nu cred că ai să-i înţelegi vreodată! Pune-te, mă, în genunchi în faţa copiilor acestei ţări şi cere-le iertare!". Am reprodus citatul complet doar ca să nu se piardă.

Am mai citit că Tudor Gheorghe a făcut propagandă electorală lui Ponta. Şi Rebengiuc a făcut lui Iohannis, noa, tot atunci, aşa şi? Şi am mai citit altele şi altele şi iar altele că, iată, toţi vor să arate cât de europeni sunt şi cât de ne-români vor să fie. Şi că da, Degeaba au trecut 30 de ani dacă toţi o ard stalinist pentru că un spectacol a spus ceva şi lor ori le-a picat prost ori au ca hobby să facă pe Miliţia Gândirii, acuzând de comunism dar comportându-se precum Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste. Ceea ce chiar mă convine că e un DEGEABA mai rău decât acuză cei mai acuzatori.  
 
Ce spune pagina autorului, adică tudor-gheorghe.ro despre "Degeaba" ăla care vă stă (degeaba) în gât: "...Ne-au biruit oare grijile, nevoile, oboseala, dezamăgirea? Am făcut întotdeauna ce trebuia? Numai alţii sunt de vină? Atunci degeaba ne mai numim oameni, că nu suntem demni de acest nume. Ne-am slăbănogit, cu toată deşteptăciunea şi vorbăria de paradă... Facem umbră pământului degeaba?! Tudor Gheorghe are speranţa că cineva va învăţa din greşelile noastre. Aşadar, n-ar fi chiar degeaba!". Ba da maestre, a fost degeaba.
Apropo, Tudor Gheorghe e aşa de "anti UE" încât UE i-a alocat, în prima carte de cântece a Uniunii Europene, două locuri-melodii: "Acolo este ţara mea" şi "Au înnebunit salcâmii", el fiind singurul cântăreţ român din culegerea europeană. Decu "acolo este ţara mea", nu să zicem, "Lemnul şi spaţiile mici", asta ca să vă mai oftic niţel.

Apropo, vedeţi că în 20 Martie va fi "Risipitorul de frumuseţi", tot cu Tudor Gheorghe. Ceva anti UE, desigur, după titlu, că bate la ochi şi în mod sigur face aluzie la Brexit cu risipirile astea.
Oricum, chiar dacă îmi plăcea şi înainte de acum voi fi un fan al lui Tudor Gheorghe. Numa' aşa că am eu chef. Şi-mi şi place muzica lui.

foto: Facebook/Tudor Gheorghe
 





comentarii
1 comentarii

un solist talentat! dar cu caracterul sta cam prost.De ce?Sa incepem cu"revolutia" de la Craiova.Atunci cand inconjurat de baieti cu ochi albastrii face ordine printre revolutionari.Unii ca Gal Voinea ne spune ca a incercat aceasta aruncand o grenadaApoi dupa ani trimite o scrisoare din Spania catre un alt intelectual Mihai Gadea si il caineaza pe detinutul politic Voiculescu.Care Voiculescu> al cu banii luati de la Securitate ,iar nu cred, dar care a facut ceva puscarie,DEGEABA pentru ceva furtisaguri.Despre Ponta numai de bine .Dupa cum spunea maestru este viu. Despre talentul lui nu pot eu vorbi,il las insa pe un Ghiuri Pascu ,fie iertat,sa-l caracterizeze.
Octav
06.02.2020 13:19
Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

Grant pentru capital de lucru TURTHA & SAVOURY SRL

Comunicat_de_Presa_Fagus ROM

Comunicat_de_Presa_ELLIXIRZ BAR

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia