Tribuna
Legendă și adevăr despre viața și moartea Mariei Tereza
Legendă și adevăr despre viața și moartea Mariei Tereza

De când e lumea, minciuna și bârfa au prins rădăcini în mintea oamenilor mai mult decât adevărul și realitatea concretă, iar legenda și povestirea au totdeauna un sâmbure de adevăr.

Dacă am întreba 100 de români, întâlniți întâmplător, ce știu despre împărăteasa habsburgică Maria Tereza, 90 dintre ei ar răspunde fără preget: „Da. Maria Tereza a fost împărăteasa zoofilă, care a murit iubindu-se carnal cu un armăsar imperial în grajdurile vieneze!” sau „ Da. A fost cea care l-a numit pe Samuel Brukenthal guvernator al Transilvaniei, după ce acesta a luat asupra sa „vina” unei bășini imperiale!” ori „Da. Împărăteasa care, după ce făcea dragoste cu câte un soldat grănicer în castelul de la Boița, îl punea să jure în fața unei icoane a Maicii Domnului că va ține secretă această „faptă”. Când soldatul se apropia de icoană, împărăteasa acționa o pârghie care deschidea o trapă sub picioarele „împricinatului” de ocazie. El cădea printr-un fel de fântână cu coase și…apoi ajungea în apele învolburate ale Oltului, pierzându-i-se definitiv urma”. În zona județului Alba, aceeași legendă este plasată la castelul Martinuzzi din Vințu de Jos, așezat aproape de albia Mureșului. Și astea sunt doar trei dintre cele mai cunoscute legende despre „Tereziana” austriacă. Or mai fi și altele, pe care eu nu le știu.

Multe dintre „isprăvi” au fost puse pe seama ei, când de fapt povestirile acestea picante o aveau ca „eroină” pe țarina Rusiei, Ecaterina a II-a cea Mare (n. 1729; împărăteasă între anii 1762-1796), nemțoaică nimfomană, contemporană cu „Tereziana noastră”.

Acum să luăm la rând legendele și să vedem adevărul din ele.

Prima e cea cu armăsarul. Spun unii că în București, pe frontispiciul unei clădiri vechi, ar exista un basorelief cu un armăsar care „călărește” o femeie goală. Am văzut chiar eu fotografia, dar nicăieri nu scrie că femeia este împărăteasa Austriei. Se mai spune că, în vechea cetate din Arad, ar exista un fel de fotoliu sculptat în piatră și o verigă de legat calul deasupra lui. Am fost în acea cetate, am întrebat, dar n-am văzut și n-am auzit.

Adevărul este că Maria Tereza, încă din adolescență, participa la vânătorile imperiale. Se spune că trăgea cu arma și călărea foarte bine. O adevărată amazoană. În acele timpuri, era la modă ca aristocrația să participe la vânătorile organizate.

A fost singurul copil al împăratului habsburg Carol al VI-lea (1711-1740) și singura femeie care a ocupat de-a lungul veacurilor tronul habsburgic.


comentarii
3 comentarii

Carol al VI-lea nu putea sa fie tatal Mariei Tereza la varsta de 6 ani. El s-a nascut in 1685, nu in 1711. Desigur, o eroare de redactare.
Profesor
28.12.2020 11:25
https://de.wikipedia.org/wiki/Maria_Theresia
adevarul
30.12.2020 08:15
Basorelieful în care un cal călărește se pare, o femeie, era pe frontispiciul Cinematografului "Grivița", l-am văzut în 1976 și l-am revăzut prin 2000, cinematograful fiind închis, dărăpănat, într-o stare jalnică.
C.T.
06.06.2021 15:43
Din aceeasi categorie
Anii Drumetiei

koenigfrankstahl

eeagrantsmediu

Pefoc
A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Compa
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA