Ei, ce mai faceţi? E bună făina? Că în magazine nu mai e. Aţi prăduit-o. Da' şervete şi hârtie de budă mai aveţi? Spirt? Bicarbonat de sodiu? Că le-aţi prăduit şi pe alea. Da'... Dar când aţi pornit cu ruptul v-aţi gândit şi la ceilalţi? Că poate unul nu şi-a putut cumpăra un kil sau o bucată de ceva anume că aţi luat VOI 10 kile şi v-aţi umplut portbagajul ca să aveţi VOI şi atât. Restul, dă-i în mă-sa de fraieri, că „nu ştie” să se descurce. Să nu aibă, numai ca să aveţi voi. Nu m-ar mira ca peste câtva timp, când expiră tot stocul ăla cât pentru un batalion, să vă apucaţi de donaţii pentru cei în nevoi, ca să scrie gazetele de voi de cât de sufletişti sunteţi. Că şi aşa faceți pe umaniştii şi pe preocupaţii de soarta lumii.
Despre cum învăţăm să fim mai normali decât eram
Mai mergeţi la shopping la Viena sau Budapesta? Mai daţi o tură de weekend, aşa, prin Austria la schi, pe la MiIano şi Venezia, că acolo ai ce să vezi, nu ca la România, unde e de cacao? Vă mai faceţi selfie în destinaţii de vis unde mergeţi fără să pricepţi unde sunteţi şi ce vedeţi în concediile alea ale voastre, şi apoi să mă întrebaţi fals miraţi că "vaaai, dar tu nu ai ieşit DELOC din ţară?". Acum aveţi ocazia de cunoaşte România şi să vedeţi că e o ţară frumoasă. O mai ardeţi prin puburi, club-uri, restaurante, spa-uri, gym-uri, pe la paranghelii de patru stele unde să vă "feeling excited" cu poze mai proaste decât definiţia pozei proaste? Vă mai plimbaţi cu tot neamul şi cu "o familie de prieteni" de ziceai că-i alai de nuntă, prin oraş? Mai ţineţi nunţi şi botezuri din acelea de fiţe, cu coloană de maşini, de să modificaţi şi biserica cu decoruri kitschoase, doar pentru ca să filmeze ăla ceva? Acum e cam închis totul. Biserica e închisă, cameramanii şi pozarii stau majoritatea în beci de frică, restaurantul hotelului e închis, terasa hotelului e închisă, chiar hotelul e închis. Cum mai e mâncarea aia exotică? Bate costiţa cu fasole şi sardelele în ulei? (că le-aţi prăduit şi pe alea!). Vă mai mişcaţi fâţa-fâţa cu maşina prin decor doar pentru că o aveţi şi "ie o necesitate"? Mai aduceţi maşini "de dincolo"? "Dincolo" şi-a închis graniţele. Mai mergeţi prin mall la shopping din ăla şmecher, cu escală la cafeneaua cu terasă? Nu. Eventual luaţi o bere la cutie şi o beţi pe drum... Mai faceţi urât în vacanţe că nu exista wifi, loc de joacă sau loc de parcare?
Uite că acest virus, această oficială pandemie, această stare de urgenţă plus teama hrănită mai ales din plăcerea românului de a se panica, aduce în câmpul vizual, mai clar de când e purificat şi el de eşapamentele rablelor care bântuiau pe străzi, un mod de viaţă uitat: cel normal.
Ne-am obişnuit să fim tot mai îmbuibaţi, să luăm şi să consumăm mai mult decât ne trebuie. Ne-am obişnuit să facem paradă cu orice, să umblăm oriunde, cu sau fără treabă. Să bântuim pe tot mapamondul, doar ca să ne lăudăm cu asta. Să cumpărăm şi ce nu avem nevoie, doar de dragul "shoppingului". Să facem pe boierii, doar de dragul de a fi în centrul atenţiei. Ei, acum, gata. Viaţă normală. Cei cu posibilităţi mai mici, dispreţuiţii societăţii, ne-mondenii, cumpărătorii cu plasa nu cu portbagajul gipanului, iubitorii de linişte, nu vor suferi prea mult. Ceilalţi, învăţaţi cu viaţa trepidantă, cu ochii lumii, sunt cam praf acum. Asta e. Staţi acasă.
Ne mirăm că e cerul mai limpede şi că se văd munţii în zare. Că aerul e mai respirabil. Că nu se mai circulă "bară la bară" şi nu mai vezi nervoşi care claxonează sau o calcă la giratorii. Poţi trece strada fără teama că un tembel te va călca pe zebră. Poţi să dai o tură prin centru fără ca să-ţi miroasă 100 de feluri de mâncare de la terase, fără să te loveşti de terase, fără să te izbeşti de "turişti" cu mecla blocată-n smartphone sau de super-familii care au venit să vadă Super-Sibiul în weekend. Nu mai e muzică, nu mai e gălăgie. E Sibiul liniştit ce l-am prins în copilărie şi adolescenţă. Era necesară o pauză. Chiar mondială. Poate aşa se mai aşază lumea. Cine va supravieţui moral, va supravieţui. Cine nu, nu. Generaţia "mi se cuvine totul" şi "la banii mei fac ce vreau", ori a revoluţionarilor de tastatură dovedeşte că a clacat. Cel puţin până acum.
Câte sfârşituri ale Lumii am prins
Acum, oi avea o anumită vârstă, dar nu pot să nu râd la numărul de sfârşituri ale Lumii, oficiale sau nu, ce le-am prins. Când eram copil şi elev, era clar că lumea va pieri de la bomba atomică. Americanii se vor bate cu ruşii, unul din ei va apăsa pe buton, şi bum, reacţie în lanţ, chiar dacă "din armele nucleare, faceţi mai bine chitare". Aveam şi motive: bomba cu hidrogen, cursa înarmărilor, rachetele Pershing 2, MX şi SS-20, bomba cu neutroni. Apoi a apărut ceva mai finuţ: alinierea planetelor din 1982, care aducea potopuri, cutremure, vulcani, etc. În 1986, Pământul pierea din cauza Cometei Halley, care lăsa nuştiuce praf în coada ei care mătura Terra. Tot în 1986 a fost ceva pe bune, accidentul de la Cernobîl. Lumea ştia, deşi oficial nu spunea nimeni nimic. Se muncea normal, se trăia normal, singura măsură mai aparte a fost că am primit de la dispensar o pastilă de iod.
În 1991, Primul Război din Golf, ajutat şi de profeţiile lui Nostradamus, tare la modă atunci, anunţa Armaghedonul de la Răsărit. A fost eclipsa de Soare din 1999, care şi ea făcea praf sărmana planetă şi nefericiţii planetari. A urmat, desigur, anul 2000, (când nu am mai fost copii) cunoscut ca ultimul an al Pământului, care aduce sfârşitul lumii acesteia, aşa cum au interpretat Apocalipsa. Apoi s-a repetat 2001, că de fapt aia era intrarea în noul secol XXI. După aia am rupt socoteala, dar orice război, orice cutremur, orice fenomen ceresc aparte prevesteau un sfârşit al lumii acesteia. Inclusiv veşnicul asteroid care lovea scoarţa terestră, ca pe vremea dinozaurilor.
De o amploare mondială, că deja lumea exista şi se exprima pe net, başca erau televiziunile la datorie, a fost Pieirea Lumii din 21 decembrie 2012, pentru că nuştiuce calendar incaş prevedea, ÎN MOD SIGUR, asta. În 2018 a mai fost o aliniere catastrofală a planetelor. Apoi am dat-o pe molimi. Pieream de gripa aviară, gripa porcină, West Nile, etc. Apoi a fost incendiul din Australia, iar acum asta. A, şi mai erau unii care nu mai puteau trăi ba din cauza Ciumei Roşii, ba din cauza lui Trump, ba de la Brexit... Cert este că din toate astea lumea a scăpat, în general, vie. Aşa va fi şi acum. Cu sau fără panica voastră pe care o împrăştiaţi de zici că sunteţi plătiţi la postare.
De fapt, cum se poartă masca?
Înţeleg că e o modă cu masca asta chirurgicală. Unii cred, mai ales cei din ceata super speriaţilor, că e un fel de mijloc de protecţie generală-minune, care te scapă de COVID de cum o porţi, oriunde, din orice şi oricum.
Neavând încredere în tembelismele de pe grupurile de net, în postările paranoice ale încuiaţilor în case cu inima-n chiloţi, am căutat (stând acasă, dar mai vesel) ce spune Ministerul Sănătăţii despre masca aceea care a devenit echipament de lux din echipament normal şi a sărit de la până-ntr-un leu (anul trecut) la
până-n 20 de lei acum.
Spune că. "Respectaţi cu stricteţe regulile de igienă personală recomandate de autorităţi, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât şi pe cei apropiaţi. Folosiţi masca de protecţie doar în cazul în care aveţi simptome de gripă sau răceală, pentru a-i proteja pe ceilalţi.
Şi mai spune că: "Masca de protecţie/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul dumneavoastră, în cazul în care aveţi simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie. Masca de protecţie trebuie să acopere complet nasul şi gura persoanei care o poartă.
http://www.ms.ro/recomandari-privind-conduita-sociala-responsabila-in-prevenirea-raspandirii-coronavirus-covid-19/
Deci, în primul rând, masca aceea chirurgicală îi apără pe ceilalţi de tine, nu pe tine de ei.
Este totuşi bine, zic eu şi zic şi alţii, să porţi mască atunci când nu ai încotro şi te loveşti de multă lume. Cei care lucrează în magazine şi cei care, prin ocupaţia lor, intră în contact cu oamenii, trebuie să se protejeze. La fel, cei care merg în magazine, deşi acum românii au înţeles, în sfârşit, că un metru nu înseamnă distanţa la care poţi să-i sufli celui din faţă în ureche. Dar e amuzant să văd întregul trend şi modul şi modelele de purtat masca aceea sau înlocuitorii ei, în spaţiile publice, în Sibiu. Cu mănuşile sunt de acord. Nu ştii cine a pus mâna pe ceva pe ce vei pune tu mâna.
Am văzut purtători de mască chirurgicală care se plimbau prin centrul aproape pustiu. O purtau elegant, ca la regulament, ca în instrucţiuni. Am văzut pe unul care fuma pe sub mască. Am râs. Am văzut o mulţime de oameni care aveau masca doar pe gură, nasul fiind liber. Risipă de mască. Am văzut super-măşti, de zici că veneau din zone contaminate de-alea de vezi în filme, la nişte biciclişti. Am văzut măşti făcute acasă, din tifon sau chiar şerveţele. Am văzut înlocuitori de mască: şaluri, fulare, batiste etc. Am văzut şi ochelari de soare pe nasuri, foarte mulţi, deşi nu cred că ajută la ceva în prevenirea infectării. Or vrea să se dea eleganţi sau sunt din ăia care zic "stai acasă" şi o taie apoi în oraş şi le e să nu fie recunoscuţi. Fiecare cu ale lui, orice e posibil.
Ce e cu fakeurile astea cu armata?
Săptămâna trecută, postacii de serviciu puneau la un moment dat videouri de pe youtube cu coloane de blindate care, cică, acum ar fi în România. Dacă "intrai" pe ele, vedeai că sunt din anii trecuţi, de la exerciţiile militare.
O altă ştire care a devenit faimoasă este cea cu marele exerciţiu NATO din Europa, Defender-Europe 2020, unde zeci de mii de militari se vor plimba prin UE-ul Covid-izat nestingheriţi şi neprotejaţi, la grămadă. Numai bun pentru ceva idei de conspiraţii.
Ei bine, ştirea era parţial corectă, doar că Exerciţiul Defender-Europe 2020 va avea efective mult mai reduse şi o amploare mai mică şi, fiţi siguri, armatele vor şti să se protejeze.
La final, să fim şi optimişti
Două lucruri m-au bucurat joi. Unul, un desen al unui copil, la un geam al unei case din Sibiu: doi norişori uniţi cu un curcubeu, cu următorul mesaj:
"TOTUL VA FI BINE. Dragi români (...) aş dori să vă spun că nu trebuie să vă panicaţi în legătură cu Coronavirusul ăsta. Fiţi calmi. Ajutaţi-vă între voi. ROMÂNIA FII PUTERNICĂ"
Ei bine, copilul acesta zic că e un erou cu mult peste toţi speriaţii care împrăştie isterii pe facebook, voluntar sau serviţi de cine ştie unde. Aş vrea să-l cunosc într-o zi.
O altă postare, foarte răspândită, zice aşa: "Când se va încheia situaţia de urgenţă Coronavirus, faceţi o faptă bună pentru restul anului 2020. Petreceţi-vă vacanţa în România, mâncaţi în restaurante din România. Dormiţi în hoteluri din România. Vizitaţi locurile turistice din România. Cumpăraţi produse româneşti în magazinele româneşti. Sprijiniti companiile care au avut dificultăţi din cauza lipsei de vânzări". Mi se pare normal şi mie. Oricum vom ieşi foarte scuturaţi.
ŞI, MAI ALES: NU RĂSPÂNDIŢI ŞTIRI FALSE ŞI PANICATE!
Despre coronavirus şi ce se petrece în România, informaţia clară e de aici
https://stirioficiale.ro/informatii